הפורום הישראלי לתזונה בת קיימא
קובץ:IFSN emblem.png | |
תחום | קיימות, תזונה |
---|---|
מקום פעילות | ישראל |
נשיא | ד"ר דורית אדלר |
תקופת הפעילות | 2012–הווה (כ־12 שנים) |
ifsn.org.il |
הפורום הישראלי לתזונה בת-קיימא (באנגלית: The Israeli Forum for Sustainable Nutrition) הוא עמותה ישראלית, שהוקמה בשנת 2012 על ידי קבוצה של מדענים ומומחים בתחום הסביבה, התזונה, החקלאות ובריאות הציבור. מטרת הפורום לספק מידע שימושי ואובייקטיבי לציבור הישראלי, מקבלי ההחלטות והגופים הרלוונטיים, לצורך כינון מערכת מזון בת קיימא המספקת מזון בריא וסביבתי לכל תושבי ישראל. תחומי העיסוק של הפורום כוללים: ניהול מרכז ידע הזמין לקהל הרחב ולקובעי מדיניות, ארגון כנסים מקצועיים, כתיבת ניירות עמדה, נציגות בדיונים בכנסת, גיבוש וניסוח תוכנית אב למזון ופעילות בקהילה.
תחומי פעילות
מרכז ידע
מאז הקמתו קיים הפורום עשרות מפגשים מקצועיים בנושאים שקשורים לתזונה, סביבה, בריאות, כלכלה וחקלאות, מתוך מטרה מוצהרת לגשר על פערי הידע וליצור שיח חדש, רב תחומי, מבוסס עובדות ומדע וחף משיקולים זרים. הכנסים השנתיים של הפורום, המהווים את השיא של פעילות זו, משכו מאות משתתפים וביניהם אנשי תעשייה, דיאטנים, חקלאים, אנשי סביבה, חברי כנסת וממשלה, עובדי ממשלה, עיתונאים ואנשי אקדמיה.[1][2][3][4] סיכומי המפגשים והכנסים, כמו גם מאמרים מקצועיים וניירות עמדה, מועלים לאתר הפורום ומדווחים בניוזלטר שבועי.
פרויקט משותף של העין השביעית והפורום בשם "אמת בפרסום" בוחן בעין ביקורתית קמפיינים פרסומיים ופרסומים עיתונאיים בתחומי תזונה, סביבה ובריאות הציבור. מטרת הפרויקט לחשוף הטעיה והתערבות תאגידית בפרסומים מדעיים המכוונים לקהל הרחב. במסגרת הפרויקט פורסמו סדרת מאמרים ביקורתיים על חלב המשק של חברת תנובה,[5] קמפיין של מועצת הלול לעידוד צריכת בשר הודו[6] וסיקור תקשורתי סנסציוני של מאמרים מדעיים.[7]
ממשל ומדיניות
הפורום פועל לקידום מדיניות מזון שתנגיש מזון בריא ובר קיימא לאוכלוסיות רחבות ותקדם ביטחון תזונתי. פעילות זו כוללת שיתוף פעולה עם חברי כנסת, אנשי מחקר, חקלאים ואנשי מקצוע בתחום הכלכלה והמשפט לניסוח תוכנית אב למזון וליישומה. בטווח הקצר פעילות זו נועדה לזהות חסמים שהסרתם תקדם הנגשת מזון בריא, והזדמנויות בתחום החקיקה והרגולציה שינגישו מזון בריא ויחזקו את החקלאות המקומית.[8][9]
בנוסף, מפרסם הפורום ניירות עמדה מבוססי מדע בתחום המזון והסביבה, במטרה להעניק לקובעי מדיניות את הכלים והידע הנחוצים לחקיקה אפקטיבית.[10][11] בכתיבת ניירות העמדה נוהג הפורום לשתף פעולה עם ארגונים ישראלים הפועלים בתחום המזון והסביבה, וביניהם מוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט ואיגוד רופאי בריאות הציבור.
