המכלול:מיזמים/פרקי הש"ס/השואל את הפרה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
השואל את הפרה
מסכת בבא מציעא
סדר נזיקין
נושא עיקרי השואל, מוכר ומשכיר
מספר הפרק במסכת 8
מספר משניות 9
דפים בתלמוד בבלי דף צ"ד עמוד א' - דף ק"ג עמוד א'
מספר דפים בתלמוד בבלי 9

השואל הוא הפרק השמיני במסכת בבא מציעא העוסק בעיקר בדיני השואל, ובהמשך עובר לדיני משכיר ושוכר. בפרק 9 משניות, ובגמרא הוא כולל 9 דפים, וממוקם בין הדפים צד עמוד א' - קג עמוד א'.

נושאי הפרק

שמירה בבעלים

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – שמירה בבעלים

בפרשת שואל שהוא אחד מארבעת השומרים כתוב: ”אם בעליו עימו לא ישלם”[1], שאם בעל החפץ נמצא עם השואל בעת קבלת החפץ, לא ישלם השומר על נזקים של החפץ המופקד, ככל שיהיו. בסוגיה מבססת הגמרא את המקורות מהפסוקים על כל המקרים בהם השומרים יחויבו מתוקף אחריותם כשומרים[2], ועוברת לדון בהחלת דין פטור של 'בעליו עמו' על כלל השומרים. כן גם דנים על שיטת רב המנונא הטוען כי דין זה תקף רק במידה שהבעלים עבדו עם השומר במשותף, וכן שהיה עמו גם בעת ההשאלה וגם בעת הנזק, בסוגיה שיטתו נדחית, ולמעשה רק בעת ההשאלה נקבע דין זה, וכן כל מלאכה נחשבת שמירה בבעלים. הגמרא דנה גם בסיטואציות שונות של בעליו עמו אם השואל פטור בהם.פלאלמוני (שיחה) 13:52, 9 ביוני 2024 (IDT)תגובה[תגובה]

בעל בנכסי אשתו

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – נכסי מלוג

מתה מחמת מלאכה

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – מתה מחמת מלאכה

אם השואל השתמש בחפץ או בבהמה שהושאל לו בשימוש סביר ומותאם, ובכל זאת נשבר הכלי או מתה הבהמה, יהיה פטור לשלם. הגמרא מנמקת דין זה בהסבר ש”"לאו לאוקמא בכילתא שאילתה"”[3] שמשמעותה: לא להעמידה מאחורי וילון שאלתי את החפץ, אלא להשתמש.