דק-פרי מכונף

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןדק-פרי מכונף
דק-פרי "אורנג' ג'וּבּילי"
דק-פרי "אורנג' ג'וּבּילי"
מיון מדעי
ממלכה: צומח
מערכה: בעלי פרחים
מחלקה: דו-פסיגיים
סדרה: צינוראים
משפחה: ביגנוניים
סוג: דק-פרי
מין: דק-פרי מכונף
תת־מין: Tecoma fulva subsp. guarume
שם מדעי
Tecoma Juss.

דק-פרי מכונף (שם מדעי: Tecoma fulva subsp. guarume, שם נרדף: Tecoma alata) הוא שיח או עץ נמוך תרבותי בישראל, ירוק-עד וזקוף, המתאפיין בפרחים כתומים דמויי חצוצרה (מכאן שמו העממי Trumpetbush) או משפך ובפירות ארוכים ודקים במיוחד ועליו מנוצים עם 11 עד 17 עלעלים. מין זה משתייך למשפחת הביגנוניים מוצאו הטבעי בדרום-מערב פרו, במיוחד באזורים טרופיים יבשים ועונתיים[1][2]. בישראל, תת-מין זה אוקלם כעץ נוי והוא כולל את הזן המוכר דק-פרי 'אורנג גובילי' (Tecoma Orange Jubilee)[3]. חשוב להבחין בין דק-פרי מכונף לבין דק-פרי זקוף, אשר נפוץ גם הוא אך בעל פרחים צהובים ועלים מנוצים עם 5 עד 9 עלעלים.

השם המדעי Tecoma מגיע מהשפה הילידית נהואטל (שפתם של בני האצטקים), שבה המילה "tecomaxochitl" מתארת פרחים דמויי צינור כמו אלה שנמצאים בצמחים מסוג זה. שם המין fulva מתייחס לגוון כתום-חום בהיר בשפה הלטינית, ואילו שם תת-המין guarume נובע משמו בשפה הילידית של תושבי האזור. השם העממי הנפוץ trumpetbush משמעותו "שיח החצוצרה", והוא ניתן לו בשל צורת פרחיו הדומים לחצוצרה.

מאפיינים מורפולוגיים

עלה מנוצה אופייני
שני זוגות אבקנים ואבקן עקר אחד

דק-פרי מכונף (Tecoma fulva subsp. guarume) הוא שיח או עץ ירוק-עד, נמוך וזקוף, שמגיע לגובה של 3 עד 4.5 מטרים ורוחב של 2.5 עד 3 מטרים. הצמח פורח במכבדים של פרחים כתומים דמויי חצוצרה, בעוד שלמין הקרוב דק-פרי זקוף יש פרחים צהובים בוהקים עם עורקים אדומים, המוסיפים לאטרקטיביות שלו כצמח נוי.

העלים נגדיים ומנוצים פעם אחת, עם מספר בלתי זוגי של עלעלים נגדיים ומשוננים, בדרך כלל עם 5 עד 8 זוגות, כאשר העלעל הקיצוני גדול מעט יותר. העלעלים מוארכים, ירוקים ומבריקים, ואורכם נע בין 2 ל-5 ס"מ. ציר העלה צר ומכונף קלות.

התפרחות מופיעות באשכולות אמיריים או במכבדים מורכבים באורך של עד 17 ס"מ, ולעיתים יוצאות מחיקם של העלים הקיצוניים בענף.

הפרחים גדולים, באורך 3.5 ל-5 ס"מ, כתומים עם גוני צהוב ואדום ובולטים, ואינם סימטריים. עלי הכותרת מאוחים בבסיסם ליצירת צינור, ונושרים כיחידה אחת שלמה. צורתם דמוית צינור או משפך שנעשים צרים בהדרגה כלפי הבסיס. (בשונה מצורת הפרח האופיינית לדק-פרי זקוף, צורתו אינה דמוית צינור אלא דמוית משפך או פעמון שנעשים צרים בבת אחת כלפי הבסיס)[4].

הפרחים כתומים עם גוני צהוב ואדום, בצורת צינור או משפך המתחדדים בהדרגה כלפי הבסיס.

האבקנים, ארבעה במספר, פוריים, חבויים בתוך הכותרת, ניצבים מתחת לצלקת כאשר לשכות המאבקים שלהם מפושקות. הם קבועים על צינור הכותרת ומסודרים בזוגות, כאשר זוג אחד ארוך משמעותית מהזוג השני. בנוסף להם, ממוקם פנימה יותר אבקן עקר (חסר מאבק), מנוון וקצר מהם.

