דיזומיה חד הורית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

דיזומיה חד הורית (Uniparental disomy - UPD), נוצרת כאשר אדם יורש שני עותקים של כרומוזום מסוים מאותו הורה. זאת בניגוד למצב התקין בו עותק אחד של הכרומוזום מורש מן האם והעותק השני מורש מן האב. ברוב המקרים, הדיזומיה אינה מתבטאת כבעיה רפואית כלשהי והיא מתגלה רק במקרים הנדירים בהם היא גורמת לבעיה. לכאורה, לא אמורות להיות בעיות לאדם שיש לו דיזומיה חד הורית מכיוון שיש לו שני עותקים מלאים ומדויקים של החומר הגנטי. אולם, יש מספר מאד קטן של גנים שמתבטאים באופן שונה כאשר הם נורשים מהאב או מהאם. דיזומיה בכרומוזומים שמכילים גנים אלו עלולה לגרום במקרים נדירים לבעיות רפואיות מכיוון שגנים אלו לא יופעלו או יופעלו יתר על המידה. לדוגמה: גן שמתבטא רק מהאם לא יופעל אם שני העותקים שלו נורשו מהאב או יופעל יתר על המידה אם שני העותקים שלו נורשו מהאם. דיזומיה חד הורית עלולה לקרות בתהליך ההבשלה של תאי הרבייה או כתוצאה מטרנסלוקציה כרומוזומלית של אחד ההורים.

פתופיזיולוגיה

כדי לקבל דיזומיה חד הורית במקרים בהם המבנה הכרומוזומלי של שני ההורים תקין צריכות להתרחש לפחות שתי 'טעויות' במהלך התפחות העובר. לכן, שכיחותה של דיזומיה חד הורית נמוכה הרבה יותר מבעיות כרומוזומליות אחרות כגון טריזומיה.

המקרה השכיח הוא של הצלה טריזומית (trisomic rescue):

  • בעקבות חוסר הפרדה באחד משלבי המיוזה, נוצרת גמטה טריזומית (בעל 3 עותקים של כרומזום כלשהו במקום 2)
  • הגוף 'מציל' את התא הטריזומי על ידי איבוד אחד הכרומוזומים.
  • אם הכרומוזמים שנשארו הם מאותו הורה, נוצר מצב של דיזומיה חד הורית.

במנגון זה ייתכנו שני סוגי דיזומיה חד הורית:

  • הטרו-דיזומיה - כאשר שני הכרומזומים הגיעו משני כרומוזומים הומולוגים של אחד ההורים. מעיד על חוסר הפרדה במיוזה הראשונה.
  • איזו-דיזומיה - כאשר שני הכרומוזומים הגיעו מאותו כרומוזום של אחד ההורים. מעיד על חוסר הפרדה במיוזה השנייה.

דרך נדירה יותר ליצירת דיזומיה חד הורית היא בהפריה של גמטה תקינה עם גמטה נוליזומית (שאחד הכרומוזמים בה חסר לגמרי) ואז הכפלה של אחד הכרומוזמים שהגיע מהתא התקין. בדרך זו הדיזומיה שתווצר תמיד תהיה מסוג איזו-דיזומיה.

פנוטיפ

רוב המקרים של דיזומיה חד הורית אינם מתבטאים בפנוטיפ, אך במקרים מסוימים ייתכן והדיזומיה תבוא לידי ביטוי.

מחלות רצסיביות

מחלות רצסיבית בדרך כלל מבוטאת בפנוטיפ רק אם הגן למחלה קיים אצל שני ההורים. אולם, במקרים של איזו-דיזומיה ייתכן מצב בו הילד מקבל שני עותקים של הגן למחלה למרות שהוא נמצא רק אצל אחד ממהורים.

החתמה גנומית

במצב תקין, חלק מהגנים מבוטאים רק מאחד האללים בעקבות החתמה גנומית. במקרה של דיזומיה חד הורית ייתכו ושני האללים מוחתמים ואזי לא היה ביטוי כלל של אותם גנים. חלק מהמקרים של תסמונת פראדר וילי ותסמונת אנגלמן מוסברים על פי מנגון כזה (דיזומיה חד הורית שגוררת חוזר ביטוי של האזור המוחתם של כרומוזום 15).

היסטוריה

המקרה המדווח הראשון של דיזומיה חד הורית (1991) היה של ילדה עם סיסטיק פיברוזיס וקומה נמוכה במיוחד בעלת שני עותקים אמהיים של כרומוזום 7. מאז, 29 מתוך 47 דיזומיות אפשריות זוהו במקרים שונים; הכרומוזומים הם: 2, 11-5, 16-13, 21 ו-22.

קישורים חיצוניים

  • UPD באתר גנופדיה של פרופסור מוטי שוחט
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

24831283דיזומיה חד הורית