המכלול:הומור/התמכרות למכלול

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
המחשב שלי מעלה עשן

התמכרות למכלול למרבה הצער היא תופעה די מוכרת. התופעה מתרחשת כאשר אדם מגלה יום אחד את המכלול ומתחיל לגלוש בו בקביעות. בהתחלה הוא רק קורא. אחרי זמן מה הוא מגלה שיש ביכולתו לערוך, להוסיף ולשנות - הוא מתלהב ומחליט להירשם. כאן מתחילה ההידרדרות הרצינית - היתרונות שמעניק רישום למכלול מגדילים עוד יותר את חדוות היצירה ואת אפשרויות הגילוי (של עוד ערכים שאחרת לא היה יודע על קיומם), הסקרנות גוברת והמחשב מתחיל להעלות עשן. אחר כך מגיעות בתורן הגדלת רוחב הפס, שדרוג המחשב האישי, רכישת מצלמה דיגיטלית וכהנה הוצאות. חייו החברתיים של האומלל מצטמצמים לשיחות באולם הדיונים, ובריאותו מתחילה להידרדר. בהמשך מתפתחים תסמינים כגון מלחמות עריכה ועלייה בעצבנות מכלולאית, חתימה על מכתבים אישיים ב-~~~~ עד שחופשה מכלולאית הופכת להכרח.

ההתמכרות למכלול כמו התמכרות לאינטרנט או התמכרות לעבודה היא התמכרות פסיכולוגית, ולא התמכרות פיזיולוגית. כדי לשמור על בריאות הציבור (אנ'), הוחלט לאחרונה על השימוש בתויות אזהרה כגון:


אזהרה: משרד הבריאות קובע שהמכלול גורם להתמכרות.

נ.ב. הניסיון מוכיח כי בשונה מהתמכרויות אחרות, עם הזמן ההתמכרות יורדת.

הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה יעוץ רפואי.

כיצד תדע אם אדם קרוב אליך הפך למכלולאי?

למרבה הצער, התסמינים הראשונים של אדם הנדבק במחלה כמעט אינם מורגשים. ניתן להבחין בעלייה קלה בזמן שהוא מבלה מול המחשב וכן לפעמים בתוספת אגלי זעה זערוריים על מצחו. כאשר המחלה מתפרצת, ישנם תסמינים ברורים:

  • לחיצה אובססיבית על קישור הנקרא שינויים אחרונים. כאשר האדם אינו נמצא מול מחשב, עדיין ניתן להבחין בעווית היד.
  • באמצע משפט שלך הוא אומר "זה מעניין" ורץ למחשב, לעדכן את מה שאמרת לו במכלול.
  • הוא מתחיל לחטוף סנדוויצ'ים מול מסך המחשב וגם לצחצח שיניים.
  • בחמש וחצי בבוקר הוא קופץ מהמיטה לבדוק אם מישהו הספיק לשנות את הערך שהוא כתב בשתיים בלילה.
  • כשבמקום ללמוד גמרא או ללמוד למבחן ולקרוא ספר, הוא שוקע בכתיבת ערכים.
  • כאשר החיבור לאינטרנט מתנתק, הוא מתקשר אחת לשתי דקות למוקד התמיכה.
  • הוא משדל אותך לפחות פעמיים בשבוע לכתוב משהו במכלול.
  • מתעצבן כשהוא מספר למישהו את "הידעת" היומי והלה לא מתרשם.
  • באמצע שיחת נפש הוא אומר לעצמו "אני צריך למצוא קישורים חיצוניים יותר טובים לערך שכתבתי אתמול".

כפי שניתן להבין, כאשר מבחינים בתסמינים של המחלה היא כבר נמצאת בשלבים הסופניים שלה, אך בשלבי הדגירה כמעט שלא ניתן להבחין בה כלל.

מכלולהוליק

מכלוליהוליק (ש"ע) - אדם שמכור למכלול.

