הפילבוקס (חולון)
מידע כללי | |
---|---|
על שם | הנופלים בקרב על התל |
הפּילבּוֹקס בחולון הוא מבנה בטון מסוג פילבוקס הנמצא בפארק הנוער על תל גיבורים בשכונת תל גיבורים שבצפון-מזרח העיר חולון. המבנה שימש את תושביה הערבים של שכונת א-ריש (אז שכונה ביפו, כיום חלק מחולון) למטרת תקיפת היישובים היהודיים בסביבה (חולון, בת ים, מקווה ישראל) במהלך מלחמת העצמאות.[1] כיום משמש המבנה אתר הנצחה לנופלים בקרב על כיבוש הגבעה.
היסטוריה
הפילבוקס בחולון הוא אחת מעמדות שמירה וירי מבטון הפזורות ברחבי הארץ. רובן נבנו בידי השלטון הבריטי בתקופת המרד הערבי הגדול (1936-1939). עם זאת, לא ברור מתי בדיוק נבנה הפילבוקס בחולון ובידי מי. עמדות שמירה מסוג זה בנויות בצורה גלילית המזכירה קופסת גלולות, ולפיכך כונו באנגלית pill boxes (למרות זאת, ישראלים רבים מבטאים את המילה בפ"א רפה). בדצמבר 1947, בפרוץ מלחמת האזרחים - שלב א' של מלחמת העצמאות, השתלטו על המבנה תושבים ערבים מכפר א-ריש, אז פרבר של יפו, כיום שכונת תל גיבורים בחולון, למרגלות תל א-ריש, 44 מטרים גובהו נישא מעל סביבתו. מהפילבוקס שעל התל, היום פארק הנוער-תל גיבורים, החלו הערבים לירות לעבר בתים בשכונת גרין בחולון וגם יצרו איום על יישובים יהודיים אחרים: בת ים ומקוה ישראל, וכן חלשו על הדרך מיפו אל רמלה (כיום כביש 44) שהייתה אז חלק מהנתיב הראשי מתל אביב למושבות הדרום וירושלים, מציאות שהולידה את הכורח לסלילה של דרך עוקפת היא דרך הביטחון בינואר 1948.
ב-28 באפריל 1948, במסגרת מבצע חמץ, תקפו כוחות גבעתי את הגבעה ואת עמדת הפילבוקס, אך ספגו אבדות כבדות ונאלצו לסגת. עם זאת, בעקבות ניצחונות אחרים במבצע, נאלצו הכוחות הערביים לפנות את האזור כולו, בכלל זה את שכונת א-ריש ואת הפילבוקס. כ-21 חיילים יהודים נהרגו בקרב על הגבעה וכ-100 נפצעו קשה. כיום משמש מבנה הפילבוקס אתר הנצחה לזכרם.
במהלך שנות ה-50 של המאה ה-20 הוקמה על הגבעה שכונת תל גיבורים כשכונה של חולון.
הנצחת האתר כיום
לאחר המלחמה הקימה עיריית חולון פארק מסביב לאתר הפילבוקס. המבנים ההיסטוריים שבפארק שומרו, והוקם אתר להנצחת הנופלים.
סמוך לפילבוקס שלט המספר את סיפורו של "מבצע חמץ" והקרב הקשה על התל. בנוסף ישנה מפה אשר מתארת את האזור.[2]
הערות שוליים
- ^ [http://www.holon.muni.il/Lists/List7/DispForm.aspx?ID=276 עיריית חולון - אתרים ומוסדות עירוניים - פילבוקס], באתר www.holon.muni.il
- ^ פלד, רון (2008-05-07). "הסיפור שמאחורי תל גיבורים: הקרב על הפילבוקס". Ynet. נבדק ב-2017-06-07.
27469783הפילבוקס (חולון)