דניאל קושלנד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
דניאל אדוורד קושלנד
Daniel Edward Koshland, Jr
אין תמונה חופשית
לידה 30 במרץ 1920
פטירה 23 ביולי 2007 (בגיל 87)
ענף מדעי ביוכימיה
מקום מגורים ארצות הברית
תרומות עיקריות
קינטיקה אנזימטית
מודל KNF

דניאל אדוורד קושלנד הבן (Daniel Edward Koshland, Jr;‏ 30 במרץ 192023 ביולי 2007) היה ביוכימאי אמריקאי יהודי.

ביוגרפיה

מודל ההתאמה המושרית

עבודתו המוקדמת של קושלנד הייתה בנושא קינטיקה אנזימטית בספרייה הלאומית של ברוקהבן שבלונג איילנד ובאוניברסיטת רוקפלר שבניו יורק. עבודתו זו הובילה לתאוריה על מנגנון הקטליזה של אנזימים בשם התאמה מושרית (induced fit model). מודל זה הציע כי רק לאחר התחברות הסובסטראט לאנזים חלים שינויי קונפורמציה מקומיים באתר הקישור באנזים. שינוי זה גורם להתאמה מבנית בין אתר הקישור לסובסטראט. כלומר, לאחר הקישור נוצרת התאמה מבנית בין הסובסטראט לבין אתר הקישור באנזים, התאמה אשר לא הייתה קיימת לפני הקישור. מודל זה עמד כנגד מודל מנעול-מפתח (lock and key), שבימינו פחות מקובל, אשר טוען כי האתר הקושר והסובסטראט התאימו זה לזה עוד לפני התחברות הסובסטראט.

מודל KNF לתיאור קואופרטיביות

מודל נוסף שהוצג על ידי קושלנד הוא מודל KNF להסבר מנגנוני-מבני של תופעת הקואופרטיביות בחלבונים (Koshland, Nemethy, Filmer, 1966). קאופרטיביות באה לידי ביטוי בפעילות חלבונים בעלי מספר אתרים פעילים (בדרך כלל בחלבונים אוליגומרים, הבנויים ממספר תתי יחידות). בחלבונים קואופרטיביים קשירה של ליגנד (סובסטראט) לאחת מתתי היחידות משפיע על הזיקה (אפיניות) של אתרי הקישור בשאר תתי היחידות לקישורם של ליגנדים נוספים. במודל KNF קישור של ליגנד לתת יחידה אחת משרה שינוי קונפורמציה בתת-יחידה זו, בהתאמה עם מודל ההתאמה המושרית. קישור זה גורם לשינוי הזיקה של אתרי הקישור בתתי היחידות הסמוכות. מודל ה- KNF עמד כאלטרנטיבה למודל MWC בו תתי יחידות נמצאות בשיווי משקל בין הקונפורמציה עם האפיניות הנמוכה לקונפורמציה עם האפיניות הגבוהה גם ללא קישור ליגנד (Monod, Wyman, Changeux, 1965). למרות יתרונו של מודל MWC במספר הפרמטרים הקטן יותר הנדרש לצורך תיאורו, יש המייחסים למודל KNF יתרון בתיאור קואופרטיביות שלילית (ירידה בזיקה של תתי יחידות שכנות בעקבות קישור ליגנד). שני המודלים עמדו במשך שנים במרכזו של ויכוח לגבי נכונותם בחלבונים רבים ובהמוגלובין בפרט. כיום קיימות עדויות התומכות בשני המודלים לגבי חלבון ההמוגלובין, וכפי הנראה המודל המתאים לתיאור הקואופרטיביות של המוגלובין הינו שילוב של שני המודלים.

תחומי מחקר נוספים

תפקידים מנהלתיים ואקדמיים

  • חבר באקדמיה הלאומית למדעים של ארצות הברית.
  • עורך המגזין המדעי היוקרתי science, בשנים 1985-1995.
  • יושב ראש המחלקה לביוכימיה באוניברסיטת קליפורניה בברקלי. במסגרת תפקיד זה קושלנד אירגן מחדש וייעל את המחלקה לביוכימיה בכך שפיצל אותה למספר מחלקות שונות: התא, ביולוגיה מולקולרית, ביולוגיה אינטגרטיבית וביולוגיית חיידקים וצמחים.

ראו גם

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0