המכלול:טיפול באיומים משפטיים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
דף זה מתעד עקרונות וקווים מנחים לכתיבה ויצירת ערכים במכלול. הכתוב משקף נורמות מקובלות שיש לפעול לפיהן. למרות זאת, יש מקום לשיקול דעת בנושא והמשתמשים מתבקשים לנהוג לפי השכל הישר.
אין להשתמש באיומים משפטיים במכלול

אין להשתמש באיומים משפטיים במכלול. איום משפטי אינו כלי נאות בניסיון לפתור סכסוכים בקהילת הכותבים, ועלול רק להקצין ויכוחים קיימים.

זכות הפנייה לערכאות במכלול

זכות הפנייה לערכאות היא זכות יסוד המוגנת במדינות רבות, והיא מהווה יסוד חשוב הן במשפט המקובל והן במשפט הקונטיננטלי, והיא מותרת בהלכה רק לאחר קבלת אישור מבית דין רבני. עם זאת, כאשר כותב במכלול מבקש לפנות לערכאה משפטית (ובכלל זה פנייה למשטרת ישראל) על מנת לפתור סכסוך עם מכלולאים אחרים, יש לפעול באופן הבא על מנת למנוע כפילות בהליכים:

  • משתמש המאיים בפנייה לערכאות ייחסם לעריכה בכל דפי המכלול. חסימה זו אינה חסימה ענישתית. מטרת החסימה – לאפשר לגופים המתאימים של מכון חכמת התורה לפעול בכלים החוקיים הנאותים. המכלול עצמו אינו גוף משפטי, ולכן איום בפנייה לערכאות מטופל על ידי מכון חכמת התורה. מרגע האיום, יטופל האיום על ידי אנשי המכון, ועד סיום הטיפול בפנייה, ועל מנת למנוע תשובות סותרות, מבוצעת החסימה. מובן שמכון חכמת התורה אינו מטפל באיומים בפנייה לערכאות או במכתבי דרישה שאינם נשלחים אליו בכתב, לכתובתו הרשמי.
  • כל המבחין באיום בפנייה לערכאות יבקש חסימת אותו כותב בדף הבקשות ממפעילים תוך הפניה לדף הרלוונטי בו מופיע האיום.

פנייה לבית דין רבני

חשוב להדגיש כי לעניין זה שווה איום בפנייה לבין דין רבני לאיום בפנייה לערכאות.

מה אינו "איום משפטי"

חשוב להדגיש כי לא כל הודעה הדורשת להסיר תכנים היא איום משפטי, ולא כל כותב הודעה הוא משפטן היודע לנסח הודעה זו. כך, לדוגמה, דרישה להורדת מידע המופיע באחד מדפי המכלול (בין ערכים ובין דפי שיחה) בשל הפרת זכויות יוצרים או שימוש בתמונה שאינו שימוש הוגן וכן דרישה להסיר לשון הרע או הוצאת דיבה אינה איום משפטי ויש לפעול מיידית למניעת הפרת זכויות היוצרים, לטיפול בתמונת השימוש ההוגן שאינה מוצגת בשימוש הוגן, וכן להסרת לשון הרע.

במקרים כאלה אין מדובר באיום משפטי כאמור לעיל, אלא בפנייה תקינה להסרת תכנים בלתי חוקיים.

תוכן שנטען כי הוא לשון הרע, שאינו נתמך באסמכתא חיצונית, יש להסיר מיד. תמונה המוצגת לכאורה בשימוש הוגן ואינה כזו – יש למחוק, וכן כל טקסט שנטען כי הוא מפר זכויות יוצרים, ואין ודאות שאין מדובר בהפרה שכזו (שכן יש מקרים שאתרים אחרים מעתיקים את תוכנה של המכלול או של ויקיפדיה בלא לתת קרדיט, ואז מדובר בהפרה שלהם ולא של המכלול) – יש למחוק באופן מיידי.

במקרים אלה, גם אם מדובר במשתמש אנונימי שאינו בקיא בנהלים, הכותב הודעה כגון "הטקסט בערך X הוא לשון הרע, אם לא תסירו, אתבע אתכם בבית משפט" – יש להתייחס אליה כאל בקשה להסרת טקסט ולא כאל איום משפטי.

מהו "איום משפטי"

"איום במשפט" - הוא איום של משתמש אחד נגד משתמש אחר, במהלך ויכוח בין המשתמשים, על נושא שאמור להיות מטופל במסגרת נוהלי המכלול. כך למשל דרישה ממשתמש שיחזור בו מהצבעה באיום בפנייה לערכאות, או יחזור בו מדעה, או דרישה לערוך הצבעה בניגוד לנהלים תוך פנייה לערכאות הן איומים משפטיים. עמדתם של כל הכותבים במכלול היא למעשה הבעת דעה המוגנת מכוח חופש הביטוי. כל עוד אמירה זו היא במסגרת המותר בחוק (ולא לשון הרע, איומים בפני עצמה או הבאת מידע שאין להביאו על פי חוק) מותר לכל משתמש לאמרה. על פי כלל זה, מותר גם לכל משתמש לאיים בפנייה לערכאות (כאמור לעיל) - זו זכותו, אולם במקרה זה יש לפעול בצורה שלא תפגע בהליכים המשפטיים באמצעות התכתבויות סותרות, ותשובות שיינתנו על ידי מי שאינו מוסמך להשיב בשם המכון.

למען הסר ספק - המדובר הן באיום על דפי המכלול, והן באיום אשר מועבר בכל אמצעי אחר.

טעמי המדיניות

לכאורה, חופש הביטוי מגן גם על איום בפנייה לערכאות משפטיות. יחד עם זאת, איום מעין זה עלול לפגוע בחופש הכתיבה המכלולאי במספר אופנים, שבעטיים הוא נחשב להפרה של כללי ההתנהגות המקובלים בין חברי הקהילה של המכלול:

  • חשש של כותבים לתרום למכלול בהיעדר הגנה משפטית, בשל חשש מתביעות צפויות נגדם באופן אישי.
  • חשש להטיית המכלול – אם צד ינסה לכפות את דעתו על כותבים אחרים באמצעות איומים, יכול הדבר להביא להטיית ערכים לטובת אותו צד.
  • פגיעה ביחסים בין חברי הקהילה – איום בפנייה לערכאות עלול להגביר את החשדנות ולפגוע באמון ההדדי בין הכותבים. באווירה עכורה שכזו קשה למנוע הסלמה של סכסוכים, המעיבים על הכתיבה השיתופית.
הדף באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0