הנערים הגאים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הנערים הגאים
מדינה ארצות הבריתארצות הברית ארצות הברית
מייסד גאווין מקאינס
תקופת הפעילות ספטמבר 2016 – הווה (כ־8 שנים ו־20 שבועות)
אידאולוגיות אנטישמיות, אנטי קומוניזם, קריפטו-פשיזם, אנטי-פמיניזם, שוביניזם, נאו-פשיזם
מיקום במפה הפוליטית ימין רדיקלי

הנערים הגאיםאנגלית: Proud Boys) הוא ארגון ימני קיצוני נאו-פשיסטי המקבל לשורותיו גברים בלבד[1], המוגדר כארגון טרור בקנדה. רוב פעילותו בארצות הברית, עם מספר פעילים בקנדה, באוסטרליה ובבריטניה. הארגון הוקם בשנת 2016 על ידי איש התקשורת גאווין מקאינס, ושמו מבוסס על שיר מתוך המחזמר "אלאדין" של חברת וולט דיסני[2]. הארגון הוקם כחלק מתנועת האלט-רייט, אך בתחילת 2017 החל מקאינס להתרחק מתנועה זו, משום שלדבריו אנשי האלט-רייט ממוקדים בגזע הלבן, ואילו "הנערים הגאים" הם "אלט-לייט" ומתמקדים במה שהוא מגדיר כ"ערכים מערביים"[3]. נטייה זו להתבדל התעצמה לאחר עצרת איחוד הימין האמריקאי בשארלוטסוויל.

הארגון מאמין בנכונותה של תאוריית הקשר על רצח עם של האדם הלבן, לפיה גברים לבנים במערב נתונים תחת מתקפה שמטרתה לחסל את האדם הלבן; התקפה זו מנוהלת על ידי ארגונים יהודיים, פמיניסטיים לפי תאוריה זו, וזאת למרות שבאופן רשמי הארגון אינו תומך בהשקפה של "עליונות לבנה". פעילי הארגון משתתפים לעיתים קרובות באירועים בעלי אופי גזעני ומשתמשים בסיסמה "שישה מיליון זה לא מספיק" המתייחסת למספר הנרצחים היהודים בשואה. הארגון מעודד אלימות בתור טקטיקה מרכזית להשגת מטרותיו, וחבריו מעורבים לעיתים בקטטות ובאלימות באירועים בהם הם משתתפים. המרכז המשפטי לדרום העני מתאר את הארגון כ"מועדון קרב ימני קיצוני".

בדו"ח של ה-FBI מנובמבר 2018 סווג "הנערים הגאים" כארגון קיצוני עם קשרים ללאומנות לבנה, אך לאחר שבועיים בוטל הסיווג בטענה כי רק חלק מחברי הארגון קשורים לרעיונות אלו[4]. ב-3 בפברואר 2021 הכריזה ממשלת קנדה שהיא מגדירה את הנערים הגאים ארגון טרור[5].

הארגון תואר כ"קבוצת שנאה" על ידי ה-NPR וגופים נוספים, עליהם איים מקאינס בתביעה משפטית.

היסטוריה

עמוד ראשי
ראו גם – גאווין מקאינס

גאווין מקאינס עבד במשך מספר שנים כעיתונאי ופרסומאי, ובשנת 2016 החל להשתלב בפעילות פוליטית בקבוצות ימין רדיקלי בארצות הברית. בספטמבר 2016 הכריז על הקמת ארגון "הנערים הגאים" באתר אינטרנט בו ריצ'רד ספנסר היה עורך בכיר. שם הארגון נלקח מהשיר "גאה בילד שלך" מפסקול של סרט אותו מקאינס חיבב.

בכתבה ברשת פוקס ניוז כונו מקאינס וחבריו "היפסטרים גזענים". הארגון מתואר כ"קבוצת שנאה" על ידי המרכז המשפטי לדרום העני ועל ידי ה-NPR. מקאינס טען בתגובה כי הוא גאה להיות אנטי-פמיניסט ואסלאמופוב.

