טרול (אינטרנט)
המונח טרוֹל נפוץ בסלנג האינטרנט ומתאר גולש המפיק הנאה מפעולות שלהוב ברשת כגון פרסום תגובות סרק, שימוש עקבי בסרקזם, פיצוץ דיונים ענייניים, והשחתת תוכן.
הגדרה רחבה יותר של המונח כוללת גם התחזות לגולשים אחרים ברשת והספמה (שליחת הודעות רבות בזמן קצר, בפרט לפרסום שירותים ומוצרים שונים, לעיתים תוך כדי ההתחזות).
הפעילות המיוחסת לטרולים נקראת "הטרלה" (באנגלית: Trolling).
יש הטוענים כי במקרים מסוימים, פעילות טרולים עלולה לסכן את עצם קיומה של קהילה אינטרנטית בכך שהם פוגעים הלוך ושוב בתמורות הטבעיות שבה ומונעים את פוריותה.
"הטרלה הפוכה" היא האשמה של גולש אחר שהוא טרול, במטרה להשפיל אותו ולהפוך את דבריו לחסרי משמעות, כדי שלא יקבל התייחסות הולמת מהחברים האחרים בדיון.[1]
מאפייני הטרול
הטרול הטיפוסי עסוק בחרחור ריב ומדון. על פי רוב הוא יעשה זאת על ידי הכנסת תוכן שגוי או תוכן שיעורר אנטגוניזם בקרב הגולשים. במקרים קיצוניים יפעל לשיבוש פעילות והרס אתרי התוכן השונים. הטרול נוהג לעורר מהומות וויכוחים במרחב האינטרנטי: בפורומים, בצ'אטים, בבלוגים וברשתות חברתיות שונות. הטרולים משולחי רסן בהתבטאויותיהם בדפי רשת, ואפשר להניח[דרוש מקור] ש"בחיים האמיתיים" - פנים אל מול פנים - לעולם לא היו מעזים ומסוגלים להתנהג כך. האנונימיות היא מקור כוחם ובה טמונה התעוזה שלהם, הסלנג הנפוץ באינטרנט הישראלי לאדם מסוג זה הוא "עבריין מקלדת".
חוקרים מאוניברסיטת מאניטובה ומאוניברסיטת ויניפג בקנדה מצאו כי "טרולים ברשת חשים שמחה לאיד מהמצוקה של אחרים"[2] ומצאו שהם מציגים, הרבה יותר מאנשים אחרים באינטרנט, מאפיינים של נרקיסיזם, פסיכופתיה ומקיאווליזם.[3][4]
הם אדישים לביקורת של גולשים אחרים ולפנייה ללבם. אין בהם סממני הקשבה, הבנה והיגיון - הם מפיקים הנאה מהנזק וההרס שהם זורעים במרחב האינטרנטי. ישנם פסיכולוגים הסבורים, שההדים הרבים ותשומת הלב שהטרולים זוכים להם בעקבות הנזק שנגרם על ידם ברשת, יחזקו אותם להמשיך בהתנהגותם ההרסנית, שכן גם תשומת לב שלילית - היא בכל זאת תשומת לב. טרול הפך לכינוי גנאי נפוץ ולעיתים הוא מכוון גם כלפי אנשים שמביאים דעה לא פופולרית במיוחד בדיון גם אם אינם מנסים להכעיס מי מהמשתתפים. תופעת הטרולים ברשת הפכה לתופעה שכיחה ולפיכך מרבית הגולשים אינם מייחסים חשיבות יתרה לפועלם ואף לרוב מגלים אדישות לפעילותם עד יעבור זעם. הטרולים מהווים גורם שפוגם בהנאת הגולשים ברשת, שבמקרי קיצון אף עלולים לפרוש מעשייתם בפורומים שונים כתוצאה מהאווירה העכורה והכעס שיוצרים הטרולים.
הטרלה הפוכה
"הטרלה הפוכה", או "הטרלה בכיוון ההפוך", הוא סלנג אינטרנט נוסף ונגדי למונח "טרול", אשר מתאר אדם העושה שימוש במילה טרול במטרה להטריל.[5][6]
מטרת ההטרלה ההפוכה
המונח טרול משמש גם כהטרלה ונעשה בו שימוש על ידי טרולים כנגד אדם שאיננו טרול במטרה להמעיט בהשכלתו, להשפיל ולהפוך את דברי הנאשם לחסרי משמעות וזה כדי שלא יקבל התייחסות הולמת מהחברים האחרים בדיון. על ידי כינוי אדם במושג טרול המאשים מציג את הנאשם כחסר אמינות, מציק ושאין ליחס לו ולידיעותיו חשיבות, בדרך זו המאשים פוסל את השכלתו של הנאשם בנושא הנידון, נותן תוקף לקוי לבקיאותו וזה במטרה ליצור לו תדמית שלילית על החברים האחרים החשופים לדיון במרחב האינטרנטי כדי שגם הם לא יתייחסו לדבריו, ובשיטה זאת המאשים יוצר את תדמית הצודק ואת הנאשם כטועה בלי דיון כלל.