השחלה גלילית וצרה, מכוסה בקשקשים עדינים ובעלת שתי מגורות, כאשר הביציות מסודרות בשני טורים בכל מגורה. עמוד השחלה דקיק עם צלקת בת שתי אונות. הדיסק (disc) שנמצא בין בסיס השחלה למצעית הפרח, מתפקד לרוב כצופן וצורתו בין ספל קטן (cupular) לכרית (pulvinate).

הפרי הוא הלקט נפתח, מוארך, המתחדד בקצותיו, כאשר הגביע משתייר. אורכו 5.5 עד 7 ס"מ ורוחבו 6 עד 8 מ"מ, מכוסה גבשושיות זעירות דמויות קשקשים דלילות ופזורות או גבשושיות נקודות רבות.

הזרעים דקים, דו-כנפיים, באורך של 5 עד 7 מ"מ וברוחב של 20 עד 25 מ"מ, כאשר הכנפיים קרומיות ומובחנות בחדות מגוף הזרע[1].

תנאי גידול והתאמה אקלימית

דק-פרי מכונף מעדיף שמש מלאה. הוא ישרוד גם בצל חלקי, אך אז מספר הפרחים יפחת. הוא סביל לקרקעות חוליות, חרסיתיות וסלעיות. קרקעות אלקליות מאוד עלולות לגרום לכלורוזיס, המביאה להצהבת העלים. שתילים צעירים דורשים השקיה תכופה לצורך התבססות השורשים, ולאחר מכן השיח עמיד יותר לבצורת. זהו צמח בעל צמיחה מהירה ונוטה למראה גבעולי ארוך. גבעולים ארוכים עם מרווחים גדולים יחסית בין העלים לאורך הגבעול, מה שגורם לו למראה מעט דליל בחלקים התחתונים.

דק-פרי מכונף גדל בצורה אגרסיבית יותר באקלים חם ולח, ויקפא בטמפרטורות נמוכות משתי מעלות צלזיוס מתחת לאפס. מומלץ לגזום אותו בסתיו המאוחר או בחורף כדי לשלוט בגובהו ובצורתו. השיח מתרבה באמצעות זרעים וייחורים.

טקסונומיה

המין דק-פרי מכונף הוא אחד משבעה מינים מהסוג דק-פרי. המין דק-פרי מכונף כולל 6 תת-מינים. רוב תת-המין נפוצים באזורים טרופיים יבשים עונתיים בדרום-מערב פרו, דרום בוליביה וצפון-מערב ארגנטינה, למעט אחד תת-המין הטיפוסי (Tecoma fulva subsp. fulva) הנמצא בעיקר במדבר או בשיחיות יבשות של פרו וצפון צ'ילה.

התת-מין דק-פרי מכונף גוארומה (Tecoma fulva subsp. guarume), נשוא הדף הזה, כולל את הזן המוכר דק-פרי 'אורנג גובילי' (Tecoma Orange Jubilee) שאוקלם בישראל בשנת 1997[3].

בישראל מוכר המכלוא דק-פרי 'סאנרייז' ( T. fulva subsp. garrocha x T. stans angustata) שהוא מכלוא בין תת-מין של דק-פרי מכונף לבין תת-מין של דק-פרי זקוף[5].

הזן התרבותי דק-פרי זקוף 'וולקני' הוזכר במקורות מסוימים, אך אין עליו מידע כלל, וייתכן שהוא אינו זן רשמי או שאינו קיים בפועל כזן נפרד. במקרים כאלה, ייתכן שהשם נוצר או הוזכר בטעות, או שמדובר בזן נדיר שטרם תועד במאגרי מידע רשמיים. אולי הכוונה דק־פרי 'סאנשיין'[5].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 Tecoma guarume DC., WFO: World Flora Online. Published on the Internet
  2. ^ Tecoma fulva subsp. guarume (DC.) J.R.I.Wood, POWO plants of the World Online. Published on the Internet
  3. ^ 3.0 3.1 סימה קגן, דק פרי 'אורנג' ג'ובילי', באתר צמיית הגן של סימה
  4. ^ א. פאהן, ד. הלר, מ. אבישי, מגדיר לצמחי התרבות בישראל, תל אביב: הוצאת הקיבוץ המאוחד, 1998, עמ' 401-408
  5. ^ 5.0 5.1 סימה קגן, דק־פרי 'סאנרייס', באתר צמחיית הגן של סימה
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

דק-פרי מכונף39996195Q50871395