הברית האדומה-ירוקה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סמליל המפלגה
סמליל המפלגה

הברית האדומה -ירוקהדנית: Enhedslisten – De Rød-Grønne) או רשימת האחדות, היא מפלגה בדנמרק, הנחשבת למפלגה השמאלנית ביותר בפולקטינג.

היסטוריה

המפלגה נוסדה ב-1989 כאיחוד של מפלגת הפועלים הסוציאליסטית, "קורס משותף" ו"שמאל סוציאליסטי". ב-1994 מפלגת הפועלים הקומוניסטית הצטרפה למפלגה ונטמעה בה. במקור התוכנית הייתה לאחד את המפלגות הללו לצד הירוקים, אך זה לא קרה.

לפני בחירות 2007, המפלגה צירפה את אסמה עבדול חמיד, מוסלמית שזיהתה את עצמה כפמיניסטית, דמוקרטית וסוציאליסטית. היא זוכה לתמיכה של כמה אימאמים, אחרים (כולל חברים בחיזב יוט תחריר)התנגדו לה. עובדות אלו, וחלק מהצהרותיה בנוגע לפוליטיקה ודת, הפכו אותה למטרה לביקורת מסוימת בכל הקשת הפוליטית, בעיקר מצד מפלגת העם הדנית. כמה אנשי שמאל ציינו את מועמדותה כסיבה להסרת תמיכתם מהמפלגה. רשת אנטי-דתית נוצרה בתוך המפלגה במטרה מוצהרת להפוך את המפלגה למפלגה אתאיסטית בלבד, על בסיס מטריאליסטי -מרקסיסטי. מהלך הקמפיין היו כמה ספקולציות אם מועמדותה תמשוך או תדחה מצביעים. תוצאות הבחירות היו 2.2% למפלגה, ירידה מ-3.4% בבחירות לפרלמנט ב-2005. אף על פי שלא נבחרה, עבדול-חמיד טענה כי היא משכה מצביעים למפלגה. בבחירות לפרלמנט 2011, המפלגה קיבלה 6.7% מהקולות ושילשה את ייצוגה מ-4 מושבים ל-12 מושבים.

כחלק מקואליציית "הגוש האדום" הנוטה לשמאל עם הסוציאל-דמוקרטים, הברית האדומה-הירוקה קיבלה את תקציב המדינה פעמיים והייתה באופוזיציה פעמיים בתקופה שבין 2011 ל-2015. בשום שלב, לעומת זאת, הם לא התנגדו ישירות לממשלה. בבחירות הכלליות של 2015, המפלגה קיבלה 7.8% מהקולות והגדילה את ייצוגה מ-12 מושבים ל-14 מושבים.

עד 2016, הברית האדומה-הירוקה מעולם לא התמודדה ישירות בבחירות לפרלמנט האירופי והעדיפה לתמוך בתנועת העם נגד האיחוד האירופי. בהחלטה היסטורית בפגישה השנתית של המפלגה במאי 2016, הרוב החליט להתמודד ישירות בבחירות 2019 לפרלמנט האירופי.

אידאולוגיה

מדיניות חברתית

המפלגה שמה דגש רב על המאבק באי- שוויון חברתי ובעוני, והיא בעד חיזוק והרחבת מדינת הרווחה. המפלגה מאמינה בחברה מגוונת. היא גם דוגלת במגזר ציבורי גדול יותר, בין היתר, לשיפור איכות החיים של עובדי המגזר הציבורי. המפלגה מאמינה שאנשים צריכים להיות חופשיים לבחור מתי הם רוצים לקבל השכלה ומתנגדת לשכר לימוד שלדעתם פוגע בהזדמנויות לכולם לרכוש השכלה. המפלגה לא רואה באבטלה שווה לעצלות ומבקשת לבטל את המקבילה הדנית לשכר עבודה.

מדיניות כלכלית

המפלגה היא אנטי קפיטליסטית נחרצת והתבלטה במיוחד כמתנגדת לתמחור העברה, לפיו חברות רב לאומיות ממזערות את הסכום שהן משלמות במס על ידי ייחוס רווחיהן למדינות עם שיעורי מס נמוכים יותר. בתגובה למיתון הגדול, הברית האדומה-הירוקה דחקה בפיקוח קפדני יותר על הלוואות, הנהגת מס טובין, והלאמה של בנקים וחברות משכנתאות. עוד היא סבורה כי יש להרחיב את המגזר הציבורי, להעלות את שכרם של העובדים בשכר הנמוך ביותר ולהאריך את תקופת דמי האבטלה המבוססת על ביטוח לארבע שנים לפחות. במקביל, יש לתת לתלמידים מענק חינוך ממלכתי גבוה יותר. לכל הפחות, יש להעלות את כל ההטבות ל-13,500 קרונות לחודש לפני מיסים.

מדיניות חוץ

המפלגה דוגלת במדיניות חוץ המבוססת על כיבוד זכויות אדם, שלדעתה לא קיבלה עדיפות ראויה בעבר. היא גם מציעה תמיכה רבה יותר במדינות מתפתחות באמצעות הכפלת סיוע החוץ, וקמפיינים ליציאת דנמרק מנאט"ו. במרץ 2019, המפלגה הודיעה כי לא תפעל עוד למשאל עם ליציאה מהאיחוד האירופי, והצביעה על הברקזיט הממחיש את הצורך בבהירות לפני שניתן לשקול נסיגה.

המפלגה פועלת מתוך אמונה בסיסית ששלום עדיף על מלחמה, והתנגדה מלכתחילה להשתתפות דנמרק במלחמות בעיראק ובאפגניסטן. עיקרון זה הוגש תיגר ב-2011, כאשר הקבוצה הפרלמנטרית של המפלגה הצביעה בעד השתתפות דנית בפעולה הצבאית שאושרה על ידי האו"ם בלוב על בסיס היותה פעולה הומניטרית. עם זאת, ההחלטה הובילה לתגובת נגד משמעותית, ותמיכת המפלגה נסוגה לאחר שהחלה ההתערבות הצבאית.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא הברית האדומה-ירוקה בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

33826913הברית האדומה-ירוקה