פעילות בקהילה
פרויקט "שפים למען שינוי" של הפורום, בשיתוף השפים ישראל אהרוני, ארז קומרובסקי ויאיר יוספי, נועד לרתום את תחום הגסטרונומיה לחינוך קהילתי ולשינוי היצע המזון המוצע במסעדות, כך שיכלול מזון בריא וידידותי יותר לסביבה. במסגרת הפרויקט נרקמה רשת של שפים ישראלים הפועלים יחדיו לשינוי הסצנה הקולינרית המקומית בהתאם לערכי הקיימות.[12][13]
הפורום שותף לקידום חזון העיר הירוקה ומעודד עיריות ורשויות מקומיות לפעול ליישום עקרונות לניהול מקיים. בין היתר השתתפו חברי הפורום בכתיבת המדריך לעיר מקדמת תזונה מ.ב.ט.י.ח.ה של משרד הבריאות ומרכז השלטון המקומי[14] והמדריך לתזונה בת קיימא ומניעת בזבוז מזון של עיריית תל אביב-יפו.[15]
קישורים חיצוניים
- אתר האינטרנט הרשמי של הפורום הישראלי לתזונה בת קיימא
- הפורום הישראלי לתזונה בת קיימא, ברשת החברתית פייסבוק
- הפורום הישראלי לתזונה בת קיימא, ברשת החברתית אינסטגרם
- הפורום הישראלי לתזונה בת קיימא, סרטונים בערוץ היוטיוב
- פרויקט אמת בפרסום, באתר העין השביעית
- נורית קדוש, לא רק סימון מוצרים: תוכנית למיסוי מזון מזיק תוגש למשרד רה"מ, באתר כלכליסט, 25 ביוני 2017
- אטילה שומפלבי, האו"ם מתריע על מחסור במזון: "לא אזעקת שווא", באתר ynet, ב-2 באפריל 2020
- רוני לינדר, "חלוקת בשר מעובד של זוגלובק כפיצוי לנזקקים? אין איוולת גדולה יותר", באתר TheMarker, ב-16 ביוני 2019
- רוני לינדר ועדי דברת-מזריץ, האנשים שיצאו נגד חברות המזון - ואיפשרו את סימון המוצרים המזיקים, באתר TheMarker, ב-28 בדצמבר 2017
- אלון שפון וחגית אולנובסקי, פחות בשר, יותר קטניות ופירות, באתר כלכליסט, 3 ביוני 2016
- יובל בגנו, דוח חמור של האו"ם: משבר המזון העולמי עלול לפגוע גם בישראל, באתר מעריב אונליין, 11 באוגוסט 2019
- מורן בלושטיין וטל חייקין, כל מה שחשבנו על תזונה הוא (לא) שגוי, באתר העין השביעית, 9 בנובמבר 2017
- הפורום הישראלי לתזונה בת קיימא, באתר גיידסטאר ישראל
הערות שוליים
- ^ מפגש מקוון בנושא מחלות זואונוטיות, ביטחון תזונתי והמשבר הסביבתי, באתר הפורום הישראלי לתזונה בת קיימא, 2020-06-14 (באנגלית)
- ^ השקת דו"ח EAT-Lancet בישראל, באתר מוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט
- ^ פרופ' יובל נח הררי – אתיקה ותעשיית המזון מן החי, באתר יוטיוב
- ^ התפרסם דוח EAT-Lancet הקובע מהי התזונה הטובה גם לבריאות וגם לכדה"א, באתר הידען, 2020-02-20
- ^ מכון מחקר ממשלתי מסרב לחשוף את המחקר שעליו מתבסס הקמפיין הפרסומי של תנובה, באתר העין השביעית
- ^ האמת מאחורי קמפיין ההודו של מועצת הלול, באתר העין השביעית
- ^ חוסר האחריות של כתבי הבריאות עלול לעלות בחיים, באתר העין השביעית
- ^ סיכום ישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה: תוכנית "שינוי כיוון 2020", באתר הפורום הישראלי לתזונה בת קיימא, 2020-06-10
- ^ נורית קדוש, לא רק סימון מוצרים: תוכנית למיסוי מזון מזיק תוגש למשרד רה"מ, באתר כלכליסט - www.calcalist.co.il, 2017-06-25
- ^ נייר עמדה – ביטחון תזונתי לאור משבר הקורונה, באתר הפורום הישראלי לתזונה בת קיימא, 2020-03-26
- ^ תמיכות ישירות בחקלאים לפני ביטול מכסים כחלק מחיזוק ביטחון המזון בישראל, באתר הפורום הישראלי לתזונה בת קיימא
- ^ רעות ברנע, תלמידי ביה"ס האנתרופוסופי במקווה ישראל בשת"פ עם השף יאיר יוספי, באתר כלכליסט - www.calcalist.co.il, 2020-01-12
- ^ Chefs for Change, The Israeli Forum for Sustainable Nutrition (באנגלית)(הקישור אינו פעיל)
- ^ מדריך לעיר מקדמת תזונה מ.ב.ט.י.ח.ה, באתר רשת ערים בריאות בישראל
- ^ המדריך לתזונה בת קיימא ומניעת בזבוז מזון, באתר עיריית תל אביב-יפו
34108749הפורום הישראלי לתזונה בת קיימא