זכוכית משוריינת

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
חלון עשוי מזכוכית משוריינת, ובו סימני פגיעת כדורים שנעצרו על ידיו
חלון ראווה עשוי זכוכית משוריינת לאחר ניסיון שוד של חנות תכשיטים
חלונות מזכוכית משוריינת על דחפור די-9 צה"לי משוריין. החלונות עשויים מזכוכית משוריינת מתקדמת המשלבת בין ראות ומעבר אור לבין חסינות לירי נק"ל ואף עמידות לנשק כבד.
תקריב על תא המפעיל של דחפור די-9 בשירות צה"ל משוריין הכולל לוחות שריון, מיגון כלוב וחלונות מזכוכית משוריינת.

זכוכית משוריינת היא זכוכית מחוסמת המיועדת לבלום קליעים של תחמושת קלה שנורית לעברה. היא נראית זהה לזכוכית רגילה, אך בעוד שכדור בודד חודר בקלות דרך זכוכית רגילה, זכוכית משוריינת מסוגלת לעצור מספר רב של כדורים, כשהכמות נקבעת על פי עוביה ועל פי עוצמת הנשק שיורה לעברה.

מאפיינים

ייצור זכוכית משוריינת נעשית בתהליך ריבוד (למינציה), שעקרונו הוא הנחת שכבה של חומר תרמופלסטי מסוים (לרוב - פוליקרבונט) בין שתי שכבות של זכוכית רגילה. תהליך זה יוצר חומר עבה דמוי זכוכית, בעל גמישות גבוהה יותר מזאת של זכוכית רגילה. החומר התרמופלסטי בו משתמשים הוא חומר שקוף וקשיח ולעיתים מכונה Tuffak או Cyrolon. עוביה של זכוכית משוריינת הוא בין 7 מילימטרים ל-75 מילימטרים. כאשר כדור נורה על זכוכית משוריינת הוא ינקב את השכבה החיצונית של הזכוכית אך השכבה התרמופלסטית תספוג את אנרגיית הכדור ותמנע ממנו לחדור אותה דרך צידה השני.

יכולתיה של זכוכית משוריינת

היכולת של זכוכית משוריינת לעצור כדורים תלויה בעוביה, ומכיוון שכדור של רובה יפגע בזכוכית בעוצמה גדולה יותר מזו של כדור אקדח-יד פשוט, תידרש זכוכית עבה יותר לעצור כדור של רובה.

זכוכית משוריינת חד כיוונית

זכוכית משוריינת חד כיוונית קיימת גם היא, ובה צד אחד יעצור את הכדורים והצד השני יאפשר להם לעבור דרך הזכוכית. דבר זה מקנה יכולת לאדם הנמצא תחת מתקפה לתקוף בחזרה. סוג זה זכוכית משוריינת מיוצר על ידי ריבוד חומר שביר בחומר גמיש.

שמשות אלו מתאימות לרמות איום נמוכות במיוחד (אקדחים וכדומה) ובאיומים גדולים יותר אינן יעילות כלל. ירי הגנתי דרך השמשה הורס אותה ומפחית את עמידותה בפני ירי התקפי מבחוץ.

אופן הפעולה

כדי להבין טוב יותר את הצורך בזכוכית משוריינת חד כיוונית, ניתן לדמיין מכונית מצוידת בזכוכיות משוריינות חד כיווניות. אם אדם מחוץ למכונית יורה כדור על המכונית, הכדור יפגע בזכוכית השבירה קודם, והזכוכית תתנפץ סביב נקודת הפגיעה ותספוג את רוב האנרגיה ברדיוס גדול, כאשר, החומר הגמיש יספוג את שאר האנרגיה של הכדור ויעצור אותו. כדור שנורה מתוך המכונית יוכל בקלות לעבור דרך הזכוכית מכיוון שהכוח שהכדור מפעיל ממוקד בנקודה אחת דבר שגורם לחומר הגמיש להתגמש וכתוצאה מכך, הזכוכית תישבר בכיוון היריה. כתוצאה מכך החומר הגמיש ימתח כלפי חוץ עד למצב של ניקובו על ידי הכדור.

שימושים

  • חלונות מזכוכית משוריינת מותקנים ברכבי שרד ממוגנים בהם נוסעים אח"מים (אישיות חשובה מאוד) כגון נשיאים, ראשי ממשלות ושרים. מטרת הזכוכית המשוריינת היא למנוע התנקשות באמצעות ירי באח"ם.
  • חלונות מזכוכית משוריינת מותקנים על אוטובוסים ממוגני ירי. אוטובוסים כאלה נפוצים ביהודה ושומרון, שם הדרכים חשופות לטרור.
  • חלונות מזכוכית משוריינת מותקנים על כלי צמ"ה (ציוד מכני הנדסי) ממוגנים של הצבא, מאחר שבכלים אלה נדרש המפעיל לראות גבוהה על מנת לתפעל את הכלי כהלכה. בפרט, החלונות המותקנים על דחפור ה-CAT D9R של צה"ל משלבים בין ראות גבוהה לבין חסינות לנשק קל ועמידות כנגד נשק כבד.
  • חלונות מזכוכית משוריינת מותקנים בעמדות פילבוקס של צה"ל ובצריחונים של רק"מ ישראלי כמו הנגמחון וה"קונכייה" ("אקווריום") באכזרית.

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0