הארמייה העשירית (האימפריה היפנית)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הארמייה ה-10
第10軍
חיילי הארמייה נכנסים לננקינג
חיילי הארמייה נכנסים לננקינג
חיילי הארמייה נכנסים לננקינג
פרטים
מדינה יפןיפן האימפריה היפנית
שיוך הצבא הקיסרי היפניהצבא הקיסרי היפני הצבא היפני הקיסרי
סוג ארמייה
אירועים ותאריכים
תקופת הפעילות 20 באוקטובר 193714 בפברואר 1938 (16 שבועות ו־6 ימים)
מלחמות מלחמת סין-יפן השנייה
פיקוד
מפקדים האיסוקה יאנגאוואה

הארמייה העשיריתיפנית: 第10軍) הייתה ארמייה קצרת ימים של הצבא היפני הקיסרי.

היסטוריה

ערך מורחב – טבח ננקינג

הארמייה הוקמה ב-20 באוקטובר 1937 בעקבות הוראה מיוחדת של המטה הכללי הקיסרי. הארמייה נשלחה לצפון סין כדי לחזק את הכוחות היפניים שם. היא לקחה חלק בקרב שאנגחאי, רק לקראת אמצע נובמבר 1937 הצליחו היפנים לכבוש את שנגחאי לאחר שנגרמו להם אבידות כבדות בקרבות פנים אל פנים. למטה הכללי בטוקיו דווח על מורל נמוך של החיילים היפנים בשטח. הסינים ניהלו קרבות גרילה באזור שנגחאי וגרמו ליפנים אבידות כבידות. דווח אף על מעשי זוועה שעשו הסינים בשבויי מלחמה יפנים.

בחודש נובמבר, לאחר שהתגברו על ההתנגדות בשנגחאי, החלו היפנים להתקדם לעבר ננקינג שהייתה מאורגנת ומוגנת פחות משנגחאי. עם התקדמות הצבא היפני החלה האוכלוסייה הסינית בדרכו להימלט כשהיא מותירה אחריה אדמה חרוכה ומציתה שדות, יערות, בסיסים, בתים, מחסנים וכל דבר שיכול היה להביא תועלת ליפנים.

ב-7 בדצמבר הורה הצבא היפני לכוחותיו להימנע מכל פעולה בלתי חוקית כלפי אזרחים סינים, כולל ביזה או ירי. החיילים היפנים הוזהרו מפני עונשים חמורים לכל מי שיפר את ההוראה. במהלך התקדמותם לעבר ננקינג פזרו היפנים כרוזים בהם הודיעו כי לא יגלו רחמים כלפי מי שיעז להתנגד להם אך לא יפגעו באזרחים תמימים והם קראו לחיל המצב הסיני להיכנע ולפתוח את שערי העיר. משלא נענו הורה מפקד הכוח היפני לפתוח במתקפה.

ב-12 בדצמבר, יומיים לאחר תחילת המתקפה היפנית, הורה המפקד הסיני, גנרל טאנג שנג צ'י, לכוחותיו לסגת. הנסיגה התנהלה באי סדר מוחלט ותוך בהלה. היו חיילים סינים שפשטו את מדיהם ולבשו בגדים אזרחיים בניסיון להיטמע בתוך האוכלוסייה האזרחית. אחרים נורו בגבם על ידי חבריהם בעת מנוסתם. אלה שברחו מחוץ לעיר התרכזו על גדות הנהר יאנגצה, אך אז התברר שאין במקום סירות שיוכלו להעבירם לגדה השנייה או להבריחם במורד הנהר. היו שקפצו למים הקרים וטבעו. ב-13 בדצמבר 1937 היפנים נכנסו לעיר מוקפת החומה כשהם נתקלים בהתנגדות קלושה בלבד. הצבא הסיני הניח את נשקו וכ-90 אלף מחייליו נכנעו. לאחר מכן ביצעו אנשי הארמייה את מה שכונה לימים בשם "טבח ננקינג". מעשי הטבח נמשכו כשישה שבועות ובהם נרצחו, על פי הערכות שונות, בין 150 אלף ל-300 אלף אזרחים וחיילים סיניים.

הארמייה פורקה ב-14 בפברואר 1938, ואנשיה פוזרו בין היחידות השונות בצפון סין ובמרכזה.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא הארמייה העשירית בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

25135500הארמייה העשירית (האימפריה היפנית)