ארגון "הנערים הגאים" הוקם כחלק מאידאולוגיית האלט-רייט, אך בתחילת 2017 מקאינס החל להתרחק מאידאולוגיה זו בטענה שהיא מתמקדת בגזע, ואילו "הנערים הגאים" מתמקדים במה שהוא מגדיר "ערכי תרבות המערב." נטייה זו להתבדל התעצמה לאחר עצרת איחוד הימין האמריקאי בשארלוטסוויל. לדבריו, הם כעת חלק מתנועת "הימין החדש" בארצות הברית.

חברי הארגון השתתפו במספר תקריות אלימות באירועים פוליטיים, ומקים הארגון מקאינס אמר: "אני רוצה אלימות, אני רוצה לתת אגרוף בפרצוף. אני מאוכזב מתומכי טראמפ על כך שהם לא מרביצים מספיק". מקאינס טען שאמירה זו לא נאמרה ברצינות. הוא הצהיר, "אנחנו לא מתחילים מריבות [...] אבל אנחנו נסיים אותן." הארגון מתנגד לפמיניזם ויש הטוענים שהוא מקדם סטריאוטיפים מגדריים בהם נשים כפופות לגברים.

באוגוסט 2018 סגרה חברת טוויטר את החשבון הרשמי של הארגון, וגם את החשבון האישי של מקאינס, במסגרת מדיניותה האוסרת על אלימות קיצונית.

גם גברים יהודים[6] וגם גברים שאינם לבנים הצטרפו לארגון, בעיקר מתוך הזדהות עם עמדות התנועה לזכויות הגבר. בדו"ח של הליגה נגד השמצה נאמר כי פעילות הארגון מדאיגה ושיטות הפעולה שלו כוללות, באופן גלוי או מרומז, גזענות, אסלאמופוביה, אנטישמיות ושנאת נשים.

גאווין מקאינס, שהקים את הארגון, שימש כמנהיגו עד נובמבר 2018. הוא פרש רשמית מההנהגה לאחר פרסום הדו"ח של ה-FBI בו נחשף הקשר בין הארגון לארגוני לאומיות לבנה, ואחרים מונו במקומו.

תהליך הקבלה לארגון

תהליך הקבלה לארגון כולל ארבעה שלבים וכן "זובור" למצטרפים החדשים. השלב הראשון הוא שבועת אמונים, בנוסח הבא: "אני שוביניסט מערבי גאה, ואני מסרב להתנצל על בריאת העולם המודרני." השלבים האחרים כוללים מכות באגרוף, קעקוע עם אחד מסמלי הארגון, והשתתפות בקטטה המונית.

אירועים בולטים

חברי הארגון נוהגים להגיע לעצרות פוליטיות ולהשתתף בקטטות אלימות נגד מפגיני שמאל ומפגיני אנטיפה. באירועים אלה נעצרים רבים מחברי הארגון.

אירועים מסוג זה התרחשו החל משנת 2017 באוניברסיטת ניו יורק, ברקלי (קליפורניה), פורטלנד (אורגון), ונקובר (וושינגטון), הליפקס (נובה סקוטיה) ובמקומות נוספים.

כמו כן השתתפו חברי הארגון בעצרת איחוד הימין האמריקאי בשארלוטסוויל, וחלקם נעצרו והואשמו בתקיפות אלימות.

באוקטובר 2018 נשא מקאינס דברים במועדון המטרופוליטן הרפובליקני באפר איסט סייד במנהטן. מחוץ למועדון פרצה קטטה בין חברי הארגון למפגיני אנטיפה. המשתתפים בקטטה נעצרו והואשמו בהתפרעות ובניסיון תקיפה, אך קיבלו עונשים קלים בלבד, בין השאר בגלל חוסר שיתוף פעולה מצד חברי אנטיפה, שחששו להיחשף.

