הפצצת חיל האוויר האיטלקי על תל אביב במלחמת העולם השנייה
הפצצת חיל האוויר האיטלקי על תל אביב התרחשה ב-9 בספטמבר 1940 במהלך מלחמת העולם השנייה.
האירוע
איטליה הפאשיסטית, שהתייצבה לצידה של גרמניה הנאצית, והכריזה ביוני 1940 מלחמה על בריטניה, תקפה מן האוויר את תל אביב, כחלק ממלחמתה בבריטים, שהיו בעלי מנדט על ארץ ישראל. המתקפה התרחשה בשעה 16:12 אחר הצהריים על ידי מפציצים של חיל האוויר המלכותי האיטלקי מסוג סבויה מרקטי SM.79 שהשתייכו לטייסת 205 של כנף הפצצה 41 ששכנה באיים רודוס ולרוס. היו אלה אותם מפציצים שנשלחו לארבע הפצצות על העיר חיפה באותה השנה, שגם בהן נהרגו עשרות אנשים[1].
ההפצצה התרכזה באזור הרחובות בוגרשוב וטרומפלדור וגרמה ללמעלה ממאה הרוגים. קיימות גרסאות שונות בדבר מספר ההרוגים המדויק. המספרים המוזכרים הם 107 הרוגים, 127, 130, 132 עד 137 הרוגים, בהם 7 ערבים מכפר סומייל ואוסטרלי אחד. כמו כן היו פצועים רבים והרס רב. הגרמנים והאיטלקים נמנעו מליטול אחריות להפצצה.
לשם שיקום נזקי ההפצצה הוקמו ועדה עירונית וקרן מגבית למען הנפגעים, ונעשה שימוש בכספי פיצויים שהגיעו מהממשל הבריטי. רוב קרבנות ההפצצה בתל אביב נטמנו בקבר אחים בבית הקברות נחלת יצחק.[2]
התפשטות הידיעה ותגובת העולם
"חיל התעופה האיטלקי הרעיש קשות את נמל יפו. הנמל וכן המחסנים הותקפו קשה ופרצו דליקות עזות".
בהודעה הרשמית של מפקדת הצבא הבריטי נאמר כי:
"מטוסים איטלקיים התקיפו אתמול אחר הצהריים את תל אביב וסביבותיה והטילו פצצות ללא כל הבחנה הרחק ממטרות צבאיות כלשהן. חלקן של הפצצות הוטלו בעיר העברית תל אביב והשאר על כפר ערבי. מספר בתים בתל אביב נפגעו וכן פרצו כמה דליקות שבהן טיפלו מיד מכבי האש. פרטים מלאים על הפצועים וההרוגים חסרים עדיין, אולם ידוע שנהרגו למעלה מחמישים איש, רובם יהודים. בין ההרוגים הערבים יש גם חמישה ילדים".
מתל אביב נשלחו מכתבי מחאה למנהיגים וקהילות ברחבי העולם, בין השאר לנשיא ארצות הברית, פרנקלין רוזוולט, ואל העיר תל אביב הגיעו מכתבי תנחומים מרחבי העולם, בין השאר מראש ממשלת בריטניה, וינסטון צ'רצ'יל, מהצבא ומהפרלמנט הבריטי, מהצלב האדום הפולני והצ'כוסלובקי בארץ ישראל ועוד. הנציב העליון הבריטי בארץ ישראל, הרולד מקמייקל ביקר בתל אביב לאחר ההפצצה והביע את תנחומיו.
כמה ימים לאחר ההפצצה על תל אביב, הפציץ חיל האוויר הבריטי את האיים רודוס ולרוס שהיו אז בשליטת איטליה, מהם המריאו המטוסים שהפציצו את תל אביב. אסמכתה לכך שהפעולה נעשתה כתגובה להפצצה על תל אביב ניתן למצוא בציטוט אחד מטייסי התקיפה הבריטיים ברויטרס:
"מכיוון שהבחורים מרודוס ולרוס הם אלה שהתקיפו את תל אביב, יצאנו להתקפה זו ביתר רצון והנאה מאשר כרגיל".
הפצצה של חיל האוויר של ממשלת וישי
תל אביב הופצצה פעם נוספת ב-12 ביוני 1941, הפעם על ידי מטוסים צרפתיים מכוחות ממשלת וישי. בהפצצה זו נהרגו 13 אנשים בבית האינואלידים ברחוב מרמורק.
הנצחה
במלאת 55 שנים להפצצה על תל אביב הוצבה אנדרטה לזכר הרוגי האירוע בכיכר מיכאל'ס, בקרן רחוב המלך ג'ורג' ושדרות בן ציון, בסמוך לאזור בו היו מרבית הנפגעים. באנדרטה רשומים שמות הנספים בשתי ההפצצות על תל אביב במלחמת העולם השנייה. בין ההרוגים היה מאיר מוסברג, נער צעיר אשר התבלט בנגינה בכינור. עזבון אוסף התווים שלו נתרם לספריית בית הספר למוסיקה ע"ש בוכמן-מהטה. בחוברות התווים מוזכרים תולדות חייו הקצרים וסופם הטרגי בגיל 13 בלבד.
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
תמונות ומדיה בוויקישיתוף: ההפצצות האוויריות על תל אביב במלחמת העולם השנייה |
- הפצצת תל אביב מן האוויר, הודעה רשמית של עיריית תל אביב, 9.9.1940
- ההפצצה האיטלקית, באתר של עיריית תל אביב
- עדויות מכלי ראשון על ההפצצה בתל אביב ועדות נוספת
- נועה קושרק, הפצצות חיל האוויר האיטלקי בתל אביב בספר זכרונות של ותיקי העיר, באתר הארץ, 28 באוקטובר 2010
- תל אביב עיר פרזות הופצצה, דבר, 10 בספטמבר 1940
- רועי מנדל, נזכרים בהפצצת ת"א: "פתאום הרגשנו מלחמה", באתר ynet, 10 בספטמבר 2010
- מרדכי נמצא-בי, לקח הפצצות חיפה ותל אביב, מערכות 4, נובמבר 1940
- http://www.laad.btl.gov.il/Web/He/Victims/111.aspx?ID=36102, סיפור חייו של מאיר מוסברג
הערות שוליים
- ^ דני עוזיאל, מטוסי מדינות הציר בשמי ארץ ישראל במלחמת העולם השנייה, אתר "מרקיע שחקים"
- ^ תל אביב מלווה את קרבנות ההפצה המתועבת, דבר, 11 בספטמבר 1940
24825408הפצצת חיל האוויר האיטלקי על תל אביב במלחמת העולם השנייה