הנסיכה לאלה סלמא ממרוקו
מדינה | מרוקו |
---|---|
בן זוג | מוחמד השישי, מלך מרוקו |
סלמה בנאני או הנסיכה ללא סלמא (בערבית: سلمى بناني; נולדה ב-10 במאי 1978) הייתה נסיכת מרוקו בעקבות נישואיה למלך מרוקו, מוחמד השישי ועד לגירושיהם בשנת 2018. ללא סלמא היא מוסלמית סונית, אך ישנן שמועות שאמה הייתה יהודיה שהתאסלמה [דרוש מקור].
בנאני היא אמם של הנסיך ויורש העצר של מרוקו, הנסיך אל חסן בן מוחמד והנסיכה חדיג'ה בת מוחמד השישי.
לאחר נישואיה, הנסיכה מילאה תפקידים חשובים, בעיקר ראש קרן ללא סלמא למניעה וטיפול בסרטן ושגרירת הרצון הטוב של ארגון הבריאות העולמי.
החל משנת 2017 נעלמה מהעין הציבורית, דבר שהעלה השערות רבות על פרידתה מהמלך המרוקאי, במיוחד לאחר שעורך הדין של משפחת המלוכה בצרפת תיאר אותה כאשתו לשעבר בעקבות הצהרת הבהרה כדי להפריך שמועות אחרות על היעלמותה. היא התגרשה מהמלך בשנת 2018. בהמשך חזרה להופיע באירועים לא רשמיים.
ביוגרפיה
ראשית חייה
בנאני נולדה בשנת 1978 בשם סלמה בנאני ככל הנראה בעיר פאס, במרוקו אם כי כמה מקורות מציינים את מרקש כמקום הולדתה.
סלמה בנאני שייכת מצד אביה למשפחת פאסי העתיקה, בעלת שורשים במרוקו, ואילו מצד אמה המנוחה שייכת למשפחת פאסי פיהרי, שלפי ההערכות היא משפחה שמוצאה מהאנדלוסים, ממשפחת עבדאלוויס שהייתה אחד הבתים הגדולים האנדלוסים שהתיישבו במחוז פאס, לאחר תקופת ח'ליפות אלמהד במאות ה-12–13. ישנן שמועות שאמה הייתה יהודייה שהתאסלמה.[1]
אביה הוא האדג' עבד אלחמיד בנאני, מורה באוניברסיטה שלימד באקול נורמל סופרייר ואמה היא נאימה בנסודה, שנפטרה ב-1981, כשסלמה הייתה בת שלוש. יש לה אחות גדולה (מרים, שהפכה לרופאה) ושלוש אחיות למחצה מנישואיו השניים של אביה. עם מותה היא ואחותה מרים גודלו על ידי סבתה מצד אמה, חג'ה פאטמה עבדלאוי מאנה. המשפחה התגוררה ברבאט, בירת מרוקו, עם בת דודתה למחצה סאירה, והשתיים נראות בדרך כלל יחד בציבור.[2]
בנאני התחנכה ברבאט, שם למדה בבית ספר תיכון פרטי לייסי חסן ב-1995, היא סיימה בהצטיינות יתרה באגף ללימודי מתמטיקה בתיכון. לאחר מכן למדה בקולג' לייסי מולאי יוסף, לאחר מכן למדה באוניברסיטת ENSIAS ברבאט ללימודי מדעי המחשב וסיימה תואר בהנדסת מחשבים. לאחר שסיימה את לימודי ההנדסה בשנת 2000 עבדה כמה חודשים כמהנדסת מערכות מידע בחברת ONA Group, חברת האחזקות הפרטית הגדולה במדינה (שהיא גם בשליטת משפחת המלוכה המרוקאית).
נישואיה
מוחמד הומלך ב-23 ביולי 1999 בעקבות מות אביו. לפי השמועות פגשה בנאני את בעלה לעתיד כבר ב-1999 במסיבה פרטית בעודה סטודנטית, אך היא נישאה למלך בטקס נישואין פרטי ב-21 במרץ 2002.[3] בעת חתונתה הייתה בת 24, בעוד בעלה היה בן 39. הם נישאו נישואים פומביים, מה שיצר תקדים בתולדות משפחת המלוכה במרוקו. הזוג הזמין 400 זוגות מכל רחבי הארץ כדי להינשא במקביל. בניגוד למסורת, האישה הטרייה קיבלה תואר נסיכה, לאחר שנשות המלכים במרוקו כונו עד אז "אימהות של נסיכים" והתואר ללא נוסף לשמה. לשניים נולדו שני הילדים: בנם הראשון ויורש העצר, הנסיך מולאי חסן, נולד ב-8 במאי 2003. בתם, הנסיכה ללה ח'דיג'ה, נולדה ב-28 בפברואר 2007.[4][5] השניים ככל הנראה התגרשו בשנת 2018 לאחר 16 שנות נישואין.