אדם שהוא מכלולהוליק ניתן לזהות ע"י כך שיש לו חלון דפדפן הפתוח תמידית על שינויים אחרונים במכלול (או במצב חמור פחות על רשימת המעקב) והוא לוחץ ללא הפסקה על רענן או טען מחדש. אחרים מקליקים על ערך אקראי, במקום.

מכלוהוליזם יכולה להוביל לירידה משמעותית בתפוקה בכל תחומי החיים האחרים של הקורבן, בדומה לכל התמכרות אחרת. לכן, ככלות הכל, קוראים לנו "משתמשים".

גורמים

התומכים בהגדרת התופעה כהתמכרות טוענים כי בדומה לסוגי התמכרות אחרים, אדם המכור למכלול מפתח בו יחסי תלות. לדעתם, המאפיינים של המכלול התורמים ליצירת תלות זו הם מגוונים:

  • המכלול מכיל תכנים וירטואליים, המאפשר לאדם להתרחק מהיומיום המציאותי ולהתמכר לעולם מדומה.
  • המכלול מתעדכן כל הזמן. תמיד יכול המשתמש למצוא עניין במכלול מכיוון שתמיד יש בו חידוש.
  • המכלול חוקי (בניגוד לסמים לדוגמה) וכך מאפשר פורקן בלי חשש.
  • בניגוד להתמכרויות כמו סמים והימורים, לא ניכרת כלפי חוץ התרחקות חברתית, משום שהאדם יכול להתכתב באמצעות המכלול עם אנשים אחרים.
  • נגישות - החיבור לאינטרנט דרכו מגיעים למכלול נמצא במחשב האישי ונגיש לאדם בקלות. בנוסף, האינטרנט יכול לשמש ככלי עבודה ומקור מידע ולפיכך המכלול נגיש עוד יותר בחיי היומיום של האדם.
  • האנונימיות שמאפשר המכלול מקלה על האדם להרגיש יותר בנוח להשתמש בו בחופשיות שימוש יתר למטרות שונות, שלרוב לא היו מקבלות לגיטימציה בעולם המציאותי ללא מעטה האנונימיות.

מקורות ההפרעה

התמכרות למכלול עשויה להיגרם בשל סיבות רבות ומגוונות. הכרה מדויקת בשורשי ההתמכרות, עשויה להביא בסוף תהליך ארוך להפחתה מסוימת בזמן השהות היומית (ובמקרים חריפים יותר שעתית) במכלול, ובסוף אולי אף להפסקה זמנית של הכתיבה לפרקי זמן שאינם עולים על שבוע (ראו חופשה מכלולאית). מבין המקורות הידועים להתמכרות הם:

  • תחושת סיפוק וקביעת עתיד הידע - "הבן של הנכד שלי יראה את מה שכתבתי" (וישחזר?)
  • התמכרות לרצף גירויים מתחדש בתדירות גבוהה (שינויים אחרונים) - "מה בדיוק חושב משתמש אליעזר והגזר שהוא הוסיף\הסיר\הוסיף והסיר (הוסף את החסר) את המשפט הזה?"
  • יצירת תחושה קהילתית חמה תוך כדי ויתור על מגע אנושי אמיתי - "אסור לשכוח לאחל מזל טוב לבוט botXXX, הוא עוד עלול להיפגע.
  • האנונימיות - אדם לדוגמה שבחיי היום היום הגלויים שלו נחשב למודח ומנודה, הוא מתלהב על האנונימיות המושלמת שהמכלול מספק לו ומנצל אותה כדי להאפיל על נקודות התורפה שלו ולהבליט את כשרונותיו ובלשון חז"ל: "מצא מקום להתגדר בו" (תלמוד בבלי, מסכת חולין, דף ו' עמוד ב').

