דלקת הענבייה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אובאיטיס קדמית

דלקת הענבייה (Uveitis) הוא שם כללי למחלה המערבת את אחד מחלקי הענבייה. הענבייה היא החלק הפנימי של העין, המצוי בין לובן העין לרשתית, ומורכב מצבע העין, שריר מאחורי הקשתית והשכבה הדמית. ישנם שלושה סוגים עיקריים של דלקת הענבייה: קדמית, אמצעית ואחורית.

דלקת הענבייה עשויה להופיע כמחלת עיניים עצמאית, או כמחלה משנית המשמשת סימן למחלה כללית אחרת. בדרך כלל, מדובר במחלה דלקתית. עם זאת, כאשר היא מהווה סימן למחלה אחרת, תסמיניה עשויים להופיע ללא התרחשות של דלקת.

בדיקות מגוונות מאפשרות לאבחן את המחלה, ובהן הדמיית העין ובדיקת כיח מגורה. מאחר שדלקת הענבייה עלולה לגרום לאבדן ראייה, ישנה חשיבות רבה לאבחון מוקדם של המחלה ולטיפול בה.

סוגי דלקת הענבייה

דלקת הענבייה עשויה לפגוע במספר מקומות בעין, ובהתאם נהוג להתייחס לכמה סוגים שלה:

  • דלקת הענבייה הקדמית - דלקת המערבת את הקשתית ולפעמים גם את הגוף הריסי.
  • דלקת הענבייה האמצעית - דלקת של הרשתית ההיקפית והחלק השטוח (pars plana) עם בסיס הזגוגית, המהווה כ-10%–20% ממקרי דלקת הענבייה.
  • דלקת הענבייה האחורית - דלקת של השכבה הדמית או הרשתית. זהו הסוג הנדיר ביותר של אובאיטיס.
  • דלקת בחלקי הענבייה - דלקת קדמית ואחורית.
  • דלקת לובן העין - דלקת המערבת את הלובן הקדמי והאחורי.

תסמיני המחלה

דלקת הענבייה הקדמית עשויה לגרום לאי נוחות, קושי בהפניית המבט לכיוון מקור אור, כאבים בעין וכאבי ראש, אדמומיות בעין וירידה בראייה. ייתכנו שינויים במבנה האישון ובקשתית.

דלקת הענבייה האמצעית והאחורית עשויות לגרום ירידה בראייה והפרעות בה (ראיית נקודות או צורות צפות).

באדם עם דלקת הענבייה עשויים להופיע כל הסימנים שלהלן או חלק מהם, ותיתכן מעורבות של עין אחת או שתי העיניים.

סומק ריסים

הסיבות להתרחשות דלקת הענבייה

דלקת הענבייה אינה מחלה תורשתית. פעמים רבות, למרות בירור מקיף, אין מוצאים את הסיבה להתפרצות הדלקת. הדלקת עשויה להופיע כאחד הסימנים של מחלה כללית בגוף או כמחלה המתבטאת בעיניים בלבד. המחלות הנפוצות שהדלקת עשויה להופיע כאחד מסימניהן הן:

אבחון

הבדיקות הנוגעות לדלקת הענבייה מותאמות לסוג הדלקת ולתולדות החולה. בין הבדיקות הנוגעות למחלה ניתן למצוא בדיקות דם נרחבות, צילומי רנטגן, תבחינים ספציפיים, בדיקת כיח מושרה ובדיקות הדמיה של העין.

הטיפול ניתן בהתאם לסוגי הדלקת וכולל טיפות עיניים מסוגים שונים, זריקות סביב גלגל העין, זריקות לתוך זגוגית העין וטיפול דרך הפה לסוגיו.

הטיפול עלול לגרום לתופעות לוואי מסוג עיני, מסוג כללי או משני הסוגים כאחד, ועל כן נהוג להמליץ למטופלים להתמיד בבדיקות עיניים לעיתים תכופות בסמוך למתן הטיפול ובמעקב ארוך-טווח.

הדלקת עלולה לגרום לפגיעה בראייה, ובמקרים קשים אף לאבדן ראייה. משך הזמן שחולף בין הופעת המחלה לבין אבחונה ומתן הטיפול המתאים משפיע משמעותי ומכריע בנוגע למידת הפגיעה בחוש הראייה. לכן, נהוג להמליץ על הפנייה מהירה של ילדים ומבוגרים עם מחלות כלליות העלולות לגרום לדלקת הענבייה וחולים שאובחנו עם דלקת הענבייה, למרפאה המתמחה בטיפול מחלות דלקתיות של העיניים, לאישוש האבחנה ומתן טיפול מתאים.

טיפול

לרוב, הטיפול בדלקת הענבייה הקדמית הנו מקומי. טיפות סטרואידים ניתנות במינונים שונים בהתאם לחומרת הדלקת. בנוסף, ניתנות טיפות המשתקות את השריר הריסי, מרחיבות את האישון ומסייעות בהקלה על הכאב הנובע מעיוות השריר הריסי המצוי מאחורי הקשתית, ובמניעת הידוק של הקשתית לעדשה. הטיפול יעיל בדרך כלל, אולם בשימוש גבוה או ממושך, יהיה כרוך בתופעות לוואי.

כאשר המחלה הנה חד-עינית, ניתן לטפל בהזרקות סטרואידים סביב גלגל העין או אפילו לתוך חלל הזגוגית. במחלה דו-עינית, מומלץ לתת טיפול פומי.

במקרים של היענות ירודה לטיפול, ניתן להזריק סטרואידים סביב גלגל העין. במקרים חמורים יותר, ניתנת דרך הפה התרופה פרדניזון. במקרים בהם הטיפול בפרדניזון איננו יעיל, מלווה בתופעות לוואי או ממושך, יש להוסיף טיפול כימותרפי במינונים נמוכים עד בינוניים, ולהוריד בהדרגה את הטיפול בפרדניזון. הטיפול כולל תרופות אנטי-מטבוליטיות ותרופות המעכבות תאי T.

טיפול מקומי בטיפות אינו יעיל בדלקת הענבייה האמצעית או האחורית.

הטיפול בחולי דלקת הענבייה והמעקב אחריהם נעשים פעמים רבות בשיתוף בין מחלקות שונות בבית החולים, כגון ראומטולוגיה, ריאות, עור, גסטרואנטרולוגיה, נפרולוגיה, נוירולוגיה, אימונולוגיה, מרכז האיידס, היחידה למחלות זיהומיות ומחלקת ילדים.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא דלקת הענבייה בוויקישיתוף