טונוס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

טונוס שריריםאנגלית: Muscle Tone) או מתח שרירים הוא המתח הרגיל הקיים בשריר, או ההתנגדות בשריר לתנועה פסיבית. טונוס שרירי קיים במנוחה ובתנועה ומשתנה בהתאם לגירויים או התנגדות המופעלים על השרירים כתגובת רפלקס או תגובה רצונית בגוף הבריא. הטונוס מופחת בשלב החלימה בעת השינה REM. טונוס תקין מסייע ליציבה.

הטונוס נוצר על ידי ירי ספונטני של העצבים המוטוריים בחוט השידרה[1], ואלה מושפעים ממסרים חשמליים היורדים מהמרכזים המוטוריים השונים במוח ומסתיימים על תאים בחומר האפור של חוט השידרה. הרפיה של הטונוס השרירי ניתנת להפעלה רצונית, ותיגרם ע"י אינהיביציה של העצבים המוטוריים ע"י תאים אינהיביטוריים בחוט השידרה, והאטה של קצב הירי שלהם. הטונוס בשריר נרשם באלקטרומיוגרם (EMG) כרעש רקע חשמלי קבוע[2].

במצבי מחלה שונים יכול לחול שינוי בטונוס השרירי. למשל, הטונוס יורד במצבים של פגיעה בעצבים המוטוריים, מצב הנקרא גם "היפוטוניה" (hypotonia), ובפגיעה קשה כזו נקבל שיתוק רפה. לעומת זאת, במצבים של פגיעה במסילות המוטוריות הגבוהות יכול להתפתח שיתוק בטונוס מוגבר - עוויתי הנקרא גם ספסטיות. (עווית), בהתאמה. מחלת פרקינסון גם היא מאופיינת בעליה בטונוס השרירי בעלת מאפיינים שונים, ומכונה ריגידיות. הערכה של הטונוס השרירי מהווה חלק בלתי נפרד מהבדיקה הנוירולוגית.

אלקטרומיוגפי (EMG) - רישום של פעילות חשמלית בשריר במצבים שונים. עליון: פעילות חשמלית בשריר של אדם בריא. אמצעי: פעילות חשמלית בשריר של חולה עם פגיעה בעצבים מוטוריים. תחתון: פעילות חשמלית בשריר של חולה בניוון שרירים.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Allan H. Ropper, Martin A. Samuels, Joshua P. Klein, Sashank Prasad, Adams and Victor's Principles of Neurology, 11e, McGraw-Hill Education, 2019, מסת"ב 978-0-07-184261-7
  2. ^ Mark F. Bear, Barry W Connors, Michael A. Paradiso, Neuroscience: Exploring the Brain, 4th ed, Wolters Kluwer, 2016, עמ' 458-468


P medicine Colored Flat.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא רפואה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0