חיים קונביץ

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קובץ:פארק עש קונביץ.jpeg
טקס הנחת אבן פינה לפארק ע"ש קונביץ
פארק קונביץ ברמת גן

חיים קונביץ (1928, קובנה, ליטא - 5 במאי 2012, רמת-גן)[1] היה גזבר עיריית רמת-גן. היה ידוע בכינויו "האבא של הצנחנים".

ביוגרפיה

בקובנה ובדכאו

קונביץ נולד בקובנה, בירת ליטא. בשנת 1941, בהיותו בן 13, פלשו הגרמנים לליטא ובמהלך מלחמת העולם השנייה נרצחו הוריו ואחותו. הוא שרד את גטו קובנה ומחנה הריכוז דכאו.

חברו אורי חנוך, העיד על מקרה שבו כמעט קיפח קונביץ את חייו במחנה קאופרינג (מחנה משנה של דכאו):

"שעות ארוכות ביום ובלילה עבדנו באתר הבנייה, שלדי אדם שמשקלם ארבעים קילוגרם, נושאים על גבם שקי מלט ששקלו עשרים ושלשים קילוגרם. מי שכשל ונפל לתוך יציקות הבטון, נקבר חיים... חיים כשל ונפל ממדרגת העץ לעבר ברכת הבטון הענקית, שבה נקברו כל מי שנפלו מהפיגומים. למזלו, כבר שקל מעט מאד וכשנפל נתפס סנטרו בזיז ברזל שבלט מהמבנה והוא נשאר תלוי על הזיז. העובדים האחרים ניצלו רגע שהמשגיח לא שם לב, הורידו אותו מהזיז, סחבו אותו כל הדרך ממקום העבודה על דלת עץ והעבירו אותו לבית החולים של המחנה. כך עזרו אנשים טובים זה לזה במחנה שלנו"[2].

לאחר המלחמה פעל קונביץ במסגרת בית"ר והאצ"ל בגולה.

דרכו בעיריית רמת גן

קונביץ עלה לישראל, השלים את לימודיו באוניברסיטת תל אביב והקים משפחה ברמת גן (נולדו לו שלושה ילדים כאשר שניים מהם תאומים, בן ובת).

הוא עבד משנת 1950 בעיריית רמת גן. הוא שימש כיו"ר איגוד הגזברים של ישראל והיה הגזבר הוותיק ביותר בארץ – שימש כגזבר העירייה במשך 40 שנה. עבד תחת כל ארבעת ראשי העיר מאז היווסדה. סך הכול עבד קונביץ בעירייה במשך כ-60 שנה.

ספורט

קונביץ היה ממנהלי קבוצת הכח רמת גן אשר זכתה באליפות ישראל ובגביע המדינה בשנות ה-60.

הוועדה לאימוץ הצנחן

בראשית שנות השישים, הקים ראש העירייה הראשון של רמת גן, אברהם קריניצי, את ועדת האימוץ של חטיבת הצנחנים וגייס לשם כך את קונביץ, אשר שימש למעלה מ-30 שנה כיו"ר הוועדה. במסגרת פעילותו נפגש קונביץ עם כל חייל וחיילת בצנחנים לפחות פעמיים או שלוש במהלך שרותם: תחילה ביום הגיוס, לאחר מכן בקורסים, באימונים ולעיתים אף בשובם מפעולות מבצעיות. ביוזמתו, אנשי הוועדה נהגו לבקר את הפצועים והחולים של החטיבה בבתי החולים, וכן להשתתף בהלוויות ההרוגים ולתמוך במשפחותיהם, נוהג אשר נמשך עד היום. בשנים האחרונות עם ריבוי החיילים הבודדים בחטיבה, משקיעה ועדת האימוץ מאמץ ספציפי למענם.

במלחמת יום הכיפורים הגיעו אנשי הוועדה לכוחות הצנחנים שהיו ממערב לתעלת סואץ בדרום ולחרמון הסורי בצפון כדי לחזק את רוחם של החיילים.

בקרב דורות של צנחנים ידוע קונביץ כאדם שכל מעשיו נעשו בצניעות, והם נתנו לו את הכינוי "האבא הגדול של הצנחנים".

אות הנשיא למתנדב הוענק לקונביץ ולוועדת האימוץ בראשותו, כביטוי של הוקרה והערכה, ב-2005.[3].

הוכר כיקיר הצנחנים. זכה בתואר איש מופת ליונס רמת גן.

הנצחתו

ביוזמת ראש עיריית רמת גן, צבי בר, הונחה אבן פינה לפארק שיישא את שמו של קונביץ[4]. הפארק ממוקם בין כפר אז"ר ממערב ושכונת קריית קריניצי ממזרח ומדרום (קריניצי החדשה). סמוך ליום העצמאות 2012 הגיעו הרמטכ"ל בני גנץ וכל אלופי צה"ל מהצנחנים להצדיע לקונביץ על פועלו רב השנים למען הצנחנים ודורותיהם. קונביץ נפטר זמן קצר לאחר מכן.

הפארק נחנך ב-2018.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פארק קונביץ בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ גזבר עיריית רמת גן חיים קונביץ הלך לעולמו, באתר Local
  2. ^ אורי חנוך, יהודית חנוך, סיפור שלא סיפרתי, הוצאת יד ושם, 2018, עמ' 81, 84.
  3. ^ חיים קונביץ, באתר "התנדבות בישראל"
  4. ^ הפארק במשולש הגדול ייקרא ע"ש חיים קונביץ באתר עיריית רמת-גן
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

24826056חיים קונביץ