הקונסוליה הצרפתית בירושלים
הקונסוליה הכללית של צרפת בירושלים (בצרפתית: Consulat Général de France à Jérusalem) היא הנציגות הדיפלומטית המייצגת את האינטרסים של הרפובליקה הצרפתית בירושלים ובשטחי הרשות הפלסטינית (הגדה המערבית ורצועת עזה). צרפת אינה מכירה בריבונות ישראלית או אחרת על ירושלים ועל השטחים הפלסטיניים, ובמקביל יש לה גם שגרירות בתל אביב האחראית מבחינתה על יחסי ישראל-צרפת.
היסטוריה של המבנים
הקונסוליה הצרפתית בירושלים הוקמה מלכתחילה כדי לייצג את האינטרסים הצרפתיים בירושלים בפני שלטונות האימפריה העות'מאנית. לפי שיטת הקפיטולציות באימפריה העות'מאנית, הקונסוליה הצרפתית גם העניקה שירותים לנתינים צרפתים שחיו בארץ.
הקונסוליה ישבה בשני מבנים במהלך השנים: הראשון נבנה בשנת 1864 והיה חלק מהמתחם הצרפתי בירושלים. בניין זה נעזב בשנת 1930, ובהמשך שימש כבית יולדות. הבניין נהרס ב-21 בספטמבר 1989 כחלק מהעבודות להקמת קריית עיריית ירושלים, על אף התנגדות החברה להגנת הטבע והמועצה לשימור מבנים ואתרי התיישבות שטענו כי המבנה הוא בעל ערך היסטורי ואין להרסו. על מקומו כיום עומדת כיכר ספרא.
בניין הקונסוליה השני, שבו יושבת הקונסוליה עד היום, נמצא ברחוב פול-אמיל בוטה בירושלים, בסמוך למלון המלך דוד ולמכון האפיפיורי למקרא. בניין הקונסוליה תוכנן בידי האדריכל הצרפתי מרסל פאביה (Marcel Favier), בנייתו החלה ב-1929 והושלמה במרץ 1932. מתחם הקונסוליה כולל גן רחב ידיים ומטופח, והוא משקיף על הר ציון ועל חומות העיר העתיקה.
עם הקמת מדינת ישראל, המשיכה הקונסוליה הצרפתית לתפקד (כמו קונסוליות אחרות שהיו בירושלים). במקביל הוקמה שגרירות צרפת בישראל בתל אביב. הסיבה לכך היא שהריבונות על ירושלים לא הוסדרה ברמה הבינלאומית, ולפיכך צרפת, כמו מדינות אחרות, לא ראתה לנכון לאחד את הנציגות שלה בירושלים עם הנציגות שלה בישראל.
הקונסוליה מתפקדת בצורה הדומה לשגרירות. היא מספקת שירותים קונסולריים לתושבי ירושלים ולתושבי הגדה המערבית ורצועת עזה (אזרחי ישראל ממקומות אחרים פרט לירושלים מקבלים שירותים קונסולריים מהשגרירות בתל אביב). הקונסוליה יוזמת אירועי תרבות ומעבירה מסרים בשם ממשלת צרפת לגבי עניינים פוליטיים, בפרט אלה הקשורים במדיניות ישראל בשטחים.[1]
תפקידי הקונסוליה
הקונסוליה מספקת שירותים קונסולריים לאזרחי צרפת השוהים בירושלים ובשטחי הרשות הפלסטינית, ולתושבים מקומיים בשטחים אלה הנזקקים לשירותים קונסולריים צרפתיים. מאז הקמת הרשות הפלסטינית ב-1994, מהווה הקונסוליה נציגותה הדיפלומטית הרשמית של הרפובליקה הצרפתית כלפי הרשות.
שירותים לאזרחי צרפת
הקונסוליה אחראית על מתן מידע ושירות לאזרחים צרפתים בתחומים הבאים[2]
- רישום במרשם האוכלוסין הצרפתי בתחומים הבאים: לידה, פטירה, נישואים, גירושים[3]
- רישום כצרפתי הגר בחו"ל (להיות אזרח צרפתי במדינה אחרת)
- הדרכון הביומטרי החדש בצרפת
- דרכון צרפתי ותנאי הכניסה לארצות הברית
מתן אזרחויות צרפתיות ומידע בנושא
מתפקיד הקונסוליה לספק מידע על אופן קבלת אזרחות צרפתית, ולסייע התהליכים להסדרת אזרחויות צרפתיות לאלה הזכאים לכך לפי הקריטריונים הקבועים בחוקי צרפת[4]
הנפקת אשרות (ויזות)
הקונסוליה הצרפתית אחראית על הנפקת אשרות כניסה צרפתיות לתושבי ישראל הירושלמים ולפלסטינים החיים בגדה וברצועה, ככל שנדרש הדבר מבחינת סטטוס אזרחותם ומטרת כניסתם לרפובליקה.[5]
מתן פיצויים לנפגעי החרמות רכוש שאירעו בצרפת בזמן השואה
כיום בצרפת פועלת ועדה ממשלתית אשר משיבה ליהודים רכוש שהנאצים החרימו מיהודים בצרפת לבעליו החוקיים (ויורשיהם) או לפצותם.
וועדה זו נקראת בצרפתית CIVS ולאתר האינטרנט שלה קיימת גרסה עברית: אתר הוועדה לפיצוי קרבנות גזל הרכוש שהתרחש בצרפת בתקופת הכיבוש הנאצי.
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ הרווה מאגרו, הקונסוליה הכללית של צרפת בירושלים, באתר הקונסוליה הצרפתית, 9 בספטמבר 2013
- ^ מתן פיצויים לנפגעי החרמות רכוש שאירעו בצרפת בתקופת השואה, באתר הקונסוליה הכללית של צרפת בירושלים, 12\11\2010
- ^ מידע לאזרחי צרפת, באתר הקונסוליה הכללית של צרפת בירושלים, 12\11\2010
- ^ איזרחות צרפתית, באתר הקונסוליה הכללית של צרפת בירושלים, 12\11\2010
- ^ אשרות(ויזות), באתר הקונסוליה הכללית של צרפת בירושלים, 12\11\2017
25694604הקונסוליה הצרפתית בירושלים