אובדן קשרים חברתיים ומקום העבודה

בנוסף לכל המרעין בישין העלולים להיגרם לך, עקב הכתיבה במכלול הינך מסתכן גם באובדן קשרים חברתיים ומקום עבודתך. בתחילה, הכתיבה במכלול משמשת כתחביב וכעיסוק חביב לשעות הפנאי, אך עם הזמן הינך נהפך להיות יותר ויותר מכור למכלול (מכלולהוליק). כעת כשאתה מכור הכתיבה והגלישה במכלול גוזלות יותר ויותר מזמנך הפנוי. אתה לא עונה לטלפונים ושקוע כולך בעריכות ובמלחמות עם טרולים. החברים שלך מזמינים אותך לצאת איתם לבילוי אך אתה מסביר להם שכתיבה במכלול היא צורת הבילוי המועדפת עליך. כך, אט אט, אתה מנתק את עצמך מחבריך. חבריך נוטשים אותך, אולם לך לא אכפת. אתה שקוע יותר ויותר במכלול ולא שם לב לסביבתך. אתה מתחיל לקחת ימי חופש בעבודה ומנצל אותם כמובן לשיטוט בנבכי המכלול. לאחר תום ימי החופש והמחלה המגיעים לך הינך מתחיל לאחר לעבודה, ולחזור ממנה במהירות האפשרית על מנת שתוכל להמשיך ולכתוב במכלול. כמו כן הינך מתחיל להתרשל במילוי תפקידך בעבודה מכיוון שכל מחשבותיך הן על המכלול ולא על בזבוז הזמן הזה שנקרא עבודה. הבוס שלך לא מתלהב מהמצב החדש ומזהיר אותך פעם אחר פעם, אך אתה מתעלם מאזהרותיו ולא משאיר לו ברירה אלא לפטר אותך. כעת כשאתה מובטל וחסר חברים הינך יכול להקדיש את כל זמנך ומרצך למכלול.

נזקים בריאותיים

הנזקים הבריאותיים הם רבים, וביניהם מחלת הקלדנים, מחסור בשינה, ערעור האישיות ועוד כל מיני נזקים שמתפתחים בעקבות הכתיבה במכלול.

מחלת הקלדנים

מחלת הקלדנים היא מחלה קשה ביותר שמתפתחת בקרב מכלולאים. היא מתפתחת בעקבות כתיבת ערכים, וכתיבה בדפים אחרים. אפשר לגלות אותה כאשר יש למכלולאי הצורך לכתוב כל הזמן, וכשהוא רוצה כל הזמן לתקתק. מחלה זו היא מחלה קשה ביותר, ואחרי שהיא עוברת את השלבים המוקדמים אי אפשר לעצור אותה. המכלולאי מקליד מהר, ומסיים לכתוב עמוד שלם תוך דקה. המכלולאי כותב כל הזמן הערות למשתמשים אחרים, וכל הזמן כותב בדפי שיחה. המחלה מתפתחת בעקבות ההתמכרות למכלול, וכאשר המחלה בשיאה, המכלולאי לא יכול לכתוב ערכים. המוח שלו לא חושב מה לכתוב, הוא רק כותב וכותב. ראו הוזהרתם! זוהי מחלה קשה ולא כדאי לחוות אותה. יש לציין, שאחדים רואים את שלבי הדגירה כשלבים מבורכים - המשתמש מקליד מהר, מקליד בהקלדה עיוורת ומהירה, הניסוח, דקדוק ותחביר משתפרים ושגיאות כתיב נעלמות. אולם אחר כך המחלה מתפרצת במלוא חומרתה, והיא יכולה להיות מאובחנת כהיפראקטיזם באיזור כף היד. מחלה זו נוטה לבוא יחד עם שאר המחלות המפורטות פה, וישנה השערה שאחת מהמחלות תחת מכלולהוליזם גורמת למחלת הקלדנים. המומחים חלוקים בדעותיהם האם זו בעיית השינה או - למרבה האירוניה - שיתוק המוח כתוצאה מהאנציקלופדיה.

