הארמייה השלישית (מצרים)
ארמיית השדה השלישית (בערבית: الجيش الثالث الميداني) היא ארמייה של צבא מצרים שהוקמה ב-1968 ומפקדתה נמצאת בסואץ. החל מ-31 בינואר 2015 הארמייה משויכת לפיקוד המאוחד לאזור שממזרח לתעלת סואץ, שהוקם בתאריך זה. מפקדה הקודם של הארמייה השלישית, אוסאמה עסכר, מונה למפקד הפיקוד המאוחד. למפקד הארמייה השלישית מונה מוחמד עבדולה.
מלחמת יום הכיפורים
כחלק ממבצע בדר שפתח את מלחמת יום הכיפורים בזירת הדרום, הייתה הארמייה השלישית אחראית בצבא המצרי על חלקה הדרומי של חזית תעלת סואץ: ממפרץ סואץ ועד החלק הצפוני של האגם המר הגדול (על החלק הצפוני בחזית הייתה אחראית הארמייה השנייה). במהלך המבצע צלחו יחידות של הארמייה את תעלת סואץ והשתלטו על חלקו הדרומי של קו בר לב.
לקראת סיום המלחמה, בימים 24-22 באוקטובר 1973, כיתרו כוחות צה"ל את הארמייה השלישית בשטח שזו כבשה ממזרח לתעלת סואץ, לאחר שאוגדה 162 הצליחה להשתלט על המרחב שממערב לתעלת סואץ עד לנמל עדביה. כיתור הכוח המצרי, שנותר עם מזון ומים לארבעה ימים בלבד, הביא למתיחות גבוהה ביותר בין ארצות הברית וברית המועצות. לחצה של ארצות הברית על ישראל לאפשר מעבר מים ומזון לארמייה הנצורה הוביל בהמשך להתקרבות מדינית בין מצרים וארצות הברית.
קרבות מלחמת הכיפורים בהם השתתפו יחידות מהארמייה השלישית
- מבצע בדר
- קרב השריון ב-14 באוקטובר, ובתוכו, קרב ואדי מבעוק.
- המארב לחטיבה 25 המצרית
- כיתור הארמייה השלישית של מצרים
- קרב העיר סואץ
סדר הכוחות בארמייה השלישית במלחמת יום הכיפורים
- מפקדת הארמייה
מפקד הארמייה - לִוַאא' (אלוף) עבד אל-מונעים ואצל[1]
מפקד מטה הארמייה - מייג'ור ג'נרל מוסטפא שאהין
מפקד הארטילריה הארמיונית - מייג'ור ג'נרל מוניר שאש
- דיוויזיית שריון 4, בפיקוד בריגדיר גנרל מוחמד עבד אל-עזיז קביל, יועדה לתקוף בצפון גזרת הארמייה, לחצות את התעלה מדרום לאגמים המרים ולתקוף מצפון לג'בל אום-מחצה לכיוון רפידים.[2] הדיוויזיה כללה שלוש חטיבות:
- חטיבת שריון 2
- חטיבת שריון 3 (צורפה לדיוויזיית חי"ר 19)
- חטיבת שריון 6
- הדיוויזיה המצרית השביעית, בפיקוד בריגדיר גנרל אחמד בדאווי סעיד אחמד, יועדה לחצות את התעלה מדרום לאגמים המרים ולתקוף בכיוון מעבר הגידי.[2] הדיוויזיה כללה שלוש חטיבות:
- חטיבת חי"ר 2
- חטיבה ממוכנת 11
- חטיבה ממוכנת 8
- דיוויזיית חי"ר 19, בפיקוד בריגדיר גנרל יוסוף עפיפי מוחמד, יועדה לחצות את התעלה מצפון לעיר סואץ (ליד מעוז "מפצח") ולתקוף בכיוון מעבר המיתלה.[2][3] הדיוויזיה כללה שלוש חטיבות:
- חטיבת חי"ר 5
- חטיבת חי"ר 7
- חטיבה ממוכנת 2
- דיוויזיה ממוכנת 6, בפיקוד בריגדיר גנרל מוחמד עבול פתח מוהרם, כללה שלוש חטיבות:
- דיוויזיית שריון 4, בפיקוד בריגדיר גנרל מוחמד עבד אל-עזיז קביל, יועדה לתקוף בצפון גזרת הארמייה, לחצות את התעלה מדרום לאגמים המרים ולתקוף מצפון לג'בל אום-מחצה לכיוון רפידים.[2] הדיוויזיה כללה שלוש חטיבות:
הערות שוליים
- ^ 1.0 1.1 דני אשר, חטיבת הנחתים האמפיבית המצרית 130 במלחמת יום הכיפורים – כוח משפיע או אפיזודה, שריון 41, באתר "יד לשריון"
- ^ 2.0 2.1 2.2 דני אשר, השריון המצרי לקראת מלחמת יום-הכיפורים - חולשותיו ותחליפיו, שריון 19,באתר יד לשריון
- ^ דו"ח מעוז "מפצח", עמ' 2, באתר חטיבה 14, 9 בדצמבר 2012
24300758הארמייה השלישית (מצרים)