דליפת המסמכים מהפנטגון (2023)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קובץ:Jack Teixeira (JPEG version).jpg
דיוקן רשמי של ג'ק טשיירה במשמר האווירי הלאומי

באפריל 2023, שני סטים של מסמכים מסווגים של ארצות הברית החלו להסתובב בטוויטר, בטלגרם ו-4chan. המסמכים התייחסו בעיקר למלחמת רוסיה-אוקראינה, אך כללו גם הערכות מודיעין זר הנוגעות למדינות ובהן ישראל, צפון קוריאה, סין, איראן ואיחוד האמירויות הערביות. ג'ק טשיירה, טייס מחלקה ראשונה של המשמר הלאומי של מסצ'וסטס, צילם לכאורה תדפיסים של המסמכים בבית הוריו בדייטון, מסצ'וסטס ופרסם אותם לפלטפורמת המסרים המיידיים דיסקורד בשרת בשם "Thug Shaker Central". קבוצת משנה של מסמכים נשלחה לשרתי דיסקורד עבור יוטיובר בריטי-פיליפיני ומשחק הווידאו של ארגז החול Minecraft בסוף פברואר ותחילת מרץ. באפריל, משתמש 4chan פרסם מספר מסמכים בלוח התמונה הפוליטי /pol/ של האתר. המסמכים הופצו אז בערוצי הטלגרם הפרו-רוסיים; לפחות תמונה אחת שונתה באופן גס כדי להראות יותר נפגעים אוקראינים מאשר הרוגים הרוסים.

המסמכים מכילים תקצירים מבצעיים מהמטות המשולבים. לגבי מלחמת רוסיה-אוקראינה, המסמכים מרמזים על קשיים הן לרוסים והן לאוקראינים, בחלק שווה; בעוד שקף אחד מצביע על כך שיותר רוסים מתו במלחמה מאשר אוקראינים, כמה מסמכים הסוקרים את קרב באחמוט מצביעים על קשיים לאוקראינים להתמודד עם תמרוני אגף רוסיים ומחסור באספקה באזור. בנוסף, עוסקים המסמכים ביחסים בין רוסיה למדינות אחרות, עם מספר מסמכים המפרטים את המאמצים של סוכנות הביון הצבאית הרוסית GRU והארגון החצי-צבאי קבוצת וגנר בקידום אידיאלים רוסיים תוך הפחתת ערכים אמריקאים. מסמכים אחרים חושפים ניסיונות של קבוצת וגנר להשיג נשק בטורקיה, חברה בנאט"ו. על פי קבוצה אחת של מסמכים, המוסד עודד עובדים ואזרחים להשתתף במחאות נגד רפורמות משפטיות בישראל.

ההדלפה גרמה למשבר דיפלומטי בין ארצות הברית ל-Five Eyes. מאמץ בין-משרדי - המורכב ממשרד ההגנה האמריקאי, הבית הלבן, מחלקת המדינה וקהילת המודיעין האמריקאית - מבצע הערכה של הדליפה. במקביל, משרד המשפטים והבולשת הפדרלית (FBI) פתחו בחקירה פלילית לגבי המדליף. גורמים רשמיים בארצות הברית האשימו את רוסיה שהיא עומדת מאחורי ההדלפה.[1][2] אוקראינה ורוסיה ניסו לגמד בערכה של ההדלפה, כאשר שתי המדינות אמרו כי המסמכים מכילים נתונים מעוותים. טענות ספציפיות בהדלפות נדחו על ידי כמה מדינות, ובהן דרום קוריאה[3] ומצרים.[4] ב-13 באפריל, ה-FBI עצר את ג'ק טשיירה בקשר להדלפה.[5]

הערות שוליים

  1. ^ Cooper, Helene; Barnes, Julian E.; Schmitt, Eric; Gibbons-Neff, Thomas (2023-04-07). "New Batch of Classified Documents Appears on Social Media Sites". The New York Times (באנגלית אמריקאית). נבדק ב-2023-04-15.
  2. ^ Stewart, Phil; Stewart, Phil (2023-04-08). "Russia likely behind U.S. military document leak, U.S. officials say". Reuters (באנגלית). נבדק ב-2023-04-15.
  3. ^ Choi, Soo-Hyang (2023-04-11). "South Korea says leaked US intel document 'untrue', amid spying allegations". Reuters (באנגלית). נבדק ב-2023-04-15.
  4. ^ Mostafa Salem,Anna Chernova, Egyptian official rejects leaked intelligence suggesting nation's military was producing weapons for Russia, CNN, ‏2023-04-11 (באנגלית)
  5. ^ FBI arrests 21-year-old Air National Guardsman suspected of leaking classified documents, NBC News (באנגלית)
ערך זה הוא קצרמר בנושא מדע המדינה ובנושא ארצות הברית. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

36166892דליפת המסמכים מהפנטגון (2023)