העברת טכנולוגיה
העברת טכנולוגיה (באנגלית: Technology Transfer) היא תהליך העברה או הפצה של ידע טכנולוגי שנמצא ברשותו של אדם או ארגון ומועבר לאחזקתו של אדם או של ארגון אחר. העברת טכנולוגיה מבוצעת בדרך כלל מאוניברסיטאות, בין ארגונים, בין עסקים, בין אנשים ובנוסף מאוניברסיטאות לארגונים וממשלות לעסקים. לעיתים קרובות העברת טכנולוגיה מתרחשת על ידי חלוקת מיומנויות ידע טכנולוגיה, שיטת ייצור, דגימות ייצור ומתקנים בקרב מוסדות וארגונים. העברה טכנולוגית לובשת צורות שונות בהתאם למוטיבציות וצרכי האדם, העברה טכנולוגיה יכולה להיות שונה מאוד בן תחום לתחום כמו במכונים הלאומיים לבריאות (NIH) בהשוואה לנאס"א או למחלקת ההגנה. העברת טכנולוגיה מבטיחה כי פיתוחים מדעיים וטכנולוגיים יהיו נגישים למגוון רחב יותר של משתמשים. לעיתים מתרחשת העברת טכנולוגיות בנושא פיתוחים, מוצרים, תהליכים, יישומים, חומרים או שירותים חדשים. בנוסף קיימים ארגונים ממשלתיים המעודדים העברת טכנולוגיות מהאקדמיה לתעשייה המתבססת על שיתוף פעולה דואלי בין קבוצת מחקר מהאקדמיה לבין חברה תעשייתית. מדינות מפותחות כדוגמת גרמניה, ארצות הברית, יפן, סין מעודדים העברת טכנולוגיות בין חברות בעולם על ידי הכנת תערוכות מובנות (בדרך כלל אחת לשנה) לפי סוג הנושא. העברת טכנולוגיה מבוצעת גם בתוך הארגון, למשל מחלקת מחקר ופיתוח, מפתחת טכנולוגיה חדשה ומעבירה ליחידות הייצור בתוך הארגון, מקרה זה נקרא העברה טכנולוגית אנכית. לעומת זאת, אם הטכנולוגיה מועברת מיחידה אחת לשנייה מקרה זה נקרא העברת טכנולוגיה אופקית. כיום העברת טכנולוגיות מתבצעת בעיקר בצורה אופקית. בדרך כלל העברת טכנולוגיה אנכית מבוצעת על ידי אוניברסיטאות שמעבירות טכנולוגיה לארגונים ועסקים ממשלתיים.
קבוצות כמו Ewing Marion Kauffman Foundation ואיגוד מנהלי הטכנולוגיה האוניברסיטאיים, ותחרויות כמו "אתגר" המאורגנות על ידי ארגונים כמו המרכז למחקר חדשנות (Center for Advancing Innovation) במרילנד, אלו הם דוגמאות לעידוד העברת טכנולוגיות.
מתווכי טכנולוגיות (Technology brokers) הם אנשים העוסקים בגישור בין ארגונים על מנת לקדם ולפשט תהליכים טכנולוגים.
בעוד שהעברת טכנולוגיה יכולה להיות כרוכה בהפצת טכנולוגיה מורכבת מאוד ממקורות עתירי הון (לדוגמה היי-טק) למקבלי הון נמוך, היא יכולה גם להיות כרוכה בטכנולוגיה מתאימה, דבר היכול להוביל לאיתנות ועצמאות של מערכות.
תהליך העברה
חברות רבות, אוניברסיטאות וארגונים ממשלתיים מחזיקים כיום במשרד להעברת טכנולוגיה שתפקידו לאתר מחקרים שבהם אינטרס מסחרי ואסטרטגיות פוטנציאליות. לדוגמה, תוצאה מחקרית עשויה להיות בעלת עניין מדעי ומסחרי, אך בדרך כלל מונפקים פטנטים רק לתהליכים מעשיים, ולכן מישהו - לאו דווקא החוקרים - צריך להקים תהליך מעשי ספציפי. שיקול נוסף הוא ערך מסחרי.
התהליך לניצול מסחרי כרוך בהסכמי רישוי או הקמת מיזמים משותפים ושותפויות כדי לחלוק את הסיכונים והיתרונות בהבאת טכנולוגיות חדשות לשוק. לעיתים קרובות גישות אלה קשורות לגיוס הון סיכון כאמצעי למימון תהליך הפיתוח, נוהג שכיח יותר בארצות הברית מאשר באיחוד האירופי, שיש לו גישה שמרנית יותר למימון. חברות ספינ-אוף מחקריות הן כלי מסחור פופולרי בקנדה, ושיעור הרישוי של מחקר אוניברסיטאי קנדי נותר הרבה מתחת לזה של ארצות הברית.
משרדי העברת טכנולוגיה עשויים לעבוד בשם מוסדות מחקר. כאשר חברות הזנק הם הלקוחות, במקרה זה מוותרים לפעמים על עמלות מסחריות במקום חלק מההון עצמי בעסק. כתוצאה מהמורכבות הפוטנציאלית של תהליך העברת הטכנולוגיה, ארגוני העברת טכנולוגיה כוללים כלכלנים, מהנדסים, עורכי דין, משווקים ומדענים. הדינמיקה של תהליך העברת הטכנולוגיה משכה תשומת לב בפני עצמה, וישנן כמה חברות וכתבי עת ייעודיים לשם. הגנה על הקניין הרוחני נעשה על ידי אנשי מפתח וזה תחום ההתמחות שלהם, כך שניתן יהיה ניתן לקבל חידושים יקרי ערך אלה ברישיון ולמסחור ולהביא אותם לטובת החברה. העברת טכנולוגיה מחייבת גישה פרו אקטיבית המעודדת מעורבות חוקרים, שותפים תעשייתיים פוטנציאלים להשתמש בטכנולוגיה, זו פועלת להשלמת מחקרים אקדמיים על ידי הצגתם לשותפים בתעשייה שפתחו אותם לכלל הציבור.
