הקואליציה לבריאות הציבור

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

הקואליציה לבריאות הציבור (קל"צ) היא עמותה הפועלת להפחתת התחלואה מזיהום סביבתי וקידום המודעות לזיהום התעשייתי ולהשפעתו על בריאות הציבור, תחלואה ותמותה בישראל בכלל ובאזור מפרץ חיפה בפרט. הקל"צ החלה דרכה כהתאגדות של 17 ארגוני סביבה וארגונים חברתיים שחברו יחד מתוך צורך משותף בגוף מקצועי שיעסוק בקשר בין סביבה ובריאות ויפעל למען בריאות הציבור.

היסטוריה

בשנת 2001 יזמו ד"ר ג'אמס קריקון ז"ל, שהיה מומחה לצמחים וד"ר סטיב גרנט, ד"ר להנדסת כימיה, קואליציה של ארגונים סביבתיים.

הם זיהו בעיה משותפת המיוחדת לאזור חיפה והצפון - תמותה ותחלואה ממחלות לב, שבץ מוחי וסרטן בשיעורים גבוהים במיוחד מהממוצע הארצי שנגרם לדעתם גם מזיהום סביבתי שהוא גבוה במיוחד באזור מפרץ חיפה והצפון.

הקואליציה לבריאות הציבור התאגדה כדין כעמותה בתאריך 25 ספטמבר 2005. מטרות העמותה כפי שנרשמו אצל רשם העמותות:

1. מאבק למען הורדת התחלואה מזיהומים במפרץ חיפה והצפון

2. הגברת המודעות והידע לקשר שבין זיהום הסביבה ולבריאות הציבור בקרב הציבור הרחב, אנשי המקצועות הרלוונטיים ובקרב מקבלי ההחלטות

3. פעילות ממוקדת למען שינוי מדיניות במשרדי הממשלה בתחומי בריאות הציבור והסביבה

4. מאבק להפחתת סיכונים הנגרמים לתושבי מפרץ חיפה והצפון מחומרים מסוכנים.

בשנת 2013 זכתה העמותה בפרס יושב-ראש הכנסת לאיכות החיים, ובשנת 2016 ביחד עם ארגוני סביבה נוספים הפעילים במפרץ חיפה, זכתה הקואלציה לבריאות הציבור בפרס הגלובוס הירוק.

באספה הכללית של העמותה בתאריך 2 יולי 2013 הודיע הוועד המנהל על סגירת העמותה, בשל המשבר הכספי שפקד אותה. יחד עם זאת, מספר פעילים החליטו להמשיך ולהפעיל את הארגון. בשנתיים הבאות נעשו ניסיונות להפעיל את העמותה כארגון מתנדבים ללא שכר. בפברואר 2015 נבחר לעמותה ועד מנהל חדש ולאחר פרישתה של המנכ"לית בהתנדבות, ליאורה אמיתי (מאי 2015), הוועד המנהל לא הצליח לקיים אספה כללית. התגלו חילוקי דעות ביחס למאזן השנתי של שנת 2014, שלא יושבו במשך למעלה משנה. כתוצאה מכך פרשו חברים מהוועד המנהל ומוועדת הביקורת. כיום אין לעמותה אישור ניהול תקין, העמותה ממשיכה להתנהל כארגון מתנדבים ללא שכר ואינה מתרימה או מקבלת תרומות. בימים אלו העמותה בהליכי התארגנות מחודשת.

האסיפה הכללית האחרונה התקיימה בתאריך 21 יוני 2015. דו"ח ועדת הביקורת[1] לא אושר כדין ולא נשלח לרשם העמותות. העמותה חדלה לתפקד על פי הוראות חוק העמותות, התש"ם-1980. במשך כשנה, עד לחודש מאי 2016 נעשו נסיונות לסכם את פעילות שנת 2014 אך דבר זה לא נתאפשר, בשל אי-דיוקים חמורים שנתגלו בדוח"ות העמותה לשנה הנ"ל. העמותה לא נסגרה כדין אצל רשם העמותות.

בשנים האחרונות כמה מפעילי העמותה שלא נבחרו ע"י האסיפה הכללית המשיכו בפעילות בשם העמותה (שכאמור לא קבלה אישור ניהל תקין ולא פעלה לפי הוראות החוק והתקנות) כנגד אישור התוכנית להרחבת בז"ן[2][3], כנגד רבות מתוכניות נמל המפרץ[4], כנגד הפיכת מתחם בז"ן למועצה תעשייתית[5], כנגד הקלות בהיתרי פליטה למפעלים מזהמים במפרץ חיפה[6], למען אכיפה משמעותית כנגד מפעלים מזהמים[7], למען הקמת פארק מורד הקישון[8][9] ופעילויות נוספות.

חזון

הקואליציה לבריאות הציבור מאמינה שלכל תושב ותושבת בישראל הזכות לנשום אוויר נקי, לחיות בסביבה בריאה ולכל אחד ואחת יכולת להשפיע על המקום שבו הם בוחרים לחיות.

דרכי פעולה מרכזיות

הקואליציה לבריאות הציבור העניקה לארגונים שחברו אליה, הכוונה, ייעוץ מקצועי ואסטרטגי, סיוע בניתוח נתונים ובהבנת ההשלכות הבריאותיות של הזיהום הסביבתי; זאת בזכות ידע מעמיק של פעיליה בנושאים כגון כימיה, פיזיקה, ביולוגיה, גאולוגיה, הנדסה, תכנון, תקשורת, מחשבים, מגדר ועוד.

