דם כחול

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

דם כחול הוא ביטוי המתאר בני אצולה. מקורות הביטוי באירופה של ימי הביניים או אף קודם, עת הייתה נהוגה חלוקה מעמדית. הביטוי שימש ככינוי למעמד הגבוה - שוורידיהם השטחיים (הקרובים לעור) נראו כחולים בשל גוון עורם הבהיר והלא שזוף - להבדיל מאיכרים שהיו רוב האוכלוסייה ושעבדו במשך שעות בשמש ועל כן עורם היה שזוף יחסית, ופחות איפשר להבחין במראה הוורידים.

בספרד נעשה שימוש בביטוי Sangre azul לתיאור משפחת המלוכה הספרדית והאצולה הבכירה, שייחסו את מוצאם לעם הוויזיגותי, להבדיל מהמוּרים (כינוי נפוץ באירופה הנוצרית למוסלמים, ובפרט למוסלמים תושבי צפון אפריקה וספרד המוסלמית). באנגלית מתועד שימוש ראשון בכינוי בשנת 1811. [1]

ההיסטוריון הבריטי רוברט לייסי תיאר כך את השתלשלות המושג של דם כחול: ”הביטוי החל להתגלגל לעולם בספרד, שם התפתחה התפיסה שדם מלכותי הוא לא אדום אלא כחול. האצולה הספרדית החלה להתגבש במאה התשיעית בדרך צבאית קלאסית, על ידי כיבוש אדמות בידי לוחמים רכובים על סוס. מגמת הכיבוש נמשכה במשך כחמש מאות שנה, כשהאצילים משתלטים על אדמות מידי מחזיקיהן המוּרים, ובשדה הקרב נהגו להניף אל על את חרבם כשהם מציגים לראווה את הוורידים הכחולים הנחשפים מתחת לעורם הבהיר - כהוכחה לכך ששושלתם לא טומאה על ידי האויב כהה-העור.” (Robert Lacey, Aristocrats. Little, Brown and Company, 1983, p. 67)

הערות שוליים

  1. ^ "The annual register. v.51 1809". HathiTrust (באנגלית). p. 813. נבדק ב-2020-09-15. The nobility of Valencia..are, by themselves, divided into three classes, blue blood, red blood, and yellow blood. Blue blood is confined to families who have been made grandees.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

דם כחול33849823Q3948395