הרטבה (בישול)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הרטבה
Basting
הרטבת תרנגול הודו בצלייה
הרטבת תרנגול הודו בצלייה

הרטבהאנגלית: Basting) היא טכניקת בישול הכוללת בישול בשר עם המיצים שלו או סוג כלשהו של הכנה כמו רוטב או מרינדה.

מאפיינים

הבשר נשאר להתבשל, ואז מעת לעת מצופה במיץ הנ"ל. הרטבה היא טכניקה הידועה בדרך כלל בשימוש בצליית תרנגול הודו, חזיר, עוף, ברווז ובשר בקר (כולל אומצה), אך ניתן ליישם אותה כמעט בכל סוג של בשר.

המשמעות של הפועל baste היא להרטיב בשר או מזון אחר בזמן הבישול. חמאה מומסת או שומן אחר, נטיפי בשר או נוזלים כגון ציר מוכפים או מוברשים על האוכל בזמן הבישול כדי להרטיב אותו. ניתן להשתמש גם במשאבת נוזלים (באסטר), כדי לטפטף את הנוזל על האוכל.

השיטה

בשימוש בולט בצלייה במנגל, רוטיסרי, צלייה בתנור ובשיטות הכנת בשר אחרות שבהן הבשר מחוחמם במשך תקופות זמן ממושכות, משתמשים בהרטבה, כדי לשמור על לחות הבשר במהלך תהליך הבישול וגם כדי לשפר את הטעם. עם זאת, ניהול לא נכון של הרטבה עשוי להוביל למעשה לבעיה שהיא נועדה למנוע: אובדן לא רצוי של הלחות (התייבשות) של הבשר.[1]

אם לא יפוצו באמצעי נגד, פתיחת דלת התנור ואיבוד הטמפרטורה ותכולת הלחות כתוצאה מכך של האוויר המסתובב בפנים עלול הדבר להוביל לאידוי מוגבר ממשטחי הבשר.[2]

באסטר (מטפטף או מרטיב). קצה הגומי הגמיש של הבסטר (בז' בתמונה)

חלופות אחרות כוללות מתן זמן בישול ממושך יותר, מתן כמויות מוגברות של מיצים, ציפוי הבשר בפירות עשירים בלחות או שימוש בנתחים בשר עשירים בשומן, כגון בייקון, או שומן ממשי, הנחת פירות וירקות עשירים בלחות סביב הבשרים לבישול.[3]

זהו סוג בישול המומלץ בדרך כלל למנות, שבדרך כלל טעמן מתון, אך מוגשות עם רטבים המספקים להן טעם משלים או משתלט, למשל עוף ציידים.[4]

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Christian Rach: Das Kochgesetzbuch. Edel:Books, ISBN 978-3-841-90039-5. § 121.
  2. ^ Hallinan, Bridget. "How to Make the Juiciest Thanksgiving Turkey". Food & Wine (באנגלית).
  3. ^ DeMello, Lauren (21 בינואר 2022). "Tips And Tricks For Cooking The Best Medium-Rare Steak". Mashed.com. {{cite news}}: (עזרה)
  4. ^ "The science behind cooking a delicious Thanksgiving meal". UAB News.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

38145024הרטבה (בישול)