מכון יסוד החסידות

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף הרב יהודה וינגרטן)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מכון יסוד החסידות
סמל מכון יסוד החסידות
סמל מכון יסוד החסידות
פעילות הפצת חסידות
מדינה ישראלישראל ישראל ארצות הבריתארצות הברית ארצות הברית
מייסדים הרב יהודה וינגרטן
תקופת הפעילות תשע"ב–הווה

מכון יסוד החסידות הוא מכון להפצת תורת החסידות, המוציא לאור ומבאר מאמרי חסידות בשפה קלה.

פעילות

המכון נוסד על ידי הרב יהודה וינגרטן בשנת תשע"ב לאחר פטירתו של אביו המשפיע רבי פישל וינגרטן[1], כדי להמשיך את מפעלו להפצת תורת החסידות. המכון החל בתמלול שיעוריו בשפה קלה ובהירה והפיצם כעלונים שבועיים[2].

ספרי חסידות מפורשת

לאחר מכן החל המכון לבאר באופן שיטתי קטעים שלמים מספרי החסידות בסדרת "חסידות מפורשת". החל משנת תשע"ד החל המכון בהפצת העלונים בריכוזים החרדיים בישראל ובארצות הברית.

בשנת תשע"ה החלו בהוצאת ספרי "חסידות מפורשת"[3], במסגרתה נדפסו כבר כרכי בראשית ובמדבר. בתחילת כרך בראשית נדפסה "אגרת החסידות", מאת הרב פישל וינגרטן לעידוד לימוד תורת החסידות בישיבות, ולהפרכת טענות המנסים למנוע זאת[4]. המכון גם הוציא לאור "קדושת לוי" (לחג הפורים) מנוקד ומבואר.

שילוב תורת הקבלה והחסידות

המכון שם דגש מיוחד על שילוב בין תורת הקבלה לתורת החסידות, באופן שתורת החסידות משמשת כביאור למושגים עמוקים מתורת הקבלה. במסגרת זאת הוציא לאור המכון ספר אוצרות חיים (חלק א'), אותו חיבר רבי חיים ויטאל, עם ביאורים מתורת החסידות, במיוחד מביאורי המגיד ממעזריטש[5].

ספר אחר הוא "עשרת הספירות", ובו מבוארים עשרת הספירות על פי דרך עבודת השם, מסודרים לפי סדר ארבעת העולמות אצילות, בריאה, יצירה, ועשיה, ומכיון שסדר תפילת שחרית היא לפי סדר ארבעת העולמות, סודר הספר כפירוש על חלקי התפילה והתאמת פירוש הפשט לתוכן הקבלי של המילים, בהתאמה לביאורים של המגיד ממעזריטש ותלמידיו[6].

תורת הנפש

בשנת תשע"ט הרחיב המכון את פעילותו בפרסום מאמרים בתחומים נוספים: הרפיית הנפש (בסדרה של עשרות מאמרים)[7], יסודות החינוך (בסדרה של 25 מאמרים), העצמה אישית (בסדרה של עשרות מאמרים)[8], בטחון בה', ועוד. המאמרים מיוסדים על פי תורת החסידות, ובפרט על פי תורת המגיד ממעזריטש[9].

מחקרים

המכון פרסם מספר מחקרים אודות תורות של המגיד ממעזריטש שנדפסו בספרים אחרים. מחקר מקיף של המכון אודות זהות מחבר הספר חיים וחסד נדפס בקובץ "שפתי צדיקים"[10]. מחקר אחר אודות זהות כתבי היד שבספר בית אהרן נתפרסם על ידי המכון[11].

מאמרים

שני מאמרים שנכתבים על ידי המכון מפורסמים מדי שבוע בעלון "נהורא" שעל ידי ארגון אש החסידות. מאמר אודות תחת הכותרת "היכל המגיד ממעזריטש", ומאמר שני "סקירה על ספרי חסידות" ובו סקירה מדי שבוע ושבוע על ספרי חסידות שונים.

לקריאה נוספת

  • מגיד דבריו, ראיון עם הרב אהרן ברייער, הרב יהודה וינגרטן והרב יצחק קפלן על תורתו של המגיד ממעזריטש, המבשר תורני ערש"ק וישלח תשפ"ג עמ' ד - ט
  • מכון אש החסידות, גליון לאורו, תמוז תשפ"ג, עמודים ע - עג.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

ערך זה הוא קצרמר בנושא ספרות. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.