המכלול:ערכים טובים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מיזם זה אינו פעיל

ערכים טובים הם ערכים שעומדים היטב בסטנדרטים של המכלול: מקורות, כתיבה וסגנון, סיקור מקיף של נושא הערך ועיצוב נאות. על מנת שערך יוגדר כערך טוב עליו לעמוד בקריטריונים הדרושים, ולעבור ביקורת עמיתים בדף השיחה.

מטרת הערכים הטובים היא לסמן לקוראים ולעורכים שניתן לסמוך על כל תוכן הערך, ולעודד עורכים לכתוב ערכים תוך עמידה בסטנדרטים נאותים ולהביא ערכים קיימים לסטנדרטים הללו.

ההבדל בין ערך טוב לערך מומלץ הוא שערך מומלץ הוא ערך שהעבודה האנציקלופדית עליו הסתיימה או כמעט והסתיימה, בעוד ערך טוב הוא ערך שניתן עוד לעבוד עליו ולהרחיבו, אך רמתו טובה, אמינותו גבוהה והוא כתוב ומעוצב היטב.

כיום יש באתר 12 ערכים טובים. את הרשימה המלאה ניתן לראות פה. את רשימת הערכים עליהם מתקיים דיון מועמדות לערך טוב ניתן למצוא פה.

אחראי המדור לערכים טובים: .

קריטריונים לערך טוב

  1. ערך טוב ייכתב בצורה טובה, תוך הקפדה על כללי הדקדוק והאיות של השפה העברית, בהתאם לכללי הלשון של המכלול. בנוסף, הוא יעמוד בקווים המנחים לעיצוב דפים ולעריכה טכנית. רצוי להוסיף תמונות, ציטוטים, קטעי וידאו, קטעי שמע וכדומה.
  2. ערך טוב ייכתב על סמך מקורות מהימנים, תוך העדפת מקורות באיכות גבוהה והימנעות ממקורות באיכות נמוכה, ללא שימוש במחקר מקורי כלל, ובאופן שיאפשר להבין מה המקור המדויק לכל פרט מידע. כמו בכל ערך אחר, התאמת התוכן למקורותיו חייבת להיבדק על־ידי עורכי המכלול.
  3. ערך טוב יקיף את נושא הערך מכל הכיוונים המרכזיים, בלי חובה לפרט את כל המידע האנציקלופדי הקיים בנושא. הערך יתאר את כל הפרטים המהותיים על נושא הערך.
  4. ערך טוב יציג את הנושא תוך הקפדה על שמירת נקודת מבט נייטרלית לחלוטין.

ערך שאיננו יכול להיות טוב

  • דפי פירושונים.
  • ערכים שיש בהם פרטים ללא מקורות או שאינם ברורים (במיוחד ערך עם תבניות {{דרושה הבהרה}} ו{{מקור}}); וכמובן ערכים הדורשים {{עריכה}}.
  • ערכים שנכתבו בתשלום.
  • ערכים שאינם יציבים, ובהם ערכים שבהם מתנהלות מחלוקות.

תהליך המועמדות

מנגנון הפעולה של ה"ערכים הטובים" יחולק לשני אפיקים עיקריים:

פתיחת דיון בדף השיחה

  1. כדי להציע ערך כמועמד לערך טוב, יש לפתוח דיון בדף השיחה של הערך שבראשו תוצב התבנית {{ס:מועמד לערך טוב}}. פותח הדיון נדרש צריך להיות סבור שהערך עומד בקריטריונים.
  2. בדיון תיכתב תגובת משוב עמיתים אחת לפחות על הערך. הדיון יתקיים במשך שבוע ממתן המשוב הראשון, ובמהלכו כל עורך מוזמן לכתוב משוב, אך תגובת כותב הערך ופותח הדיון לא נחשבות כביקורת עמיתים. ניתן לתייג בעלי ידע בנושא כדי לקבל את חוות דעתם.
  3. כדי שהערך יסומן כערך טוב, על הליקויים להיות מתוקנים במהלך השבוע. אם נדרש יותר משבוע לתיקון הליקויים, מועמדות הערך תוסר, והוא יוכל להיות מועמד מחדש כשיתוקנו הליקויים, בלי דרישה נוספת לביקורת עמיתים.
  4. אם האחראים סבורים שכל הליקויים שהוזכרו תוקנו, הם יסמנו אותו כטוב בתום הדיון. יהיה ניתן לתייג את האחראים בכל שלב בדיון.
  5. עורך שלא מספיק לתקן את הנדרש בתום השבוע, יוכל לבקש הארכה של שבוע לצורך השלמת התיקונים. עם זאת, אם בתום שבוע ההארכה לא יעמוד בביצוע התיקונים, ידרש להמתין 30 ימים מסיום שבוע ההארכה עד להצעת מועמדות מחודשת.
  6. ערך שסימונו כטוב נדחה בתום הדיון, יוכל להיות מועמד מחדש לאחר שינויים מהותיים שנעשו בו. אחראי המדור יכולים לפסול דיון מחודש על ערך אם הם סוברים שלא התקיימו בו שינויים מהותיים.

מעמדם של ערכים מומלצים בדימוס או כאלה שלא עברו את שלב ההצבעה

ערך שהוסר ממדור המומלצים, או כזה שלא צלח את שלב ההצבעה, יוכל להיות מוצע לדיון מועמדות לערך טוב על ידי אחראי מדור המומלצים (אחד ממפעילי המערכת הבקיא במלאכה) ולהיות מסווג כערך טוב על ידי אחראי מדור הערכים הטובים ללא ביקורת עמיתים, במידה שהוא אכן מתאים.

הסרת ערך

הסרת הסייוג של ערך כ"טוב" מתבצעת באופן הבא:

  • המציע להסיר פותח דיון בדף השיחה, בו הוא מציב תבנית מועמדות לערך טוב באופן הבא: {{ס:מועמד לערך טוב|סוג=שחזור}}, וכותב ביקורת המסבירה מדוע לדעתו הערך לא עומד בקריטריונים.
  • מרגע שנכתבה הביקורת, יוקצה שבוע לתיקון הליקויים, כאשר כמו בתהליך ההוספה, ניתן לבקש את הארכתו לשבועיים.
  • אם בתום השבוע או השבועיים לא תוקנו הליקויים, אחראי המדור יסירו את סיווג הערך כ"טוב", וניתן יהיה להציעו מחדש כשתיקון הליקויים יסתיים. אם התבקשה הארכה ובסיומה הליקויים לא תוקנו, יידרש להמתין 30 ימים מסיום שבוע ההרכה עד להצעת מועמדות מחודשת.
  • אם אחראי המדור יסברו שתוקנו הליקויים והערך עומד בקריטריונים, סיווג הערך יישאר על כנו.

ראו גם

הדף באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0