פעילות צדקה
הנסיכה הייתה מעורבת בעבודות צדקה רבות ובצורה ציבורים גם במרוקו וגם בעולם הערבי, שם מילאה תפקיד יוצא דופן בחיים הציבוריים באמצעות הפיקוח שלה על פיתוח ופרויקטי צדקה. בשנת 2005 היא הקימה את עמותת לאלה סלמה למלחמה בסרטן. עמותה זו נחשבת למודל יעיל בתמיכה במאמצים שמטרתם לסייע לאנשים חולי סרטן במרוקו, תוך כדי עבודה עם שותפים שונים לשיפור תנאי בית החולים, הטיפול בחולים, העלאת מודעות למניעה וגילוי מוקדם, וכן לפעול להפצת רוח ההתנדבות בתחום זה. בנוסף עוסקת העמותה בתחום המחקר המדעי על ידי יצירת קשרים, חיפוש מומחים מחוץ למרוקו ועוד. באמצעות העמותה נחנכו מרכזי בריאות ומרכזים מדעיים רבים, כולל מרכז העוסק בגילוי מוקדם של סרטן השד וסרטן צוואר הרחם, בבית החולים לוטננט מוחמד בואפי. על פעילותה זו קיבלה מדליית זהב של ארגון הבריאות העולמי בשנת 2017.
במסגרת פעילותה הציבורית נפגשה הנסיכה עם אישים רבים אשר ביקרו במרוקו וכן התארחה באירועים רבים ברחבי אירופה. בין השאר השתתפה בחתונת הנסיך ויליאם וקתרין מידלטון ב-2011 וכן פגשה את הגברת הראשונה מישל אובמה בעת ביקורה במרוקו בשנת 2016.[6]
היעלמותה
בשנת 2017 נעלמה הנסיכה מהעין הציבורית באופן פתאומי, דבר שעורר חרושת שמועות בממלכה ובעולם כולו. ההופעה הרשמית האחרונה שלה הייתה באוקטובר 2017, במהלך השתתפותה בוועידה העולמית למחלות כרוניות לא מדבקות באורוגוואי בחסות ארגון הבריאות העולמי. ההופעה הפומבית האחרונה מתוארכת לדצמבר של אותה שנה במוזיאון מוחמד השישי לאמנות מודרנית ועכשווית ברבאט. השמועות על היעדרותה הפתאומי גברו, לאחר שנעדרה מהתמונה המשפחתית של משפחת המלוכה שצולמה כדי לחגוג את הצלחת הליך קצב הלב למלך מרוקו מוחמד השישי בפריז ב-26 בפברואר 2018. שמועות אילו קיבלו חיזוק כאשר נעדרה ממספר פעילויות מלכותיות רשמיות חשובות, כולל טקס קבלת הפנים של מלך ספרד פליפה השישי ואשתו לטיציה אורטיז במהלך ביקורם בממלכת מרוקו.
ב-21 במרץ 2018 פרסם המגזין הספרדי Hola מאמר ארוך על נישואיה וגירושיה של הנסיכה סלמא מהמלך מוחמד השישי. אף על פי כן מקורות המקורבים לארמון, חצר המלוכה הרשמית וממשלת מרוקו לא התייחסו ישירות לסוגיה.
ב-15 באפריל 2019 היא הופיעה במרכז האונקולוגי של אולד מוברק, כנשיאת קרן ללא סלמא למאבק בסרטן. במהלך הביקור, שנמשך שעתיים, ביקרה במחלקות השונות וכן לצד מיטות החולים. היא אישרה בעת ביקורה צילום יחיד עם הצוות הרפואי.
ב-20 ביולי 2019, עורך הדין של הארמון המלכותי בצרפת, אריק דופונט-מורטי, שלח בשם המלך מוחמד השישי והנסיכה ללא סלמא הודעת הבהרה למגזין הצרפתי גאלה, בה הפריך את השמועות על חטיפה, בריחה או היעלמות של הנסיכה וילדיה. בהודעה מתאר עורך הדין את הנסיכה כאשתו לשעבר של מוחמד השישי, ומדגיש כי רוב השמועות בעניין הן שקריות. בנוסף הוא מצהיר כי השמועות הן מעשה אסור ובלתי חוקי הדורש העמדה לדין בגין לשון הרע, והדגיש את הצורך לכבד את משפחת המלוכה.
בשנת 2020 היא נראתה בציבור פעם נוספת, יחד עם המלך, מה שהצית שמועות כי היא ומוחמד השישי יחזרו לחיות יחד עקב מצבו הבריאותי הרעוע.[7]
שמועות נוספות היו בהקשר של היחסים בין ללא סלמא לאחותו של מלך מרוקו. השמועות טוענות כי קיים סכסוך בין השתים הנוגע ליורשו של המלך, ואף נטען כי אחותו של מוחמד דקרה את ללא סלמא.
פרסים
- הצלב הגדול של מסדר איזבלה הקתולית מספרד (14 בינואר 2005).
- הצלב הגדול של מסדר ההצטיינות הלאומי של סנגל (1 בדצמבר 2008).
- מדליית זהב של ארגון הבריאות העולמי (25 במאי 2017).
ראו גם
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ אלירם אלגרבלי, האם חסן השלישי יהיה מלך יהודי?, באתר ערוץ 7, 27 בינואר 2016
- ^ Who is Princess Lalla Salma of Morocco?, Royal Central, 10 במאי 2018 (באנגלית)
- ^ "נסיכה לעניים". הארץ. נבדק ב-2022-10-20.
- ^ שמעון איפרגן, הסודות של מלך מרוקו, באתר מאקו, 13 בינואר 2021
- ^ מרוקו: אישתו של המלך מוחמד השישי ילדה בת, באתר ynet, 28 בפברואר 2007
- ^ Where is Morocco’s Princess Lalla Salma now?, South China Morning Post, 7 במרץ 2022 (באנגלית)
- ^ שמעון איפרגן, שמועות בממלכה: מלך מרוקו מתכוון לחזור לזרועות אשתו לאחר גירושיהם, באתר מאקו, 18 בדצמבר 2020
34949447הנסיכה לאלה סלמא ממרוקו