הרעלת מים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית מחלה ריקה.

מבנה מולקולת מים (H מסמל אטום מימן, ו-O חמצן)
מולקלת מים בתלת מימד

הרעלת מים נוצרת כתוצאה משתיית כמות גדולה של מים עם ריכוז נתרן נמוך (כמו מים מינרליים בבקבוקים), בתוך זמן קצר. כתוצאה מכך נגרמת ירידה בריכוז יוני הנתרן (+Na) בפלזמת הדם, ועלייה בכמות המים בתאי המוח. נוצרת בצקת במוח, כלומר תאי המוח מתנפחים, ובסופו של דבר מפסיקים לתפקד. בצקת עלולה להופיע גם ברקמות נוספות בגוף, שעשויות לעבור ציטוליזה (הרס התא) אשר נגרמת כאשר קרום התא, שאינו יכול לעמוד בלחץ האוסמוטי של המים, מתפוצץ והתא מת.

אם ריכוז הנתרן יורד מתחת ל-135 mEq (מיליאקוויוולנט) לליטר נחשבת הרעלה זו למצב מסכן חיים. להרעלת מים אין סימפטומים מובהקים. הסובל ממנה חש בהתחלה בחילה וכאב ראש המלווה בתחושה כללית רעה. עם התקדמות המחלה מופיעים סימפטומים של בצקת מוחית, פרכוסים ותרדמת שלאחריהם נפטר החולה בתוך שעות ספורות.

אדם בעל תפקוד כליות תקין המוגבל לדיאטה דלת נתרן יסבול מהרעלת מים חמורה אם ישתה יותר מ-1.8 ליטר מים. [דרוש מקור]

אנשים המועדים להרעלת מים

כל אדם שישתה כמויות מופרזות של מים עלול ללקות בהרעלת מים אך ישנם אנשים שנמצאים בסיכון גבוה מהרגיל :

  • תינוקות מתחת לגיל שנה ובמיוחד מתחת לגיל תשעה חודשים נמצאים בסיכון בשל מסת גוף נמוכה. יש הממליצים להציע חלב-אם (או תחליף חלב) לפני שמציעים מים לתינוק[1].
  • רצי מרתון וספורטאי סיבולת למרחקים ארוכים (אולטרא-מרתון, טריאתלון ארוך) - בשל ההזעה המרובה במהלך הריצה ישנה ירידה חדה בריכוז הנתרן בגופם של רצים אלו, בנוסף לכך צורכים הרצים כמות מים רבה ולכן הם נמצאים בסיכון גבוה להרעלת מים. כדי להימנע מכך הם נדרשים לשתות משקאות המכילים מלחים להשלמת המחסור שנוצר, עוד במהלך הריצה.
  • חולי סוכרת - תוצר לוואי של מחלת הסוכרת הוא צמאון מוגבר שאינו נובע ממחסור במים בגוף, אלא מפגיעה הנוצרת במנגנוני הגוף האחראים על תחושה הצמא ולכן חולי סוכרת נמצאים בסיכון להרעלת מים.
  • צרכני סמים - סמים מסוימים ובמיוחד סמים מסוג אקסטזי גורמים להתייבשות ומגבירים את הצמא. צרכני סמים שאינם מודעים לסכנת הרעלת המים עלולים לשתות כמויות מים רבות וללקות בה.
  • חולי נפש - צמאון מוגבר על רקע נפשי הוא תופעה פסיכיאטרית אשר החולים בה מרגישים צורך לשתות כמויות גדולות של מים. תופעה זו היא בדרך כלל סימפטום אחד מתוך הפרעה נפשית רחבה יותר.
  • אנשים בדיאטת צום - דיאטות רבות כוללות בתוכן ימי צום שבהן מותר לשתות רק מים (דיאטת מים) והצמים מסתכנים בהרעלת מים. לכן דיאטות אלה נחשבות מסוכנות ביותר ורופאים ודיאטנים רבים ממליצים להימנע מהן.
  • מקבלי נוזלים בעירוי - חולים המקבלים נוזלים דרך הווריד, במיוחד מחוסרי הכרה, נמצאים בסיכון להרעלת מים וחייבים פיקוח לשמירה על איזון אלקטרוליטים.

מניעת הרעלת מים

ניתן למנוע הרעלת מים על ידי תזונה מאוזנת המכילה כמות מספיקה של מלח מדי יום ושתייה איטית של מים. יש להקפיד לא לחרוג לאורך זמן משתייה של יותר מחצי ליטר מים בחצי שעה. כמו כן, יש לבדוק ולעקוב אחר הפרשות תקינות של נוזלים מן הגוף (בעיקר מתן שתן). אם אדם שתה כמות גדולה של מים ולא הטיל את מימיו תקופה ארוכה, זוהי נורת אזהרה. כאמור לעיל, אתלטים נדרשים לשתות משקאות המכילים מלחים על מנת לעמוד בפעילות הגופנית המוגברת שבה הם נתונים.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה יעוץ רפואי.

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

25099283הרעלת מים