מחסור בשינה

אצל מכלולאים, ובעיקר מכלולאים מכורים, נגרם מחסור בשינה. המכלולאי מנצל את שעות הלילה (או לטענת משפחתו - במקרה שהיא כבר גילתה את ההתמכרות - בזבוז שעות השינה) לטובת כתיבה במכלול. לעתים, המכלולאי אינו בדיוק מוצא מה לעשות בזמן זה, ועל כן הוא מבלה את זמנו (או לטענת משפחתו [...] משחית את זמנו) בריענון חוזר של דף השינויים האחרונים. התסמינים למצב זה הם אודם בעיניים, שקיות מתחת לעיניים, אובדן ריכוז במה שקורה בהווה לטובת מה שקורה במכלול, עייפות יתר בזמן ההתעוררות ההופכת בהדרגה לעירנות בזמן ישיבה מול המחשב וכו'. בדיאלוג הבא נמחיש תופעה חמורה הנגרמת ונלוות למחסור בשינה - השקרנות הפתולוגית. למען נוחות הקורא הטקסט של המכלולאי המכור כתוב בירוק. הדובר השני (בכתום) הוא לרוב בן/בת זוג, שותף לדירה, חבר, קרוב משפחה (לרוב הורה) וכו'. יש לציין כי נתוני הזמנים משתנים מאדם לאדם:

"לך לישון עוד מעט, טוב?"

"בסדר"

-כעבור חצי שעה.

"אני מבקש ממך ללכת לישון"

"עוד מעט"

-כעבור עוד חצי שעה.

"לישון! עכשיו!"

"אוקי, אני סוגר את זה" וסוגר אחד מ5 הדפדפנים הפתוחים. כעבור 10 דקות פותח אחד חדש לטובת 'בדיקה אם יש ערך כזה בוויקי'.

-כעבור כרבע שעה.

"כבה את המחשב"

"נו טוב... בסדר" בעוד כ10 דקות מכבה סופית את המחשב.

משתמש זה נוטה להירדם על המקלדת

לאחר כמה זמן המשתמשים שמים בדף המשתמש שלהם את התבנית הבאה, התוצאה ממחסור חמור בשינה -

דוגמה נוספת מפורסמת להתמכרות היא דו השיח בין שני חברים:

"אתה יודע שאתה מכור באופן חמור למחשב?"

"וזאת מניין לך?"

"כל פעם כשאתה רוצה לחייך אתה מטה את הראש לצד"

:-)

תופעות לוואי נוספות

  • ירידה במשקל
  • חוסר ביטחון עצמי
  • אלצהיימר בגיל מוקדם מהרגיל
  • סחרחורות נפוצות
  • עייפות
  • הפרעות הירדמות
  • חוסר יכולת תקשור עם הסביבה
  • יחסי תלות באחרים

הבהרה בנוגע לשימוש בלשון זכר: כדי למנוע סרבול מיותר, וכמקובל בשפה העברית, ננקטת לעיתים לשון זכר בהתייחסות אל כלל הגולשות והגולשים ובמתן שמות לערכים. אנא קבלו זאת בהבנה.


מניעה וטיפול בהתמכרות, אובדן קשרים חברתיים במחלות הקשורות במכלול


אם יהיה צורך בכך, משטרת האינטרנט, אגף הלוחמה בוויקי, תחרים את המחשב של המכלולאי והמחשב ייתרם לנזקקים. בהתחלה הנזקקים יתחילו לגלוש במכלול, ואז יגלו את ההחרמה, כאשר כבר יהיו מכורים וחולים, ויחזירו את המחשב אל הבית של אדם אחר. מכיוון שהמכלול מתרחב ומגיע לידיעתו של חלק הארי של ציבור הגולשים באינטרנט - אזי גם הוא יתמכר, וחוזר חלילה. מכאן, שההידבקות עוברת בשרשרת (כמובן שאם יוסיף אדם וישכנע את חבריו לשים דמם בראשם הרי שהוא מוסיף צרה על צרה). כדי להימנע מכך, על המכור לשתות כל יום כוסית של היפנוזה מבקבוק.
רק אנשים ששומעים לגדולי הדור ולא משתמשים באינטרנט כלל, מחוסנים מההתמכרות והמחלות.


הדף באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0