דיולה קוליך

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

תבנית מנהיג ריקה דיולה קוליךהונגרית: Kulich Gyula;‏ וינה, 20 בינואר 1914דכאו, דצמבר 1944) היה פוליטיקאי יהודי-הונגרי, איש מנגנון והנהגה של המפלגה הקומוניסית ההונגרית, אספרנטיסט, מראשי תנועת הנוער הקומוניסטית בממלכת הונגריה בין שתי מלחמות העולם. במקצועו היה חייט.

קורות חייו

דיולה קוליך נולד במשפחה יהודית בווינה, אבל מגיל שנה התגורר בבקשצ'אבה וגדל שם. אביו, החייט מיהאי קוליך, נפטר בשנת 1923 ממחלה שחלה בה במהלך מלחמת העולם הראשונה. בשל מצבה הכלכלי הרעוע של המשפחה, נאלץ דיולה קוליך ליטול על עצמו כל עבודה מזדמנת. מסיבה זו הפסיק את לימודיו לאחר שסיים את ארבע הכיתות של חטיבת הביניים ולמד מקצוע - הוא הפך לחייט לביגוד אנגלי-צרפתי. מאחר שלא הצליח למצוא עבודה בבקשצ'אבה, נסע ב-1933 לבודפשט ולאחר מכן לאוסטריה, אבל גם שם מצא רק עבודה מזדמנת ולא קבועה. ב-1934 חזר לבירת הונגריה, שם קיבל סוף סוף עבודה קבועה.

הוא הצטרף לתנועת הפועלים ב-1932. עד מהרה נכלל בהנהגת הנוער הקומוניסטי (KIMSZ) של רובע 8. הוא השתתף באופן פעיל ביצירת "החזית המאוחדת של הנוער" ובארגון שביתות והפגנות. הוא נבחר כחבר בוועדת הנוער הלאומית (OIB) והפך למזכיר שלה בתחילת 1938. באותה שנה נבחר להנהגת המפלגה הקומוניסטית של הונגריה (KMP). ב-1939 יצר את הקשר עם הקבוצות הקומוניסטיות בסלובקיה. בקיץ 1939 התכנסה ועידת KMP בהנהגתו, שם נקבעו ההנחיות לעבודת הנוער במפעלים. בשנים 1939–1940 ארגן תאים קומוניסטיים רבים בארגונים המחוזיים של המפלגה הסוציאל-דמוקרטית ההונגרית.

במרץ 1940 נעצר על ידי המשטרה יחד עם מאות פועלים קומוניסטים ואנשי שמאל. הוא נידון לשמונה שנות מאסר. נגרר ללא הירף מבית סוהר אחד למשנהו, ובשנת 1944 גורש למחנה הריכוז דכאו, שם ניספה והפך לקורבן השואה.

הנצחה

  • לאחר בנייתו בבקשצ'אבה (תחילת שנות ה-70), נקראה על שמו אחת משכונות המגורים הגדולות בעיר. לאחר שינוי המשטר, שונה שם השכונה לשכונת קזינצי.
  • בבודפשט, בית הספר המקצועי לאמנויות שימושיות אנדראש ילקי של היום היה ידוע כבית הספר הטכני לבגדים ונעליים של על שם דיולה קוליך משנת 1956, ובין 1968 לבין 1993 כבית הספר המקצועי לתעשיית הביגוד דיולה קוליך, אחד ממוסדות ההכשרה המקצועית הידועים ביותר בהונגריה.
  • בין השנים 1952 ל-1965 פעלתיאטרון קיץ בשם Kulich Gyula Szabadtéri Színpad בכיכר בבודפשט הקרויה על שמו.
  • ביישובים רבים בהונגריה, אזורים ציבוריים נקראו על שם, למשל , ברוע השמיני של בודפשט,
  • במישקולץ טיילת מנדולאש
  • בפץ' רחוב Papnövelde

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא דיולה קוליך בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

דיולה קוליך38846357Q1121783