שינקן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף האם)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Disambig RTL.svg המונח "האם" מפנה לכאן. אם הכוונה למשמעות אחרת, ראו האם (פירושונים).
NotKosher.png
נתח שינקן עם ציפורן
חמון על לחם בשמןקטלאנית: Pa amb oli)

שִינְקֵן, שִינְקֵהגרמנית: Schinken) או הַאםאנגלית: Ham) בשר ירך ואחוריים של חזיר, ניתן לבשלו ולהגישו טרי אך לרוב הוא משומר בדרך כלשהי. מוגש לרוב פרוס וקר ומשמש בין השאר כמילוי לכריכים.

שימור

ניתן לשמר שינקן על ידי שימור יבש או שימור לח. שינקן בשימור יבש שופשף בתערובת המכילה מלח וחומרים נוספים (בדרך כלל סודיום ניטראט וסודיום ניטריט). בארצות הברית משתמשים לעיתים גם בסוכר. לאחר מכן הבשר מיובש ומיושן. שינקן בשימור לח נכבש בתמיסת מלח, באמצעות השרייתו בה או הזרקת התמיסה. ההפרדה בין השיטות אינה חד-משמעית כיוון שישנן שיטות המתחילות בשימור לח וממשיכות ביישון יבש.

בארצות הברית רוב השינקן בשימור לח המצוי בסופרמרקטים הוא גרסת "האם עירוני" - תמיסת המלח מוזרקת לבשר לשימור מהיר המתאים לשיווק נרחב. השיטה המסורתית כוללת השריית הבשר בתמיסת המלח לתקופה מסוימת ולאחריה בדרך כלל עישון קל. בשיטה זו מייצרים את "האם וילשייר" האנגלי ואת "ז'מבון דה פארי" הצרפתי.

גרסאות שינקן בשימור יבש כוללות את ה"פרושוטו קרודו" האיטלקי ואת ה"חמון סרנו" ו"חמון איבריקו" הספרדיים. בארצות הברית קיים "האם כפרי" שעשוי להיות מעושן או ללא עישון. באנגליה - "יורק האם". בגרמניה, "שינקן וסטפאלי" מעושן לרוב על גבי ערער. בבלגיה קיים "ז'מבון ארדנה" מעושן, בסין - "ז'ינחואה", ובבולגריה - "אלנסקי בט".

שינקן מעובד גם למוצרים נוספים כגון קציץ בשר משומר (המכונה "ספאם" או לוף). שינקן אפוי הוא מאכל מסורתי בחגאת הפסחא.

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0