ורמיצ'לי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ורמיצ'לי
Vermicelli
Fideo (coiled vermicelli).JPG
ורמיצ'לי

ורמיצ'ליאיטלקית: Vermicelli) באיטליה, הם סוג של פסטה ארוכה ויבשה מחיטת דורום עם חתך עגול ועם קוטר גדול יותר מאשר ספגטי.[1] אם הקוטר קטן יותר ניתן להשתמש במונח ההקטנה vermicellini.[2]

היסטוריה

בהגהות של המאה ה-12 המשלימות את הפירושים שכתב רש"י (שנחשב כידוע לאחד מגדולי הפרשנים של כתבי הקודש השונים) לתלמוד הבבלי, מופיעים "ורמיצ'לי" עם התעתיק "ורמישלש", שבשל משמעותו הסמויה מוביל למוצא המילה בשפה האיטלקית.[3][4] זוהי אחת מצורות הפסטה העתיקות ביותר, לטענת חלק מהחוקרים מקור הפסטה והמילה באזור נאפולי ולפי מה שדווח ב-1338 על ידי יצרנית הפסטה המאסטר ברנבה דה ריטניס, הוורמיצ'לי כבר היו מוכרות באותה התקופה בשמות אחרים גם בצפון איטליה.[1] המונח vermicelli מופיע גם, עם השם vermiculi, בספר אמנות הבישול (Liber de Coquina), ספר מתכונים שחובר על ידי מחבר לא ידוע מהאזור הנאפוליטני בין המאה ה-13 והמאה ה-14.[5]

בשפות אחרות

המונח אומץ בשפות שונות, אם כי בחלק מהן הוא מציין לעיתים סוגי פסטה שונים בצורתם ובהרכבם. באנגלית,[6] בהולנדית[7] ובספרדית[8] המונח מציין סוג של פסטה כמו ספגטי אך עם חתך דווקא דק יותר, בעוד שבצרפתית משתמשים במונח vermicelle, אשר בתורו מציין פסטה עם חתך עגול ורזה במיוחד.[9]

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ורמיצ'לי בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 "Vermicelli".
  2. ^ "Vermicello" (באנגלית).
  3. ^ La pasta: Storia e cultura di un cibo universale. Gius.Laterza & Figli Spa. ISBN 9788858102077.
  4. ^ "Rashi's Method of Biblical Commentary" (באנגלית).
  5. ^ "Vermicelli".
  6. ^ "Vermicelli" (באנגלית).
  7. ^ "Vermicelli" (בהולנדית).
  8. ^ "Vermicelli" (בספרדית).
  9. ^ "Vermicelle" (בצרפתית).
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0