רישוי
רישיון הוא חוזה בן בעל הרישיון (למשל פטנט)לבין בעל רישיון (למשל שותף)הכולל מספר תנאים שעל הצד השלישי למוד בהם. משרד העברה הטכנולוגית רשאי להעניק רישיונות בלעדיים או לא בלעדיים תהליך העברת המידע הוא מאוד קריטי בהעברה טכנולוגית, ולאחר שארגון בסס בעלות על טכנולוגיה, יש לו מספר מנגנונים משפטיים או חוזיים להגן עליו: רישוי – החלפת מיומנות ומידע מחברה אחת לאחרת על ידי הזרמת מזומנים. רישוי חוצה – הסכם בן חברות המאפשר להם שימוש או גישה לטכנולוגיה ספציפית שהחברה פתחה. הסכם ספק אסטרטגי – חוזה אספקה לטווח ארוך, כולל ערבויות לרכישות בעתיד ושילוב פעילות. מחקר במו"פ – הסכם בו חברה או ארגון מבצעים מחקר ספציפי עבור חברה. רישוי הוא עסק בפני עצמו בשנת 2002 חברות אמריקאיות קבלו מעל 66 מיליארד דולר תשלומים על רישיונות טכנולוגיה מארגונים אחרים, מתוכם 58 מיליארד דולר מקומיים.
מנגנון העברה טכנולוגית הוא בעל ערך גבה לתעשייה, הוא מאיץ את פעולת החדשנות ומקבל יתרון על ידי שיתוף הפעולה, מעודד את הצמיחה הכלכלית, מסייע ומקל על פיתוחים חדשים ונותן הגנה לאוניברסיטאות על השקעותיהן באמצעות פטנט על טכנולוגיות חדשות.
מתווכים לשותפות
המונח "מתווך לשותפות" פירושו סוכנות של מדינה או שלטון מקומי - (או גורם ללא מטרות רווח שבבעלותו), ממומן או מופעל על ידי או מדינה או ממשלה מקומית - המסייעת, מייעצת, מעריכה או משתפת פעולה עם חברות לעסקים קטנים; מוסדות להשכלה גבוהה ומוסדות חינוך הזקוקים או יכולים לעשות שימוש פרודוקטיבי בעזרה הקשורה בטכנולוגיה ממעבדה פדרלית, כולל תוכניות מדינה המקבלות כספים במסגרת הסכמי שיתוף.
חסרונות
למרות התמריצים להעביר מחקר לייצור, לעיתים קשה לבצע זאת בפועל. הניסיון להאיץ את המחקר (אב טיפוס) לייצור (שנבדק במלואו בתנאים מגוונים, אמין, בר-קיימא וכו ') נוטה להיות יקר יותר וגוזל זמן רב מהצפוי.
מדוע העברה טכנולוגית?
מפתח לאבות טיפוס ופיתוחים המשנים את החיים, דרך להפצת רעיונות שאינם ניתנות לרישום כפטנט, כמו אפליקציות, יצירת בריתות בן אקדמיות לתאגידים, לשם פרויקטים ומחקרים פורצי דרך זאת נעשה על ידי ביצוע תהליך מסחור טכנולוגי – העברת מידע טכנולוגי מארגון בו מפותחת טכנולוגיה שונה מהארגון שמביא אותה לשוק. לדוגמה ארגון פרטי הוא הממציא ואין לו את האמצעיים הנדרשים בכדי להביא זאת לשוק, כמו רשת הפצה, ארגון מכירות או אפילו את הציוד הנדרש לייצר את המוצר דוגמה נוספת ארגון ממשלתי מפתח דבר מה במעבדה (החוק בארצות הברית אוסר עליה למכור מוצרים או תהליכים לשוק הפרטי), הטכנולוגיה שפותחה יכולה להגיע לשוק רק על ידי חברה פרטית. העברה טכנולוגית חשובה כמשאב לשגשוג משותף, הטכנולוגיה משמשת כתמרי לסחר בינלאומי תחרותי ובריא. גם מבחינה עסקית העברת טכנולוגיה בן ארגונים היא מהירה יותר וזולה יותר, קל יותר בעזרתה לפתח מוצרים או לקדם תהליכים המבוססים על טכנולוגיה שמשהוא אחר כבר המציא. למעבדות ממשלתיות ואוניברסיטאות קיימת מוטיבציה קצת שונה, הן רשאיות להעביר מידע רק אם זה למטרה ספציפית ומוגדרת וכן אם זו תוסיף ערך לטכנולוגיה שהממשל או האוניברסיטה מקווים להעביר, בדרך כלל מעבירות מידע מהסיבה הכלכלית כמו יצירת מקומות עבודה והכנסות מקומיות.
ראו גם
לקריאה נוספת
- John I. Gallin and Frederick P. Ognibene, Principels and Practice of clinical Research, 2nd Edition, 2007
קישורים חיצוניים
- [1], באתר (Autm)
- [2], באתר (TechLink)
- [3], באתר (Wipo)
- [4], באתר (Unemed)
- [5], באתר (Referance for business)
- עידוד העברת טכנולוגיה מאקדמיה לתעשייה
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] העברת טכנולוגיה27739820