אמנות הבישול (ספר)
קפיצה לניווט
קפיצה לחיפוש
הוצאה | |
---|---|
תאריך הוצאה | סוף המאה ה-13 - תחילת המאה ה-14 |
אמנות הבישול או ספר הבישול (בלטינית: Liber de Coquina) הוא אחד מספרי הבישול העתיקים ביותר מימי הביניים. שני קודסים המכילים את היצירה ששרדו מתחילת המאה ה-14. שניהם נשמרים בספרייה הלאומית של צרפת.[1]
תיאור
הטקסט מורכב משני חלקים עצמאיים, המצוטט בעיקר בתור "מסה" או "מסכת" (Tractatus) (חלק 1) ו"אמנות הבישול" (Liber de Coquina) (חלק 2). הכותרות לקוחות מהערות שוליים של העורך מימי הביניים. בעוד שזהות שני המחברים אינה ידועה, מאמינים כי ה"מסה" נכתב במקור על ידי סופר צרפתי ו"אמנות הבישול" על ידי סופר איטלקי מאזור נאפולי.
תוכן
מסה - Tractatus (חלק 1)
אמנות הבישול - Liber de Coquina (חלק 2)
טקסט
כתבי יד
- כתב יד לטיני 7131, פול. 94r-99v, Bibliothèque National, פריז (בערך 1304–1314)
- כתב יד לטיני 9328, פול. 129r-139v, Bibliothèque Nationale, פריז (המאה ה-14)[2]
מהדורת טקסט
- מריאן מולון: "Deux traités inédits d'art culinaire médiéval", בול. פילול. et hist. année 1968, vol 1, p. 369-435[3]
גרסאות דיגיטליות
שני החלקים זמינים באתר של תומאס גלונינג:
Tractatus de modo preparandi et condiendi omnia cibaria (מסכת על שיטת ההכנה והתיבול של כל סוגי המזון)
- https://www.uni-giessen.de/de/fbz/fb05/germanistik/absprache/sprachverwendung/gloning/tx/mul1-tra.htm
- https://www.uni-giessen.de/de/fbz/fb05/germanistik/absprache/sprachverwendung/gloning/tx/mul2-lib.htm
תרגומים
מהדורה לטינית-גרמנית מלאה:
- Robert Maier (2005). Liber de Coquina: Das Buch der guten Küche. Friedrich. ISBN 978-3-937446-08-0.
תרגום לאיטלקית של ה"מסה" - "טרקטטוס":
- אנריקו קרנוואל שיאנקה (עורך): "Tractatus de modo preparandi et condiendi omnia cibaria", Appunti di Gastronomia n. 26, Condeco srl Editore, מילאנו 1998
ראו גם
- מטבח ימי הביניים
- לה ויאנדיה - אוסף מתכונים הנחשב בדרך כלל לגיום טירל, 1300 בערך
- שיטת הבישול (The Forme of Cury) - אוסף מלכותי של מתכונים אנגליים מימי הביניים מהמאה ה-14, בהשפעת הליבר דה קוקינה
- אפיקיוס - אוסף מתכוני בישול רומאיים
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ Alberto Capatti; Massimo Montanari (13 באוגוסט 2013). Italian Cuisine: A Cultural History. Columbia University Press. pp. 189–. ISBN 978-0-231-50904-6.
{{cite book}}
: (עזרה) - ^ Terence Scully (2000). The Neapolitan Recipe Collection: (New York, Pierpont Morgan Library, MS Bühler, 19) : a Critical Edition and English Translation. University of Michigan Press. pp. 38–. ISBN 0-472-10972-3.
- ^ Andreas Speer; Lydia Wegener (1 בינואר 2006). Wissen über Grenzen: Arabisches Wissen und lateinisches Mittelalter (בגרמנית). Walter de Gruyter. pp. 365–. ISBN 978-3-11-019431-9.
{{cite book}}
: (עזרה)
37762167אמנות הבישול (ספר)