הלושקי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הלושקי
Halušky
Galuska
הלושקי עם ראגו
הלושקי עם ראגו
שפצלה

הלושקי/גלושקהצ'כית ובסלובקית: Halušky; בהונגרית: Galuska) היא סוג של פסטה מבושלת טרייה, הנאכלת בעיקר כתוספת, כתוספת במרק, אך גם כמנה עצמאית.

מקור

על פי המילון האטימולוגי ההונגרי, שמו של המאכל הוא תעתיק מילולי של המילה הפולנית gałuszka (כפתור קטן)[1] וכנראה התפשט באמצעות הסלובקים שגובלים עם פולין לכל הארצות שהיו כלולות באימפריה האוסטרית ולאחר מכן באימפריה האוסטרו-הונגרית. בחלק מהשפות הסלביות האות "ה-H" מתחלפת לאות "ג-G" ומכאן גם הבדלי השמות. יש עוד שני מאכלים דומים, אבל לא זהים.

  • האחד הוא השפצלה הגרמני שהוא פסטה שוואבית או אלמנית בצורה מוארכת המוגשת כתוספת או עם מרכיבים נוספים כמנה נפרדת. פסטה דומה בעלת צורה עגולה יותר נקראת גם Knöpfle בבאדן-וירטמברג ובאזור המנהלי של שוואביה או Chnöpfli בשווייץ.
  • השני הוא הנוקרל Nockerl האוסטרי הוא נוצר מהמילה נוקרל ממוצא בווארי-אוסטרי ולפני כ-110–120 שנים הוא נוצר מהגרסה הקטנה של המילה הדרום-גרמנית-אוסטרית Nock, שפירושה חצץ, סלע כדורי, שונית סלע (הכוונה לחתיכות הבצק שצצות מתוך המים הרותחים)
  • השלישי הוא כאמור ההלושקי

הכנת ההלושקי/גלושקה

בניגוד לנוקרל שהוא בקוטר 5–15 מ"מ ממוצא אוסטרי-גרמני, שנחתך דרך צלחת מחוררת למי מלח רותחים, ההלושקי/גלושקה נחתכת על פי רוב מלוח בעזרת כף או סכין ולכן היא בערך פי שניים בגודלה מהנוקרל. הבצק שלו עשוי בעיקר מהמרכיבים קמח חיטה, סולת, בתוספת ביצים (בדרך כלל) ומים.

מערבבים את הקמח והביצים ליצירת בצק חצי מוצק ש"מכניסים" למים רותחים. הטכניקה של הנחת חתיכות בצק קטנות ("זריקה" בניב) – מלוח עץ (לופאריק) וניקוז ההאלושקי – הם רגעים חשובים מאוד. יש הרבה מתכונים להכנת המאכל.

השימוש

התוספת הידועה של סוגי ראגו שונים פרקלט/פפריקש עוף או פפריקש בקר או מכינים אותו כמנה עצמאית עם ביצים, או בגרסאות אחרות עם כרוב, בייקון מטוגן, גבינה, שמנת חמוצה, גבינת קוטג' של פרות וכבשים, עם ובלי שמיר, או עם בצל מטוגן. כל הגרסאות מקובלות.

ישנה הגרסה של כופתאות תפודים עם גבינה שהוא מאכל בפני עצמו עם תוספת תפוחי אדמה.

בתרבות

פיטר ורש כתב את הדברים הבאים על הגלושקה בנובלה שלו "Rossz asszony" (אישה רעה):

"היא לא למדה אפילו איך להכין את הגלושקה המכונה נוקדלי בבודפשט, אף על פי שיוז'י אהב את כל סוגי הגלושקה, לא רק לפפריקש עוף ופרקלט עגל, אלא גם לבדו ולא כתוספת או עם תפוחי אדמה, גבינת קוטג', ריבה."[2]

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא הלושקי בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ "galuska | Magyar etimológiai szótár | Kézikönyvtár". www.arcanum.com. נבדק ב-2021-08-16.
  2. ^ Veres Péter: Almáskert. Szépirodalmi Könyvkiadó, 1954. 272. o.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

הלושקי37771017Q1575225