זוכרים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף זוכרימפדיה)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
לוגו ארגון זוכרים, השואף לבטא זיכרון המשולב בתקווה

ארגון זוכרים עוסק בהנצחה, בתיעוד ובהעלאת המודעות לחללי מערכות ישראל וחללי הטרור, באמצעות פעילויות חינוכיות, אירועי תרבות, הרצאות וסיוע. הארגון הוקם ב-2007 ובראשו עומד דב קלמנוביץ.

פעילות

אירועי זיכרון

אירוע הפתיחה המרכזי של ליל יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל מופק על ידי הארגון ונערך בירושלים ומועבר בטלוויזיה וברדיו בשידורים ישירים.

הארגון מקיים גם אירועי תרבות הנוגעים באירועים ובזמנים מיוחדים אחרים, כדוגמת: יום הזיכרון ליצחק רבין, עשרה בטבת ותשעה באב.

זוכרימפדיה

זוכרימפדיה היה מיזם שיתופי פתוח לבניית אנציקלופדיה השואף לכנס תחתיו ערכים אודות כלל חללי צה"ל והטרור. האתר התבסס על המנוע הטכנולוגי של מדיה-ויקי ונוסדה על ידי ארגון זוכרים לקראת יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל תשס"ט במטרה לשמש קיר הנצחה מקוון לאלו שנפלו[1][2][3].

עקרונות הארגון

בפעילות הארגון ניתן דגש למוטיב היחד והתקווה סביב המאבק הלאומי, מתוך הבנה שמערכות ישראל מלכדות את העם וסביב נושא הזיכרון ניתן לכנס וליצור חיבור בין אנשים ממקומות שונים ובעלי דעות שונות.

הארגון פונה באירועים אותם הוא מקיים למגוון האוכלוסיות בחברה הישראלית, ומשלב בהם תכנים חינוכיים ותרבותיים שלטענתו לא הובלטו דיים בטקסי ההנצחה המרכזיים ואירועי יום הזיכרון. בראיונות לתקשורת אמרו נציגי הארגון שחוסר השתתפות חרדים, דרוזים וערבים בטקסים המרכזים נובע מחוסר השייכות שהם מרגישים כתוצאה מהתכנים הקיימים באירועים אלה. כך לדוגמה ציין דובר הארגון את הייצוג באירוע יום הזיכרון המתקיים בשנת 2007 בתל אביב המכונה 'שרים בכיכר' בו מופיעים, כדבריו, אמנים "מתרבות כוכב נולד"[4], לעומת הצורך הקיים באירוע המשדר לכלל האוכלוסייה. באתר הארגון נכתב: "גם ביום הזיכרון נתאחד כולנו יחד... כל אחד יביא ליום זה את המטען שיש לו מהבית, כל אחד ינציח את האהוב שנפל בדרך בה הוא חפץ".

הארגון כורך את הנצחת חללי הטרור ביחד עם חללי צה"ל, וזאת מתוך עמדה הגורסת כי 'העורף והחזית' יחד שותפים להגנה על ביטחון מדינת ישראל. כדי להמחיש עיקרון זה מביא הארגון באתר האינטרנט שלו את תיאור הפיגוע בבית ליד בו נפגעו חיילים ואזרחים: "האיום המוחשי במדינת ישראל, מחבר וכמעט ואינו מפריד בין חיילים לאזרחים; עדות מצמררת לכך עמדה מול עיננו ב-22 בינואר 1995בשעה 9:00 בבוקר, הגיע מחבל לבוש במדי צה"ל, לצומת בית-ליד; המחבל נעמד בין החיילים והפעיל את חגורת הנפץ; ההרס וההרג פגעו בחיילי צה"ל שעמדו במקום. את המתרחש ראה אזרח, אשר מיהר למקום על מנת לסייע לנפגעים. לרגע זה המתין המחבל המתאבד השני, שכעבור שלוש דקות פוצץ את עצמו. בפיגוע נהרגו 21 חיילים, ואזרח אחד".

מול גישה זאת נטען[דרוש מקור] על ידי מספר משפחות שכולות של חללי צה"ל שאין לאחד את ההנצחה של חללי טרור וחללי צה"ל, ויש ליצור הפרדה מלאה בין אדם שנפל בעת מילוי תפקידו לעומת אדם שנפל כאזרח.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ נדב שרגאי, זוכרימפדיה: גולשים מספרים על נופלים, באתר הארץ, 22 באפריל 2009
  2. ^ בני טוקר, זוכרימפדיה: אתר אינטרנט לסיפורי חללים, באתר ערוץ 7, 23 באפריל 2009
  3. ^ שחר בן-פורת, ‏אנציקלופדיה של זיכרון, באתר ‏מאקו‏‏, ‏24 באפריל 2012‏
  4. ^ איתי שטרן, שרים בכיכר, באתר nrg‏, 16 באפריל 2007
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0