דו-סוכר
קפיצה לניווט
קפיצה לחיפוש
ערך ללא מקורות
| ||
ערך ללא מקורות |
דו-סוכר (בלועזית: דיסכריד - disaccharide) הוא פחמימה המורכבת משתי מולקולות של חד-סוכר. הדו־סוכרים נוצרים לרוב על ידי ריאקציות דחיסה (קונדנסציה) של חד-סוכרים. סיווגם מתבצע על פי מולקולות החד-סוכר שמהן הם בנויים ועל פי טיב הקשר בין שתי אבני הבניין - מספרי הפחמנים המחוברים והאיזומריה - אלפא או בטא. ניתן לפרק דו-סוכר לחד-סוכרים המרכיבים אותו על ידי הידרוליזה. בדומה לחד-סוכרים, הדו-סוכרים הם לרוב מתוקים, מסיסים ומתגבשים. חלקם מתקבלים כתוצאה מפירוק רב-סוכרים.
הדו-סוכרים הנפוצים בטבע הם:
- סוכרוז (סוכר לבן) - מורכב ממולקולת גלוקוז ומולקולת פרוקטוז.
- לקטוז (סוכר חלב) - מורכב ממולקולת גלוקוז ומולקולת גלקטוז.
- מלטוז (סוכר לתת) - תוצר פירוק של תאית המורכב משתי מולקולות גלוקוז המחוברות בקשר 1-4 אלפא.
- טרהלוז - מצוי במספר פטריות ומורכב משתי מולקולות גלוקוז המחוברות בקשר 1-1 אלפא.
- צלוביוז - תוצר פירוק עמילן המורכב משתי מולקולות גלוקוז המחוברות בקשר 1-4 בטא.