בין דרכי הפעולה המרכזיות של הקואליציה ניתן למנות:

  • ריכוז והפצה של מידע מדעי רב תחומי הנוגע לזיהום הסביבה והשפעתו על בריאות הציבור. לרבות הפקת דוחות ומחקרים בנושאים שונים כגון: זיהום אוויר ותחלואת ילדים,[10] זיהום סביבתי ותחלואת נשים,[11], נייר עמדה על מעבר לשימוש בגז טבעי במפרץ חיפה,[12] מזהמים שנפלטים ממתקנים לעיבוד גז טבעי.[13]
  • שיתוף פעולה עם חוקרים באקדמיה ואנשי מקצוע בארץ ובעולם ועריכת כנסים וימי עיון ועוד[14].
  • ארגון מאבקים כנגד מזהמים ולקידום מדיניות של זהירות מונעת ותקנים מתקדמים, כגון חקיקה, הפגנות, עצומות, פנייה לממשלה[15] ועוד.
  • דיאלוג מתמיד עם אנשי מקצוע בתעשייה וברשויות השונות כגון המשרד להגנת הסביבה ומשרד הבריאות לקידום הטיפול במפגעי סביבה ובריאות.

פרויקטים מיוחדים

הקואליציה פעלה החל משנת 2011 בשני תחומים עיקריים:

  • זיהום אוויר - איכות האוויר באזורי תעשייה, ובמיוחד בחיפה. מאבק זה עלה לכותרות בשנת 2015.[16]
  • חומרים מסוכנים - סכנה של פגיעה של חומרים מסוכנים באוכלוסייה.

פעילויות נוספות

בנוסף למאמציה הישירים להשגת מטרותיה עוסקת הקואליציה לבריאות הציבור בהסברה והעלאת מודעות, חינוך והפצת מידע בנושאים בהם היא מטפלת, והשתתפות במאמצים של כלל התנועה הסביבתית בישראל ליצירת דעת קהל ותמיכה במדיניות סביבתית.

באפריל 2009 יזמה הקואליציה לבריאות הציבור את אירוע "Green CT", פסטיבל סביבתי גדול שכלל דוכנים על מוצרים מתכלים ופאנלים סולאריים, הרצאות, הופעות והדגמות בנושאי שמירת סביבה ואנרגיות מתחדשות. האירוע נערך בפארק הקישון, ובנוסף התקיימה בו תחרות צילום זיהום אוויר.

בשנת 2012 הקואליציה הובילה את המחאה נגד התרחבות בז"ן והחתימה אלפי תושבים על התנגדויות לתוכנית. לאחר דיונים ארוכים בערכאות משפטיות שונות, בשנת 2018 החליט בית המשפט המחוזי בחיפה לאשר את תוכנית ההתרחבות של בז"ן על אף ההתנגדויות, באמרו כי רק טבעי הוא לאשר תוכנית שמסדירה את מה שכבר קיים[17]; אולם הקואליציה, יחד עם עמותת אדם טבע ודין וארגון מגמה ירוקה, פנתה אל בית המשפט העליון. טענת המתנגדות היא כי תוכנית ההתרחבות של קבוצת בז"ן איננה כוללת תכנון מפורט מספק על פי הוראות חוק התכנון והבנייה, בפרט לאור העובדה כי להוספת המתקנים החדשים המתוכננים תהיינה השפעות סביבתיות משמעותיות.[18]

בשנת 2014 הקואליציה הובילה מאבק להקמת חדר מצב לחומרים מסוכנים במפרץ חיפה.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ דו"ח ועדת הביקורת לשנת 2014 לאישור האסיפה הכללית 2015
  2. ^ עתירה מינהלית לביטול אישור התוכנית להרחבת הבנייה בבז"ן, באתר כלבו – חיפה והצפון, ‏2017-07-23
  3. ^ "אנחנו מקווים שהצדק ינצח", באתר כלבו – חיפה והצפון, ‏2019-02-11
  4. ^ אושרה רשות ערעור על תוכנית נמל המפרץ, באתר כלבו – חיפה והצפון, ‏2019-01-27
  5. ^ בקשה לבחינת הכרזה על מתחם בז"ן כמועצה תעשייתית
  6. ^ התנגדויות רבות בעקבות התיקון להגדלת היתרי פליטה לפז שמנים וכימיקלים, באתר חי פה - חדשות חיפה, ‏2019-01-24
  7. ^ יו"ר ועדת המשנה לתכנון מפרץ חיפה ח"כ אכרם חסון: קנס של מיליון וחצי שהוטל על מפעל מזהם לא מכסה תרופות של חולה סרטן אחד, ‏14.6.2018
  8. ^ דרישה נוספת לחייב את חנ"י לפתח את פארק הקישון, באתר כלבו – חיפה והצפון, ‏2018-10-22
  9. ^ נמשך הלחץ לחייב את חנ"י לסייע בפיתוח פארק הקישון, באתר כלבו – חיפה והצפון, ‏2019-03-13
  10. ^ ראות את הנולד, מה ידוע על זיהום אוויר ותחלואת ילדים
  11. ^ מה ידוע על זיהום סביבתי ותחלואת נשים
  12. ^ נייר עמדה על מעבר לשימוש בגז טבעי במפרץ חיפה
  13. ^ מזהמים שנפלטים ממתקנים לעיבוד גז טבעי
  14. ^ מעכברים לאנשים הקווים מתחברים
  15. ^ יהודית יהב, פנייה לרה"מ: טפל בחבית חומר הנפץ במפרץ, באתר ynet, 30 בינואר 2011
  16. ^ מה אפשר ללמוד מהזיגזג המבורך של יונה יהב על הזיהום בחיפה 21 באפריל 2015
  17. ^ נדחו העתירות נגד תכנית בז"ן 11 במרץ 2018
  18. ^ גם ארגוני הסביבה עתרו נגד הרחבת בז"ן, 29 במרץ 2018
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
הקואליציה לבריאות הציבור26924142