דוד ישראלי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
דוד ישראלי
דרגה סגן-אלוףסגן-אלוף

סגן-אלוף דוד ישראלי (23 בדצמבר 1938 - 7 באוקטובר 1973) היה קצין שריון ישראלי, אשר שימש כסגן מפקד חטיבה 188 עם פרוץ מלחמת יום הכיפורים ונפל במהלכה בקרב ברמת הגולן. הוא עוטר בעיטור העוז על לחימתו.

ביוגרפיה

ישראלי נולד בבצרה שבעיראק למשפחה ובה שבעה ילדים. בגיל 11 עלה לישראל עם משפחתו. למד בבית ספר יסודי ממלכתי-דתי ובבית ספר תיכון ערב וזאת על מנת לעבוד ולסייע בפרנסת משפחתו.

בנובמבר 1957 גויס לחיל השריון. סיים קורס מפקדי טנקים, קורס קצינים וקורס קציני שריון, ולאחר מכן הוצב כמדריך בבית הספר לשריון ובהמשך כשליש בגדוד טנקים.

בשנת 1961 החל את שירותו כקצין קבע. היה מפקד פלוגת חרמ"ש וסיים קורס מפקדי פלוגות שריון. ב-1967 היה לסגן מפקד גדוד 9, גדוד החרמ"ש של חטיבה 7, ובמסגרתו לחם במלחמת ששת הימים. עם תום המלחמה קודם ישראלי לדרגת רב-סרן. בהמשך שירת כקצין אג"ם של חטיבת טנקים ובהמשך היה לעוזר קצין אג"ם של אוגדת סיני. למד במכללה לפיקוד ומטה ובמקביל למד גאוגרפיה באוניברסיטת תל אביב. פיקד על קורס מפקדי פלוגות שריון. ב-1970 הועלה לדרגת סגן-אלוף. למד בקורס קציני שריון מתקדם ובהמשך היה למדריך ראשי בבית הספר לשריון. באוגוסט 1971 החל לשרת כמפקד גדוד 77 בחטיבה 7. הוא שימש בתפקיד במשך שנתיים ואז מונה לסגן מפקד חטיבת השריון 188. בתפקיד זה הספיק לשרת פחות מחודשיים. הוא פעל בין השאר לאימוץ תושבי העיירה חצור הגלילית בחטיבה. התושבים התארחו בחטיבה וישראלי ערך מסיבת בר מצווה לשלושה עשר מילדי העיירה.

ישראלי התחתן בשנת 1963. לאשתו ולו נולדו שלושה ילדים.

מלחמת יום הכיפורים

אנדרטה לדוד ישראלי ולסגן יואב ברקאי שהיה עמו בטנק, במקום שבו נפלו יחד ברמת הגולן
ערך מורחב – חטיבה 188 במלחמת יום הכיפורים

עם פרוץ מלחמת יום הכיפורים הגנה חטיבה 188 על כל הגזרה הדרומית של רמת הגולן, עמדה בפני הסתערות כבדה של שריון סורי ונשחקה. בצהרי היום השני לקרבות איימו טנקים סורים על מחנה נפח. מפקד החטיבה אלוף-משנה יצחק בן-שהם וסגנו ישראלי יצאו נגד התוקפים בכוח של ארבעה טנקים והצליחו להשמיד טנקים סורים רבים. גם לאחר שאזלו הפגזים בטנק שלו המשיך ישראלי להסתער לעבר האויב כשהטנק חמוש למעשה במקלע בלבד. במהלך ההסתערות נפגע הטנק והוא נהרג. זמן קצר לאחר נפילתו של ישראלי נהרג בקרב גם מפקד החטיבה.

לאחר המלחמה הובא ישראלי לקבורה בבית הקברות הצבאי בהר הרצל.

במאי 1975 עוטר ישראלי לאחר מותו בעיטור העוז. בכתב העיטור נכתב כי לחם עד כלות נשמתו באומץ לב.

שמו של דוד ישראלי הונצח על גבי מספר אנדרטאות, וביניהן אנדרטת חטיבה 188 ברמת הגולן, אנדרטת יד לשריון ובאנדרטה שהוקמה במקום נפילתו.

לקריאה נוספת

  • סא"ל (במיל') אברהם זהר וסא"ל (במיל') עופר ישראלי (בנו של דודו ישראלי), כל הלילה בערה האש: הקרב האחרון של דודו ישראלי: פרקי חיים, המכון לחקר מלחמות ישראל, 2015

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

25215031דוד ישראלי