זולטאן הירש

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
זולטאן הירש
Hirsch Zoltán
דיוקנו מקרמיקה (מוזיאון דומבובאר)
דיוקנו מקרמיקה (מוזיאון דומבובאר)

זולטאן הירש, (כונה הליצן זולי בהונגרית: Hirsch Zoltán; דומבובאר, 6 בפברואר 1885מחנה הריכוז אושוויץ, 1944?) היה אמן (ליצן) יהודי-הונגרי.

ביוגרפיה

ילדות

זולטאו הירש נולד כילד שלישי במשפחה יהודית מרובת ילדים של סוחר יהודי עני. עד גיל שלוש טופל במרפאה מיוחדת במחלת הרככת ובשל קומתו הקטנה. לשווא. מאוחר יותר עבר לעיר פץ' עם משפחתו. "נעצבתי רבות בגלל קומתי הקטנה והייתה הרבה מרירות בלבי. אבל קרקס שמידט המפורסם הגיעה לשחק בפץ'". באוטוביוגרפיה שלו הוא ציין חיבה עמוקה לסבו. בעל בית המרזח היהודי הזקן בבאטאסק ניסה לגונן עליו מכל הרוע האנושי שפקד את נכדו הגמד מצד בני גילו.

עם זאת, זולי עדיין נאלץ לחכות שנים כדי לעלות סוף סוף לבמה. הוא התפרנס כפחח, אבל הרגיש שהמקצוע הזה הוא רק כפייה. ליבו המשיך לגרור אותו לעולם הקרקס. ב-1907 החליט לעשות צעד נועז. הוא נסע מפץ' לבודפשט.

ההצלחה

מסע הרפתקני וקשה החל בחייו של הצעיר הנחוש. בודפשט, וינה, אמסטרדם היו תחנות בחייו. היה חי במחסור גדול פעמים רבות. נסע עם כלבים מאולפים בערימות קש, קפא מקור וגווע ברעב, אך התמדתו וחריצותו הוכתרו בהצלחה. משפחתו של הנסיך המלכותי פרידריך הוקסמה מהליצן ההונגרי זולי. הוא הופיע גם בדרום אמריקה אחרי איטליה, רוסיה (מוסקבה), אנגליה, צרפת, גרמניה ונורווגיה. בחו"ל היה מוכר בעיקר בתור מאסטר פיפס (Fips). זולי הפך מליצן ל"הונגריקום" (הסמלים הלאומיים של הונגריה או ביטויים תרבותיים שהם סמליים, מייצגים או אופייניים להונגריה או לתרבות ההונגרית נקראים Hungaricum). בין 1914 לבין 1938, כמעט כל הופעותיו כוסו בעיתונים ואינספור דיווחים נעשו עליו. זולי לא נבוך משום שאלות פרובוקטיבית של הכתבים. הייתה לו תשובה הומוריסטית ובולטת לכל דבר. הוא גילה ששוקל ארבעים וארבע קילו, מספר הנעליים שלו הוא שלושים וארבע, גודל הכפפות שלו שש, הוא לא הסתיר אפילו את התעניינותו בנשים ושהוא מתכנן נישואים.

הירש החל את הקריירה האמנותית שלו בקרקס של מקס שומאן, עם בן זוג קטן. מאוחר יותר הוא חתם בקבוצה של ששה אמנים בשם Senez. הוא טייל בכל העולם, ביקר כאמור בדרום אמריקה שלוש פעמים והיה לו חוזה בחו"ל מדי שנה. רוב הזמן הופיע בקרקס אולימפיה המפורסם בלונדון, שבו היה כוכב. הוא הופיע גם בבודפשט משנת 1914. תחילה בקרקס האוהלים של אלני, אחר כך בזירה העממית של שמידט. לאחר מכן מיעט לקבל הצעות מחוץ להונגריה. הצלחתו הגדולה הייתה באימפרוביזציות השנונות שלו.

"לונדון היא עיר גדולה, אבל בהשוואה לגודל שלי, זו לא חכמה להיות עיר גדולה. לא יכולתי ללכת ברחוב מבלי להרים את עיניי בכל שלב... אחרת, זו הטרגדיה שלי. אני תמיד רק מסתכל למעלה על כולם."

מתוך חייו הגדולים של איש קטן

הגירוש

כתוצאה מהחוקים היהודיים (במיוחד החוק היהודי השני והחוק היהודי השלישי) לא הורשה עוד להופיע בשום מקום משנת 1942 ואילך. אז פרסם לפרנסתו במהדורה פרטית (כי לא הורשה אחרת) את ספרו "חייו הגדולים של איש קטן", ספר זיכרונות, בו החיה את קורות חיי ההרפתקאות שלו, את מסעותיו ואת הופעותיו. הוא ראה כהצלחתו הגדולה ביותר שבידר והצחיק (ללא כל תשלום) ילד גוסס במשך לילה שלם.

הוא נכלא עקב הכירה הבלתי חוקית של ספריו (לפרנסתו) ובשל גודלו הבלתי תקין של הטלאי הצהוב. כשהוכיחו אותו על כך מדוע עונד טלאי צהוב כה זעיר, הוא ענה:

"חשבתי, בבקשה, שלגמד מספיק טלאי צהוב קטן יותר." (אנטנה, 1944).

בשנת 1944 גורש לאושוויץ, שם מצא את מותו. זולטון הירש זכור עדיין גם מחוץ לעולם הקרקס.

ספרו

  • זולי: חייו הגדולים של איש קטן. קורות חיים. בודפשט, 1942

סרטיו[1]

הוא הופיע גם בסרטים אילמים.

  • תותח ופעמון - 1915
  • ימינה אני, שמאלה אתה - 1918
  • הרפתקאותיו של מר דובי - 1921
  • לודאש מתי - 1922
  • לבבות קומדיה - 1922
  • שנים וחצי נוכלים - 1923
  • בורצ'ה באמריקה - 1938

הנצחה

  • דיוקן קרמיקה בפנתיאון של דומבובאר - על קיר הארקדה של חנות הכלבו איבאניץ' בדומבובאר - 2012[2]
  • פטר גארדוש עשה סרט קצר לזכרו (החיים הגדולים של איש קטן, 1983).

לקריאה נוספת

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Hircsh Zoltán IMDb oldala
  2. ^ A szövegdobozban található kép.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0