חומרי טעם וריח
חומרי טעם וריח הם חומרים המוספים למזון במטרה לשנות או לשפר את טעמו או את ריחו של המזון או המשקה.
חומרי טעם וריח סינתטיים
קיימים תוספים רבים שמקורם סינתטי. תהליך הייצור שלהם מתחיל במחקר כימי שמטרתו לבודד רכיבים חיוניים של הטעם המובהק מתוך רכיבים טבעיים. בשלב הבא מנסים לדמות את הטעם בעזרת חומרים סינתטיים.
מצדדי השימוש בחומרי טעם וריח סינתטיים טוענים שלחומרים סינתטיים יש לרוב כושר עמידות והם פחות פגיעים לשינויי טמפרטורה ושינויים אחרים. הם קלים להשגה, זולים יותר ויציבים יותר בצבעם ובהרכבם. המתנגדים לשימוש בהם טוענים שהשפעתם על הגוף אינה טובה וחלק מהם מסוכנים לבריאות. ישנה מחלוקת בקרב החוקרים האם הסיכון הידוע-ושאינו-ידוע שיש בשימוש בחלק מהחומרים הסינתטיים, הוא גדול על מעלתם כחומרים זולים וקלים ליצור. רוב החומרים הסינתטיים המצויים בשימוי בתעשיה ממוספרים במדינת ישראל בסמוך לאות E. ראה פירוט רב בדף "מספר E"
- החומרים שמספרם בין E100-E200 הינם צבעי מאכל.
- החומרים שמספרם בין E200-E300 הינם חומרים משמר.
- החומרים שמספרם בין E300-E400 הינם נוגד חמצון, מייצבים ומתחלבים.
- החומרים שמספרם בין E400-E500 הינם מתחלבים וחומרי עיבוי.
- החומרים שמספרם בין E500-E600 הינם חומרים שונים מכילים כנ"ל.
- החומרים שמספרם בין E600-E700 הינם משפרי טעם.
- החומרים שמספרם בין E700-E800 הינם חומרים אנטיביוטיים.
- החומרים שמספרם בין E900-E1000 הינם חומרים מזגגים, משפרי אפיה, מלבינים, ממתיקים חומרי הנעה והקצפה.
- החומרים שמספרם בין E1000-E1300 הינם חומרים שונים מכילים כנ"ל.
- החומרים שמספרם בין E1400-E1500 הינם עמילנים מעבים.
- החומרים שמספרם בין E1500-E1525 הינם חומרי טעם וריח מלאכותיים בעיקר.
קישורים חיצוניים
- אתר מידע בינלאומי לרכיבי מזון ביוזמת אוניברסיטת ווגנינגן.
- Tweaking tastes and creating cravings, בתוכנית 60 דקות (באנגלית)
- חומרי טעם וריח, באתר אנציקלופדיה בריטניקה (באנגלית)
חומרי טעם וריח33033398Q4173974