רבי דוד מנובהרדוק
|
רבי דוד מנובהרדוק (ה'תקכ"ט בערך[1] - כ"ג בכסלו ה'תקצ"ז) היה רב ליטאי מבחירי תלמידיו של רבי חיים מוולוז'ין, ורבה של נובהרדוק. נודע על שם ספרו "גליא מסכת".
ביוגרפיה
נולד ללאה ולרב משה מקלצק, למד אצל אביו, אצל רבי יום טוב ליפמן הלפרין ואצל רבי חיים מוולוז'ין. בגיל 14 נישא לבתו של הרב אלעזר, רבה של העיירה ברסטוויץ. לאחר נישואיו גר בבית סמוך לאביו בקלצק, ולמד תחת הדרכתו 11 שנים.
בהיותו בגיל 25 (ה'תקנ"ד) התקבל כרבה של נובהרדוק לאחר השתדלות אביו, והחזיק בכהונתו זו במשך 43 שנים עד פטירתו. היה אחד הבוררים בזבל"א בסכסוך שהתגלע בין האחים שפירא בעלי דפוס סלאוויטא ואנשי דפוס ראם על הדפסת ש"ס סלאוויטא.
התפרסם בחריפותו כבר בילדותו[2], וסביב דמותו נקשרו סיפורים עממיים שנמסרו מפה לפה בקרב יהודי ליטא[3].
רבי דוד נפטר בנובהרדוק בכ"ג בכסלו ה'תקצ"ז, ונקבר בה. על מצבתו נכתב באקרוסטיכון של שמו ושם אביו:
דלפה עינינו מתוגה
וי זעקנו ונשאגה
דוה לבנו ונתמוגגה
באנו בשפל המדרגה
הדרתנו אבדנו בשגגה
רוממותנו אחור נסוגה
בושנו בעצבון ודאגה
מתקי חידושיו בהדרגה
שמענו בנפש ערגה
הלכה בשושנים סוגה
הלא הוא אדוננו מורנו ורבנו הרב הגאון המפורסם בכל קצוי ארץ, סיני ועוקר הרים, פאר הדור, מורנו דוד בה"ר משה, שפט את ישראל מ"ג שנה ונפטר יום ו', ערב שבת קודש, כ"ג כסלו תקצ"ז
בנו, הרב משה, היה רבה של קרליץ' ונפטר בשנת ה'תר"ה בהיותו בן שלושים שנה.
לקריאה נוספת
- רבי דוד קרינסקי, גזע ישישים - מספד על הגאון מ' דוד אבד"ק נאוואהרדאק, ווילנא תר"ה.
- י"ל הכהן פישמן, אנשים של צורה: קובץ מאמרים, ירושלים תש"ז. עמודים קס-קסד
קישורים חיצוניים
- 'ר' דוד ב"ר משה', בתוך: דב ליפץ (מרכז המערכת), נתן גורן [ואחרים] (מערכת), יהדות ליטא, כרך ג, ספר א: "אישים", תל אביב: עם הספר, תשכ"ז, עמ' 40 (ספר יזכור לקהילת ליטא, בספריית העיר ניו יורק, תמונה 1238).
- הרמן רוזנטל ופטר ויירניק, "דוד בן משה מנובוגרודוק", במהדורת 1901–1906 של האנציקלופדיה היהודית (באנגלית)
- הרב ישראל מאיר מענדלאוויטש, רבי דוד מנאווהרדאק בעל "גליא מסכת", נספח למאמר "גזירה היא מלפני": דרשות בענין הקאנטאניסטים - מתוך כתביו של הגאון רבי דוד מנאווהרדאק זצ"ל מח"ס גליא מסכת, ישורון, כרך יב, ירושלים-ניו יורק תשס"ג, עמ' תרצה-תשכו, באתר היברובוקס
- ספרו
- גליא מסכת - חלק א (הלכה ושו"ת), וילנה, תר"ה, באתר היברובוקס
הערות שוליים
- ^ התאריך משוער לפי דברי נשוא הערך בהקדמת חלקו הראשון של ספרו. במקורות אחרים הקדימו את תאריך הלידה לשנת 1765.
- ^ ראו אצל פישמן, להלן בפרק "לקריאה נוספת", הסבר חריף שאמר בגיל תשע על האמור בהגדה של פסח שלבן הארמי "ביקש לעקור את הכל".
- ^ ראו אצל: מרדכי ליפסון, מדֹר דֹר, ח"א, תל אביב תרפ"ט, פריטים: 277, 490-491; ואצל: ב. יאושזון, מאוצרנו הישן - חגים ומועדים, תרגם: שמשון מלצר, תל אביב: מודיעין, תשל"ו. עמ' 202.
ו}}