דקאפול (האימפריה ה"קדושה")

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ערי הדקאפול
Alsace region location map.svg
 
קולמר
קולמר
קייזרסברג
קייזרסברג
מונסטר
מונסטר
אוברנה
אוברנה
רוסיים
רוסיים
סלסטה
סלסטה
טורקהיים
טורקהיים
ויסמבור
ויסמבור
מילוז
מילוז
אגנו
אגנו

דקאפולצרפתית: Décapoleגרמנית: Zehnstädtebund או Dekapolis) הוא כינוי לברית של עשר[1] הערים הקיסריות החופשיות באלזס בתקופת שלטונה של האימפריה הרומית ה"קדושה". הברית נוצרה ב-1354 והתפרקה ב-1679.

עיר חופשית הייתה עיר שנשלטה ישירות על ידי קיסר האימפריה הרומית ה"קדושה" ולא על ידי אצילים מקומיים. קרל הרביעי, קיסר האימפריה הרומית ה"קדושה", ייסד את הברית הזו בשנת 1354 ואיגד בה את כל הערים החופשיות שהיו בחבל אלזס. הערים היו:

העיר אגנו שימשה כעיר הממשל מקום מושבו של מרכז השפיטה הראשי של אלזס (Grand-Bailliage d'Alsace; ‏Reichslandvogtei), הארכיון של הברית היה בסלסטה. שטרסבורג שהייתה עיר קיסרית (אך לא עיר קיסרית חופשית) לא הוכנסה לברית.[דרושה הבהרה]

לעשר הערים המקוריות של הברית ייסדו את הברית הצטרפה סלץ מיד לאחר שקיבלה מעמד של עיר קיסרית חופשית בשנת 1357 אך נאלצה לצאת מהברית בעקבות סיפוחה לרוזנות פאלץ שעל הריין (Pfalzgrafschaft bei Rhein) בשנת 1414. בשנת 1500 עשר הערים הצטרפו למעגל נחלות (Circulus imperii) ריין עילי (Oberrheinischer Reichskreis). בשנת 1515, העיר מילוז יצאה מהברית לאחר שהצטרפה כעיר מדינה בשם הרפובליקה של מילוז לקונפדרציה ההלווטית. מילוז הוחלפה בעיר לנדאו בשנת 1521.

ערים אלו נפגעו מאוד במהלך מלחמת שלושים השנים, שבסיומה ניתנה הרשות ללואי הארבעה עשר, מלך צרפת, לכבוש את האזור בהתאם לשלום וסטפליה ב-1648. הברית שרדה ולחמה בכיבוש של צרפת עד הסכמי ניימכן ב-1679 שסיפחה את אלזס כולה לצרפת, מה ששם קץ לדקאפול. רק מילוז עוד נשארה בקונפדרציה ההלווטית עד שהיא סופחה ב-1789 לרפובליקה הצרפתית הראשונה. לנדאו כחלק מרוזנות פאלץ שעל הריין ניתנה לבוואריה בשנת 1815 בעקבות קונגרס וינה.

כיום נחשבת ברית זו לתחילתה של אלזס כיחידה נפרדת שנלחמה על עצמאותה[2]

הערות שוליים

  1. ^ Bulletin philologique et historique, 1969, עמ' 341 (בצרפתית)
  2. ^ Alsace, collection Guides Bleus, מהדורת Hachette-Guides Bleus, 1990, עמ' 70 (בצרפתית)
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0