האנציקלופדיה לפילוסופיה מערבית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הכרך הראשון של המהדורה העברית

האנציקלופדיה לפילוסופיה מערביתאנגלית: The Concise Encyclopedia of Western Philosophy and Philosophers) היא אנציקלופדיה מקפת להיסטוריה של הפילוסופיה, זרמים והוגים. ערכיה נכתבו על ידי פילוסופים ועורכה הראשון הוא ג'יימס אורמסון.

אנציקלופדיות לפילוסופיה

למרות קיומם של ספרי מבוא רבים לפילוסופיה, אנציקלופדיות מקיפות - הסוקרות את תולדות הפילוסופיה, אסכולות והוגים - הן מועטות יחסית. האנציקלופדיה לפילוסופיה מערבית היא אחת האחרונות אשר יצאו לאור בדפוס; כותביה הם פילוסופים והיא מתיימרת להקיף את ההגות הפילוסופית המערבית. האנציקלופדיה הפילוסופית המובילה כיום היא אנציקלופדיית סטנפורד לפילוסופיה; היא מקווננת ומעודכנת תדיר על ידי פילוסופים אקדמים.

בעברית הוצאו לאור, במחצית הראשונה של המאה העשרים, מספר אנציקלופדיות, חלקן מתורגם וחלקן מקורי. החל משעת תרגום הספר לעברית, לא פורסמו בעברית אנציקלופדיות מקפות לפילוסופיה.

כתיבת האנציקלופדיה

האנציקלופדיה הופיעה לראשונה בשנת 1960 בעריכת ג'יימס א' אורמסון. האנציקלופדיה הציגה ערכים החל מפילוסופיה קדם-סוקרטית ועד המחצית הראשונה של המאה ה-20, הוגים, מושגי מפתח, זרמים ואסכולות.

בכתיבת הערכים השתתפו פילוסופים מובילים. בין הערכים הראויים לציון: א. ג. אייר על ברטרנד ראסל; מייקל דאמט על גוטלוב פרגה, ריצ'רד הייר (R. M. Hare) על אתיקה; גילברט רייל על קטגוריות; פיטר סטרוסון על מטאפיזיקה וברנרד ויליאמס על רנה דקרט.

בשנת 2004 יצאה המהדורה השלישית בעריכת ג'ונתן ריי. במהדורה זו נוספו מספר ערכים ועודכנו אחרים בדגש על פילוסופים וזרמים פילוסופיים מהמחצית השנייה של המאה ה-20 כגון פילוסופיה אפריקאית, מגדר ותרגום. האנציקלופדיה ניתנת כיום להורדה חופשית באינטרנט.

עורכים

ג'יימס א' אורמסון (Urmson; נולד ב-1915 ונפטר ב-2008), עורך המהדורה הראשונה, היה פרופסור לפילוסופיה באוניברסיטת אוקספורד ובאוניברסיטת סטנפורד. אורמסון ערך את ספריו של פיטר סטרוסון, "איך לעשות דברים עם מילים" ו"חיבורים פילוסופים". פרסם מספר ספרים ביניהם "אנליזה פילוסופית", "התאוריה האמוטיבית באתיקה" ו"אוצר המילים הפילוסופי היווני".

ג'ונתן ריי (Rée; נולד ב-1948), עורך המהדורה השנייה, הוא היסטוריון, עיתונאי ופילוסוף. בין ספריו, "דקארט", "הפילוסופיה ועברה", "סיפורים פילוסופיים" ו"היידגר".

מהדורות עבריות

בשנת 1967 יצא לאור תרגום של המהדורה הראשונה בהוצאת ש. פרידמן בעריכת הפילוסוף הישראלי בן עמי שרפשטיין תחת השם "פילוסופיה". האנציקלופדיה נכללה ככרך יחיד בסדרת אנציקלופדית אופקים חדשים. במסגרת העריכה העברית נכללו ערכים מההגות היהודית והישראלית. בכתיבת הערכים השתתפו פילוסופים ישראלים כגון שמואל הוגו ברגמן. כיום, ניתן למצוא רבים מערכי האנציקלופדיה באתר מט"ח.

בשנת 2007 יצא לאור תרגום של המהדורה השנייה בהוצאת רסלינג. גם בעריכתה בעברית השתתפו פילוסופים ישראליים, דרור לוי ויצחק נבו. הספר הופיע בשני כרכים.

ראו גם

לקריאה נוספת

  • אנציקלופדיית אופקים חדשים: פילוסופיה, עורך: בן עמי שרפשטיין, הוצאת ש. פרידמן, 1967.
  • האנציקלופדיה לפילוסופיה מערבית: הוגים ומושגים, עורכים: ג'יימס אורמסון וג'ונתן ריי, כרכים 2-1, הוצאת רסלינג, 2007.
  • יוחנן גלוקר, "אזהרות ראשית: על האנציקלופדיה לספרות מערבית", קתרסיס 13, אביב תש"ע 2010, עמ' 161-107.

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
האנציקלופדיה לפילוסופיה מערבית23263755