חיים רוט

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
חיים רוט

חיים רוט (1932 - 23 במאי 2023) היה כלכלן ויזם חברתי, ניצול שואה ויוזם מפעל הנצחת השמות "לכל איש יש שם" של יד ושם. מיסדם של המרכז הישראלי לקידום צדק חברתי ושל "ארגון צ.א.ל.ה צוותי אזרחים לשיפור החברה" ויו"ר "ועד הפעולה להכרת והוקרת גבורתם של יהודים שהצילו את בני עמם בשואה".

רוט התכבד בהדלקת משואה בעצרת הממלכתית שהתקיימה ביד ושם בערב יום הזיכרון לשואה ולגבורה 1999. כמו כן, התכבד בהדלקת משואה בטקס הדלקת המשואות בהר הרצל שהתקיים בערב יום העצמאות 2001. יד ושם העניק לו את פרס מפעל חיים חינוכי בתחום השואה לשנת 2014.[1]

ביוגרפיה

בהולנד

חיים רוט נולד בשנת 1932 באמסטרדם. בתחילת שנת 1943 הועברה משפחתו לאזור בעיר שבו רוכזו יהודים לקראת גירושם. בספטמבר 1943 נשלחו סבו ושתי אחיותיו לאושוויץ. האם הצליחה לחמוק מגירוש ולהציל את בעלה וארבעת בניהם. בהמשך, בזכות קשר עם קבוצה מהמחתרת ההולנדית שכללה את יוהנס פוסט (Johannes Post), ארנולד דאווס והיהודי מקס ליאונס (Max Léons), נשלח רוט, שהיה בן 11 אל הכפר ניולנדה במזרח הולנד, שבו הוחבאו ילדים יהודים בקרב משפחות נוצריות. רוט שהה אצל מספר משפחות, ובסוף 1943 הגיע למשפחתו של אופה, שם נשאר בזהות שאולה עד סיום המלחמה. מקס ליאונס נהג לבקר את רוט מפעם לפעם חרף הסיכון הרב, שכן הגסטאפו ידע על פעילותו וחיפש אותו.[2]. במאי 1945, הפגיש הצלב האדום את בני המשפחה מחדש. אז נודע לרוט כי שתי אחיותיו, סבו ורוב קרוביו נספו. בשנת 1949 עלה חיים עם הוריו לישראל.

לכל איש יש שם

בשנת 1989 ארגן רוט יחד עם קבוצה של יוצאי הולנד וארגון דור ההמשך לניצולי שואה בראשות בילי לניאדו, הפגנה ייחודית מול שגרירות הולנד בתל אביב, במחאה על שחרור פושעים נאצים מהכלא בהולנד. בהפגנה השתתפו כאלף איש, ובמשך 12 שעות הקריאו המפגינים שמות של קרבנות השואה מהולנד וציינו את גיל הנרצחים לפי הצעתו של העיתונאי ההולנדי שחי בישראל, אדו רוזנטל. המחאה הייחודית הזו הפכה למפעל הנצחה רחב היקף, כאשר עקב יוזמתו של רוט ובשיתוף פעולה הדוק עם בילי לניאדו הובילה למפעל לכל איש יש שם, בראשו עומד מוסד יד ושם, ובמסגרתו מוקראים מדי שנה, בארץ וברחבי העולם, שמותיהם של מאות אלפי נספים.

פעילות בתחום הכלכלי-חברתי

רוט הוא מוסמך של האוניברסיטה העברית בכלכלה ויחסים בינלאומיים, וכיהן בתפקידים בכירים בשירות הציבורי וכיועץ פיננסי בבנק העולמי. רוט יזם פרויקטים חברתיים, ביניהם "נוער לשינוי חברתי" במכון ון ליר בירושלים, המרכז הישראלי לקידום צדק חברתי ואת צ.א.ל.ה צוותי אזרחים לשיפור החברה.

הופעה ביום הזיכרון הבינלאומי לשואה במרכז האומות המאוחדות בניו-יורק

רוט הוזמן להשתתף בטקס יום הזיכרון הבינלאומי לשואה שהתקיים ב -27.1.2016 ולנאום (באנגלית) מעל דוכן הנואמים באולם העצרת הכללית במרכז האומות המאוחדות בני-יורק. רוט סיפר על התלאות שעבר בשואה כאשר, כילד בן 7, הוסתר אצל משפחת איכרים בכפר קטן בהולנד. הוא סיים את נאומו במשפט הבא:

" כחברה, מוטלת עלינו ההתחייבות לזכור ולהבין את הלקחים שלמדנו מהשואה, כדי שישמשו לנו תמרור-אזהרה לאן מובילים שנאה עיוורת וגזענות"

מאמר שכתב דוד רוט, בנו של חיים רוט וסגן נציג ישראל באו"ם, בפורום של פוקס ניוז בתאריך 27.1.2016

.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ על הענקת הפרס, באתר יד ושם
  2. ^ עדותו של רוט בכתבה בעיתון "הארץ" בתאריך 22/11/2019 על מקס ליאונס, לרגל פטירתו בגיל 97 בחודש נובמבר 2019; על ליאונס ראה גם בכתובת http://www.jrj.co.il/BRPortal/br/p102.jsp?arc=1871980
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

חיים רוט36365892Q6824530