היינריך אוולד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית אישיות ריקה. היינריך אוולדגרמנית Heinrich Ewald; ) היה אוריינטליסט גרמני ותאולוג פרוטסטנטי. הוא נחשב לאחד המזרחנים החשובים של המאה ה-19. עבודותיו על עברית וערבית, פרשנות המקרא ותולדות העברים היו פורצי דרך. אוולד עבד באוניברסיטת גטינגן ועבר לאוניברסיטת טובינגן בשנת 1837/38 לאחר שערוריה פוליטית. בשנת 1863 היה אחד ממייסדי האגודה הפרוטסטנטית הגרמנית. מאז 1869 ברייכסטאג (הקונפדרציה הצפון-גרמנית) (אנ'), הוא הפך למתנגד למיליטריזם הפרוסי.

ביוגרפיה

לוח הזיכרון בגטינגן(גר') לאוולד
היינריך אוולד (צילום מאת הרמן גינטר, ברלין, בסביבות 1874)

היינריך אוולד נולד בגטינגן שבממלכת הנובר ליצרן הבדים היינריך אנדראס אוואלד. בשנים 1815 - 1820 היה תלמיד בגימנסיית גטינגן(גר'). לאחר מכן למד באוניברסיטת גאורג אוגוסט בגטינגן כסטודנט לתאולוגיה אוונגליסטית של יוהאן אייכהורן ומחקרי המזרח. במהלך לימודיו עבד משנת 1822 כמורה בבית הספר התיכון בוולפנבוטל. בספריית הרצוג אוגוסט הייתה לו גישה לכתבי יד מזרחיים, בהם השתמש ללימודיו. בשנת 1823 סיים את לימודיו בגטינגן עם דוקטורט ונשאר שנה נוספת כפרופסור בבית הספר התיכון וולפנבוטל.

לאחר מכן עבר לפקולטה לתאולוגיה באוניברסיטת גטינגן כחוזר בתשובה ומונה בגיל 23 לפרופסור יוצא דופן לשפות מזרחיות בפקולטה לפילוסופיה בשנת 1827 לאחר מותו של אייכהורן. לאוואלד היה גם ידע בסנסקריט ובספרות הודית והעביר הרצאה בגטינגן בסמסטר החורף 1826/27 בנושא "שפת הספרות והספרות בסנסקריט". 1830 נישא למינה גאוס, בתו של המתמטיקאי קרל פרידריך גאוס, בגיל 27.

בתחילת שנות ה-30 של המאה ה-19 היינריך אוולד היה מזרחן ותאולוג מכובד ומוכר שיכול לקוות לעתיד גדול. בשנת 1831 מונה לפרופסור מן המניין לברית הישנה בפקולטה הפילוסופית של אוניברסיטת גטינגן. בשנת 1833 הוא הפך לאקדמאי בחברה המלכותית למדעים, בשנת 1835 פרופסור לשפות מזרחיות ובאותה שנה קיבל מינוי של כבוד בפקולטה. בדצמבר 1834 התקבל כחבר מקביל באקדמיה הרוסית למדעים בסנקט פטרבורג. ב-12 בדצמבר 1837, הקריירה שלו בגטינגן הגיעה לסיום מפתיע כאשר מחה על השינוי בחוקה עם שישה קולגות, ובעקבות כך הודח מכל המשרדים והכבוד כאחד משביעיית גטינגן על ידי ארנסט אוגוסט הראשון, מלך הנובר.

עם זאת, המוניטין המדעי שלו התרחש הרבה מעבר לגבולות ממלכת הנובר, אם כי הוא גם חווה התנגדות אלימה מנקודת מבט טכנית והואשם בחוסר היומרנות [1]. במאי 1838 מונה לפרופסור מן המניין לפילוסופיה באוניברסיטת טיבינגן בממלכת וירטמברג ובשנת 1841 הועבר לפקולטה לתאולוגיה על פי בקשתו. בין תלמידיו באותה תקופה היו אוגוסט שלייכר ואוגוסט דילמן, שהם התלהבו מלימודי המזרח ושפות המזרח. אחד מתלמידיו בטובינגן היה רודולף פון רוט, אשר לאחר מכן ירש את אוואלד כפרופסור יוצא דופן לשפות מזרחיות והקים את אינולוגיה בטובינגן[2]. האפיל על שהותו, שבשנת 1840 הלכה לעולמה בטובינגן עם מותה המוקדם של אשתו בגיל 32 שנים. כמה מיצירותיו החשובות ביותר נוצרו בטובינגן והחל הפיוד המר שלו עם התאולוג פרדיננד באור ובית הספר טובינגן.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא היינריך אוולד בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Herr Professor Ewald als Punier gewürdigt – Den Manen von Wilhelm Gesenius geweiht, Carl Wex, Schwerin 1843
  2. ^ Siehe: U. Nanko: Zur Geschichte des Lehrstuhls für Indologie und vergleichende Religionswissenschaft an der Universität Tübingen (1848–1945). In: H. Brückner (u. a.): Indienforschung im Zeitenwandel. Analysen und Dokumente zu Indologie in Tübingen. Tübingen 2003, S. 63 ff.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0