טאיאסו לבן-שפתיים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןטאיאסו לבן-שפתיים
טאיאסו לבן-שפתיים
טאיאסו לבן-שפתיים
מיון מדעי
סוג: פקארי
תחום תפוצה
מפת תפוצה

טאיאסו לבן-שפתיים או פקארי לבן-שפה[1] (שם מדעי: Tayassu pecari) הוא מין יחיד בסוג פקארי[2] (Tayassu) ממשפחת הפקאריים. הטאיאסו לבן-השפתיים נפוץ באמריקה הצפונית, המרכזית והדרומית, והוא מין הפקארי הגדול ביותר.

מאפיינים

חרטומו של הטאיאסו לבן-השפתיים ארוך, צווארו עבה, ראשו גדול והוא בעל זנב קטן שאורכו מגיע ל-15 עד 55 מילימטרים. אורך גופו של הטאיאסו לבן-השפתיים הוא בין 75 סנטימטרים עד מטר, גובהו 44 עד 58 סנטימטרים ומשקלו 14 עד 40 קילוגרם. לטאיאסו לבן-שפתיים בלוטות ריח גביות המשמשות לסימון הטריטוריה ולזיהוי חברי קבוצתו.

היריון נקבת הטאיאסו לבן-השפתיים נמשך 169 יום, ובסופו נולדים בין 1 ל-4 גורים. הגורים לומדים לרוץ מספר שעות לאחר לידתם וכבר ביום שלמחרת מסוגלים להתלוות לאמם.

הטאיאסו לבן-השפתיים פעיל גם ביום וגם בלילה. הוא נוהג לחיות בעדרים שמורכבים מ-50 עד ליותר מ-300 פרטים של זכרים ונקבות מכל הגילאים. הם נודדים יחדיו במטרה לתור אחר מזון ומים ביתר יעילות והתנהגות זו של נדידה בעדרים מגנה עליהם מטורפים שונים כגון היגואר.

הטאיאסו לבן-השפתיים הוא אוכל-כול וניזון מפירות, שורשים, פקעות, עשבים וחסרי חוליות.

כשרות

המלבי"ם [3] מזכיר מין בשם זה, כאפשרות זיהוי חיה הנזכרת בתלמוד בשם שסועה שיש לה ב' גבין וב' שדראות [4] והתורה אסרה אותה למרות סימני טהרתה[5] לפי התיאור מין זה חי בעדרים, ויש להם כמין שקע בגב כעובי אצבע, שם יש בלוטה המפיקה בושם כמו מוסק (ביזאם). ולמעשה מכריע שודאי טמאה משום שיש לה שיניים בלחי העליון, וזהו סימן מדברי חכמים לאי העלאת גירה. בתקופתו היה מקובל סיווגו של לינאוס, את משפחת הפקאריים כחזיריים. המלבי"ם מחדש שהחזיריים אכן מעלים גירה במקצת ולא בצורה מושלמת כיון שצריכים את פעולת הלעיסה בשיניים.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא טאיאסו לבן-שפתיים בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ לקסיקון דביר לזואולוגיה מאת מנחם דור עמוד 526
  2. ^ ע"פ החלטות האקדמיה
  3. ^ (שמיני סימן עג) על התורה לעניין סימני טהרה
  4. ^ בבלי חולין דף ס: ע"פ דברים י"ד ז'
  5. ^ לדברי שמואל (אמורא) בנדה כד. אך לדברי רב אם נמצאת כזאת היא טהורה


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0