בספטמבר 2020, במהלך העימות הנשיאותי הראשון בין דונלד טראמפ וג'ו ביידן, נשאל טראמפ האם הוא מוכן לגנות מיליציות וארגונים הדוגלים בעליונות לבנה ולומר להם לחדול מפעולתם. בתגובה, אמר טראמפ כי הוא מוכן, אבל מייד לאחר מכן אמר לנערים הגאים "לסגת ולהיות מוכנים"[7], דבר שעורר סערה[8][9].

הסמלה

חולצת פרד פרי שחורה עם שולים צהובים המזוהה עם הארגון

הנערים הגאים נוהגים ללבוש חולצת פולו שחורה עם שוליים צהובים, מהמותג על שם שחקן הטניס פרד פרי. הם נוהגים להגיע להפגנות עם דגלי ארצות הברית, דגל קונפדרציה (המזוהה עם תומכי העבדות במלחמת האזרחים), כובעי Make America Great Again (אחד מהסלוגנים אותם אימץ הנשיא טראמפ), ושלל סוגים של ציוד צבאי כגון אפודי מגן ונשק חם. בין בגדיהם וסמליהם ניתן למצוא סמלים פשיסטיים ובעיקר סמלי הרפובליקה הסוציאלית האיטלקית (מדינת בובות איטלקית של גרמניה הנאצית אותה הנהיג אחד מהמנהיגים הפשיסטים הידועים ביותר, בניטו מוסוליני) לצד ראשי התיבות 6MWE (ראשי תיבות של המשפט "שישה מיליון זה לא מספיק" – 6 million wasn't enough) המתייחסות לשואה כאירוע היסטורי חיובי ומכונן.

מותג "פרד פרי"

חברת פרד פרי התנערה מכל תוכן גזעני או פוליטי הקשור למותג הבגדים שבבעלותה וקראה לחברי הארגון להפסיק לעשות שימוש בחולצה כסמל. בשנת 2019 הפסיקה החברה למכור את החולצה המזוהה עם הארגון בארצות הברית, ושנה לאחר מכן הודיעה שלא תחזור למכור אותה כל עוד היא מזוהה עם ארגון זה או עם ארגונים גזעניים אחרים.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא הנערים הגאים בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Joel Shannon, Who are the Proud Boys? Far-right group has concerned experts for years, USA TODAY (באנגלית)
  2. ^ Gavin McInnes and His ‘Proud Boys’ Want to Make Men Great Again, web.archive.org, ‏2019-02-09
  3. ^ The Alt-Right Branding War Has Torn the Movement in Two | The New Yorker, web.archive.org, ‏2017-08-10
  4. ^ Wilson, Jason (2018-11-19). "FBI now classifies far-right Proud Boys as 'extremist group', documents say". The Guardian (באנגלית בריטית). ISSN 0261-3077. נבדק ב-2020-11-28.
  5. ^ Amanda Coletta, "Canada declares the Proud Boys a terrorist group", The Washington Post, February 3 2021
  6. ^ עמית ולדמן, ‏עדות מבפנים לנעשה בארגון הקיצוני שמפחיד את ארה"ב, באתר ‏מאקו‏‏, ‏26 בנובמבר 2020‏
  7. ^ רויטרס, "אנחנו מוכנים": מיהם ה-Proud Boys של טראמפ?, באתר ynet, 1 באוקטובר 2020
  8. ^ MacFarquhar, Neil; Feuer, Alan; Baker, Mike; Frenkel, Sheera (2020-10-16). "Far-Right Group That Trades in Political Violence Gets a Boost". The New York Times (באנגלית אמריקאית). ISSN 0362-4331. נבדק ב-2020-10-26.
  9. ^ אוריאל לוי, ‏ארגון השנאה שקיבל רוח גבית מהנשיא, באתר דבר העובדים בארץ ישראל, 30 בספטמבר 2020
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

הנערים הגאים39979578Q29096457