דום (משחק וידאו, 1993)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
דוּם
Doom
כללי
תאריך הוצאה 10 בדצמבר 1993
סוגה משחקי יריות בגוף ראשון
פיתוח id Software
הוצאה לאור id Software
הפצה id Software
עיצוב ג'ון רומרו וסנדי פטרסן
דרישות תוכנה
גרסה 1.9
מנוע משחק (id Tech 1 (Doom Engine
מצבי משחק שחקן יחיד
מרובה משתתפים (קואופרטיבי)
מרובה משתתפים (עד המוות)
דירוג על פי ESRB מגיל 17 או מגיל 13 עבור גרסת GBA
פלטפורמות במקור פותח עבור מחשב אישי (DOS), בהמשך עבר התאמה למערכות רבות אחרות.[1]
מדיה תקליטון "½3, CD
המשחק הבא דום II: גיהנום על כדור הארץ
דרישות מערכת
מעבד מעבד 386 במהירות 33MHz לפחות
זיכרון 4MB RAM
בקרים מקלדת בלבד או בשילוב עם עכבר או ג'ויסטיק

דוּםאנגלית: Doom או DOOM; בעברית: אבדון) הוא משחק פעולה מסוגת משחקי יריות בגוף ראשון שפותח על ידי חברת id Software וראה אור בשנת 1993. המשחק מהווה ציון דרך בתחומו בזכות שימושו בטכנולוגית דו-מימד הממומשת בצורה שמהווה אשליה שהמשחק הוא בתלת-מימד, באפשרות למשחק מרובה משתתפים ברשת מחשבים ובתמיכה ביצירת הרחבות אישיות למשחק (קובצי WAD). עקב הגרפיות של המשחקיות האלימה, עורר המשחק עם יציאתו מחלוקת בנוגע להשפעת משחקי מחשב על התנהגות האדם מחוץ לעולם המשחק.

דום, שהופץ כתוכנה שיתופית והורד על ידי כ-10 מיליון אנשים בפרק זמן של שנתיים, העלה את הפופולריות של משחקי השלבים וייסד תת-תרבות משחק שלמה של משחקי יריות בגוף ראשון, הפופולרית עד ימינו. משחקי יריות בגוף ראשון ששווקו בשנות ה-90 אף כונו תכופות "שיבוטי דום".

הזיכיון של דום המשיך עם המשחק דום II: גיהנום על כדור הארץ משנת 1994, ומספר רב של חבילות הרחבה, בהן נמנות "דום האולטימטיבי" למשחק הראשון ו"שלבים מתקדמים לדום 2" משנת 1995. בהמשך יצא המשחק Final Doom (אנ') משנת 1996 ואחריו דום 64 בשנת 1997 שהותאם לקונסולת הנינטנדו 64 בלבד. במקור המשחקים פותחו לסביבת DOS, אך מאוחר יותר עברו התאמה למערכות רבות אחרות, בהן גרסאות חדשות לעשר קונסולות משחקים שונות.[1] זהו המשחק השני למחשב האישי (MS-DOS) מבחינת כמות הגרסאות לפלטפורמות השונות אחרי טטריס, והשלישי למחשב בכללי אחרי טטריס, ונמלולים.[2] המשחק אף עבר התאמה ל-אייפון בשנת 2009.[3] סדרת המשחקים איבדה את השליטה בשוק באמצע שנות ה-90 עם התפתחות הטכנולוגיה וירידת קרנו של מנוע המשחק של דום. למרות זאת, מעריצי המשחק המשיכו לייצר הרחבות אישיות ולשנות את קוד המקור שפורסם ב-1997.

הזיכיון קיבל תשומת לב נוספת ביציאתו של המשחק דום 3 ב-2004, שהיה למעשה עיבוד מחודש ועתיר גרפיקה לעלילת המשחק המקורי, כמו גם ביציאתו של סרט הקולנוע "דום" ב-2005 וכן ביציאתו של המשחק "Doom Resurrection" למערכות ההפעלה של מכשיר ה-אייפון.

זהו המשחק הראשון בהיסטוריה למחשב האישי, שהייתה לו השפעה בסדר גודל כזה על תעשיית הגיימינג. עד ליציאת משחק זה, עיקר המשחקים שהייתה להם השפעה על התעשייה היו משחקי קונסולות כהאחים סופר מריו וסוניק הקיפוד, משחקי ארקייד כדוגמת פאקמן וסטריט פייטר, ומשחקים לקומודור אמיגה, כמו נמלולים ו-Worms.


הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 רשימת הגרסאות של דום, באתר ויקיפדיה האנגלית (באנגלית)
  2. ^ The Most Ported Games of All Time - Cheat Code Central, lists.cheatcc.com
  3. ^ דמיאן פרמוריסה, המשחק Doom מגיע ל-iPhone, באתר ynet, 5 בנובמבר 2009

דום (משחק וידאו, 1993)39605617Q189784