סיבות להטרלה מסוג זה
אדם המאשים אדם אחר בהטרלה בדויה היא בבסיסה מהסיבה שהאדם המאשים- חסר השכלה בנושא הנידון, יש לו משהו אישי כנגד הנאשם, חוסר יכולת אינטלקטואלית של המאשים להתמודד עם דברי הנאשם שאיתו הוא בא בדיון. ועל ידי כינויו כטרול נמנע הדיון ובשיטה בזויה זו המאשים משאיר את הרושם המטעה כבקיא בנושא אף על פי שאינו בקיא.
התמודדות עם טרולים ברשת
יש המתמודדים עם טרולים בכך שהם מתעלמים מהם. באופן זה תוכניתו של הטרול תיכשל, ובהיעדר תשומת לב יפנה אל מקומות אחרים בהם יוכל לזרוע הרס ולהשיג את מבוקשו.
ההתייחסות לטרול מכונה "האכלת טרול", ואילו הקריאה להתעלם ממנו היא: "נא לא להאכיל את הטרול" (באנגלית: "Please Do Not Feed The Troll" או PDNFTT).
שיטות טכניות למניעת טרוליזם
קיימות מספר דרכים, טכניות במהותן, להתמודדות עם טרולים:
- חיוב רישום לפורום תוך מסירת כתובת דואר אלקטרוני. צעד זה מקשה על כתיבת הודעות בפורום ועל הצטרפות מחודשת אליו לאחר חסימה.
- חשיפת זהותו של הטרול, באמצעות כלים המאפשרים למנהל הפורום לעשות זאת.
- הפיכת הפורום לפורום מנוהל, כזה שכל הודעה בו עוברת תהליך של אישור, מראש או בדיעבד. צעד זה מצריך השקעה גדולה בניהול הפורום.
- פנייה למחלקת השימוש לרעה (abuse) של ספק הגישה לאינטרנט של הטרול, כדי שתעמיד את הטרול על חומרת מעשיו.
- הגשת תביעה משפטית, פלילית או אזרחית, נגד הטרול, כאשר במעשיו יש עילה לתביעה כזו (למשל, בגין הוצאת לשון הרע). בפסק דין שניתן בישראל נקבע שבמצב כזה חייב ספק הגישה לאינטרנט למסור את פרטיו של הטרול, גם כאשר הטרול מנסה להסתתר תחת האנונימיות לכאורה שמקנה האינטרנט.
מניעי הטרולים בפעולתם
ישנם פסיכולוגים הסבורים שפעילותם של הטרולים מסבה להם ריגוש אינטלקטואלי[דרוש מקור], הם מקבלים במה ותשומת לב בהיקף עצום של גולשים רבים דבר שספק היה מתרחש בעולם המציאות. הם חשים כוח ועוצמה בעודם משבשים את חייהן של קהילות באינטרנט. פסיכולוגים רבים מניחים כי התנהגותם החברתית אינה נורמטיבית, או שהם סובלים מלקות רגשית כלשהי בכישוריהם החברתיים בעולם האמיתי.
אטימולוגיה
למילה "טרול" יש שני מקורות שונים:
- טכניקת דיג שבה סירה שטה לאט וגוררת אחריה רשת דיג כדי שדגים ייתפסו בהם (מאנגלית: trawling). מכאן, בהשאלה, משתתף שזורק "פיתיון" (flame bait) לדיון בתקווה לשלהב אותו.[7]
- טרול – מפלצת נורדית מיתולוגית.
הכינוי "טרול" לגולש אשר עוסק בפעולות שלהוב והתחזות לגולשים אחרים ברשת מקורו במובן הראשון, אולם כל הציורים והדימויים הם בהשאלה של המובן השני. טרול פטנטים, טרול זכויות יוצרים ומושגים דומים מכוונים דווקא למשמעות השנייה.
ראו גם
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
ערך מילוני בוויקימילון: טרול |
- קבוצת הדיון alt.troll (באנגלית)
- טימותי קמפבל, טרולים באינטרנט (באנגלית), מתוך ארכיון האינטרנט
- מהו טרול? מתוך האתר של אוניברסיטת אינדיאנה-ארצות הברית
- טרולים- מיהם ומדוע הם עושים זאת? מתוך האתר של ה-BBC News
- BBC, וידיאו: כך נראה טרול אינטרנט, באתר הארץ, 9 בפברואר 2012
- אילנה תמיר, מלחמות ויקיפדיה, באתר של "רשת 13", 2 באוגוסט 2005 - אודות "טרוליזם" בוויקיפדיה העברית (במקור, מאתר "nana10")
- גיל נוילנדר, מי הם הטרולים של האינטרנט?, באתר nrg, 14 בדצמבר 2014
הערות שוליים
- ^ Article - The Art of Reverse Trolling - YouThink.com, www.youthink.com
- ^ זה מדעי: טוקבקיסטים הם סאדיסטים, באתר הארץ, 25 בפברואר 2014
- ^ Jennifer Golbeck, Internet Trolls Are Narcissists, Psychopaths, and Sadists, באתר psychologytoday.com
- ^ Erin E. Buckels et al., Trolls just want to have fun, Personality and Individual Differences doi: 10.1016/j.paid.2014.01.016
- ^ Urban Dictionary: Reverse Trolling, Urban Dictionary (באנגלית)
- ^ Article - The Art of Reverse Trolling - YouThink.com, www.youthink.com
- ^ הערך troll (אנגלית) מתוך The New Hacker's Dictionary
טרול (אינטרנט)34309438Q11281