היפרטרופיה של חדר שמאל
שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית מחלה ריקה. היפרטרופיה של חדר שמאל, (באנגלית: "Left ventricular hypertrophy" או "LVH") היא עיבוי של שכבת השריר, שבדופן חדר שמאל של הלב. היפרטרופיה של חדר שמאל עשויה להתרחש באופן טבעי כתוצאה מאימונים גופניים בעצימות גבוהה, המעלים את דרישת הגוף לחמצן ובכך את העומס על הלב, מה שגורם לטווח הארוך לעיבויו של השריר. באופן פתולוגי, עשויה היפרטרופיה של חדר שמאל להיגרם כתוצאה ממחלות כלי דם או מיתר לחץ דם.
על אף שהיפרטרופיה של חדר שמאל אינה מוגדרת כמחלה בפני עצמה, היא מהווה במקרים רבים סימן למחלות אחרות המערבות את הלב[1]. כל מחלה המעלה את התנגודת שכנגדה צריך חדר שמאל להתמודד בעת ההתכווצות עשויה להוביל להיפרטרופיה של השריר. בין מחלות אלו ניתן למנות היצרות או אי ספיקה של מסתם אבי העורקים, היצרות או אי ספיקה של המסתם הצניפי (בשל הפעלת מנגנוני פיצוי המכבידים את העומס על הלב), הצרת אבי העורקים ויתר לחץ דם. נוסף למחלות אלו עשויה היפרטרופיה של חדר שמאל גם להתפתח כתוצאה ממחלה ראשונית של שריר הלב כדוגמת קרדיומיופתיה היפרטרופית.
היפרטרופיה של חדר שמאל עשויה להיות מצב הפיך, כך שבחלק מהמקרים לאחר הטיפול במחלה שגרמה להתעבות השריר, יחזור השריר לעוביו הנורמלי[2].
אבחנה
השיטה המקובלת לאבחון של היפרטרופיה של חדר שמאל היא ביצוע בדיקת אקוקרדיוגרפיה, בה ניתן למדוד את עוביו של שריר חדר שמאל. עובי שריר תקין בזמן סוף הדיאסטולה (הרפיית הלב) אמור להיות בין 0.6-1.1 ס"מ. אם עובי השריר עולה על 1.1 ס"מ ניתן לקבוע כי המטופל סובל מהיפרטרופיה של חדר שמאל.
אבחנה באמצעות א.ק.ג[3].
בבדיקת א.ק.ג. קיימים מספר קרטריונים לאבחנה של היפרטרופיה של חדר שמאל, אם כי הספציפיות והרגישות של כל קריטריון בפני עצמו אינן גבוהות, כך שייתכן מצב שבו מטופל יסבול מהיפרטרופיה של חדר שמאל, אך תרשים הא.ק.ג. שיבוצע לו יהיה יחסית תקין. עם זאת, צירופם של מספר קריטריונים בתרשים א.ק.ג. מסוים, מעלה את הסבירות לקיומה של היפרטרופיה.
הקריטריונים מתחלקים לקריטריון וולטאז' ולקריטריונים תומכים:
קריטריון וולטאז
- קריטריון סוקולוב - גל S ב-V1 + גל R ב-V5 או ב-V6 (הגדול מביניהם), גדולים יחדיו מ-35 מ"מ (7 משבצות גדולות), או גל R ב-AVL גדול מ-11 מ"מ
- קריטריון קורנל - בגברים - גל S ב-V3 + גל R ב-AVL גדולים יחדיו מ-28 מ"מ, בנשים - גל S ב-V3 + גל R ב-AVL גדולים יחדיו מ-20 מ"מ
- גל R בליד 1 + גל S בליד 3 גדולים יחדיו מ-25 מ"מ
- גל R ב-AVF גדול מ-20 מ"מ
- גל S ב-AVR גדול מ-14 מ"מ
- גל R ב-V4, V5 או V6 גבוה מ-26 מ"מ
- גל ה-R הגדול ביותר בלידי החזה + גל ה-S הגדול ביותר בלידי החזה גדולים יחדיו מ-45 מ"מ
קריטריונים תומכים
- גל R הנמשך מעל ל-50 מילישניות בלידים V5 או V6
- צניחת מקטע ST עם היפוך של גל T בלידים שמאליים (מכונה "סטריין" - "Strain")
שינויי א.ק.ג. אופייניים נוספים
- הגדלה של עלייה שמאל - מתבטאת בגל P מיטראלי - שצורתו כצורת האות M
- ציר לב שמאלי
- עלייה של מקטע ST בלידי חזה V1-V3
ראו גם
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ [1]
- ^ Gradman AH, Alfayoumi F (2006). "From left ventricular hypertrophy to congestive heart failure: management of hypertensive heart disease". Prog Cardiovasc Dis. 48 (5): 326–41. doi:10.1016/j.pcad.2006.02.001. PMID 16627048.
- ^ https://litfl.com/left-ventricular-hypertrophy-lvh-ecg-library/
הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה יעוץ רפואי.
26438349היפרטרופיה של חדר שמאל