דיוויזיית הוואפן גרנדיר אס אס ה-15

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
דיוויזיית ואפן גרנדיר אס אס ה-15 (הלטבית ה-1)
15. Waffen-Grenadier-Division der SS (lettische Nr. 1)
סמל הדיוויזיה
סמל הדיוויזיה
פרטים
כינוי הוניאדי
מדינה גרמניה הנאציתגרמניה הנאצית גרמניה הנאצית
שיוך אס אסאס אס ואפן אס אס
סוג דיוויזיה
אירועים ותאריכים
תקופת הפעילות פברואר 1943מאי 1945 (כשנתיים ו־12 שבועות)
מלחמות מלחמת העולם השנייה
פיקוד
מפקדים מפקדים

דיוויזיית ואפן גרנדיר אס אס ה-15 (הלטבית ה-1)גרמנית: 15. Waffen-Grenadier-Division der SS (lettische Nr. 1) ) הייתה דיוויזיה של הוואפן אס אס אשר לחמה במלחמת העולם השנייה. הורכבה מתנדבים מלטביה והייתה חלק מהלגיון הלטבי.

היסטוריה

בשטחי נציבות הרייך אוסטלנד אשר כללה את לטביה המודרנית, הקימו הגרמנים את גדודי המשטרה הלטבים, ובהמשך הורה היינריך הימלר על הקמת יחידת מתנדבים לטבית אשר תילחם במסגרת הוואפן אס אס. בינואר 1943 הוקם הלגיון הלטבי וחודש לאחר מכן הוקמה במסגרתו "דיוויזיית המתנדבים הלטבית" (Lettische SS-Freiwilligen-Division) אשר בהמשך קיבלה את המספר 15 במספר הדיוויזיות הסדירות של האס אס. בהמשך הוקמה הדיוויזיה האחות שלה דיוויזיית ואפן גרנדיר אס אס ה-19. חלק גדול מהלטבים שרתו כמתנדבים, אולם רבים גויסו בכפייה. הדיוויזיה נשלחה לחזית המזרחית בנובמבר 1943, שם לחמה כנגד מתקפת החורף של הצבא האדום. היא ספגה הפסדים כבדים במהלך מערכה זו, ובסתיו 1944 נשלחה חזרה לגרמניה לצורך התאוששות. היא חזרה לחזית בינואר 1945 והמשיכה להילחם בצבא האדום עד סוף המלחמה. ב-27 באפריל 1945 נכנעו 824 חיילים לטבים בפיקודו של ויליס יאנומש לכוחות צבא ארצות הברית ליד גיטרגליק שבגרמניה. ב-2 במאי נכנעו 4,500 חיילים נוספים לאמריקנים ליד שוורין.

בדיוויזיה לחמו חיילים לטבים שהגיעו בחלקם מיחידות לטביות ידועות לשמצה כמו קומנדו ארייס ומשטרת המתנדבים הלטבית. לא ידוע על פשעי מלחמה של הדיוויזיה פרט למקרה אחד בו נרצחו בידי חייליה 32 שבויי מלחמה פולנים שהשתייכו לרגימנט ה-3 של הדיוויזיה ה-1 של צבא ממשלת פולין הגולה.[1]

מפקדים

קישורים חיצוניים

  • [www.lexikon-der-wehrmacht.de/GrenadierdivisionenSS/15GDSS.htm דיוויזיית ואפן גרנדיר אס אס ה-15] באתר lexikon-der-wehrmacht (בגרמנית)
  • דיוויזיית ואפן גרנדיר אס אס ה-15 באתר Axis History (באנגלית)

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0