רבי יוסף דוד זינצהיים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף דוד זינצהיים)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי יוסף דוד זינצהיים
רבי יוסף דוד זינצהיים בראש הסנהדרין הגדולה של נפוליאון
רבי יוסף דוד זינצהיים בראש הסנהדרין הגדולה של נפוליאון
לידה 1745
ה'תק"ה
פטירה 11 בנובמבר 1812 (בגיל 67 בערך)
ז' בכסלו ה'תקע"ג
מקום קבורה פר לשז, פריז
תחומי עיסוק פסיקת הלכה, פרשנות התלמוד
תפקידים נוספים ראש "הסנהדרין של פריז", רבה של שטרסבורג
רבותיו רבי יצחק זינצהיים (אביו)
חיבוריו יד דוד

רבי יוסף דוד זינצהייםצרפתית: David Sintzheimה'תק"ה, 1745[1] - ז' בכסלו ה'תקע"ג, 11 בנובמבר 1812[2] ) היה הרב הראשי הראשון של צרפת מטעם הקונסיסטוריה המרכזית של יהודי צרפת, "הקונסיסטואר", מוסד חדש שהוקם על ידי נפוליאון בשנת 1808 כדי לארגן פעילויות הדת היהודית בצרפת. מכונה ה"יד דוד" על שם ספרו.

קורות חייו

קברו של רבי דוד זינצהיים בבית הקברות פר לשז בפריז
בראש מושב הסנהדרין של פריז

נולד בטריר (ישנם מקורות המצביעים על כך שנולד באלברסוויילר (אנ')) שבגרמניה לרב יצחק זינצהיים שכיהן שם ברבנות, ממנו הוא קיבל את תורתו. בשנת 1762 קיבל אביו משרה רבנית באלזס והמשפחה עברה לגור בנידרנאי (צר').

התחתן בשנת 1765 עם אסתר בער, אחותו של פרנס קהילת יהודי אלזס, סרף בר. עם חתונתו, עבר לגור קרוב לגיסו בבישהיים (צר'), הקדיש את זמנו ללימוד תורה וחי על רווחים מהשקעות בעסקי גיסו.

בשנת 1786 פתח סרף בער ישיבה בעיר והעמיד בראשה את הרב זינצהיים. היא פעלה עד תקופת המהפכה הצרפתית, אז איבדה משפחת בער חלק גדול מעושרה ונסגרה הישיבה.

אחרי נפילת המלוכה התחיל משטר של טרור ברחבי צרפת שכלל רדיפות נגד הדת, שהכריח את הרב לברוח ולהסתתר. בתום התקופה הזאת, חזר הרב לאלזס והפך להיות הרב של הקהילה החדשה בשטרסבורג, בה היה אסור ליהודים להתגורר מאז סוף המאה ה-14.

בשנת ה'תקס"ו כינס נפוליאון בפריס אסיפת נכבדים יהודים ובהם הרב זינצהיים עליו הוטל לנסח תשובות לשאלות בדבר אפשרות התמזגות היהודים בצרפתים. הרב זינצהיים השכיל להשביע את רצון הקיסר מבלי לפגוע בעיקרי האמונה. לאחר מכן מונה כראש "הסנהדרין" שהקים נפוליאון והיה ל'איש אמונים' של המשטר. התנגד בתוקף לכל מגמה של חידושים ביהדות. חיבוריו: 'יד דוד' – חידושים על הש"ס; 'מנחת עני' – חידושים מסודרים לפי נושאים. כולם נדפסו בשנים האחרונות.[3]


נפטר ב-11 בנובמבר 1812 תקע"ג, ונקבר בבית הקברות פר לשז בפריז.


על גדלותו וצדקותו של רבי יוסף דוד זינצהיים ניתן ללמוד מן ההספד שנשא עליו החתם סופר פרשבורג לאתר פטירתו:

הצדיק הזה אשר אנו עוסקים בהספדו הרב הגאון מו"ה דוד זצ"ל זינצהיימר בעל המחבר ספר יד דוד' אשר בהיותו מכובד וקרוב מאוד למלבות בפאריס ונשאל על כמה דברים והשיב שואליו דבר והיה גדול ומכובד מאוד בעיני המלך והשרים וכבוד עשו לו במותו כידוע ובכל זאת היה גדול ליהודים עוסק כל ימיו בתורה והחזיר הש"ס כמה פעמים וכל ספרי ראשונים ואחרונים היו ממש שגורים בפיו בנראה מספרו. מכירו הייתי בילדותי וגם עתה על ידי חילוף כתבים עמו ראיתי צדקתו ותמותו נמצא מלבד שנעשה אדון על ידי חכמתו בנימוסיות ובמדיניות עוד נשאר הוא המושל בגבורתו ולא משלו הם בו שיתפתה אחריהם חס ושלום אלא אחר שגילה להם טפח חזר לכסות טפחיים וצד תמותו במקומו עומד "וריחו לא נמר"[4] מתרגמינן 'לא פג'".

[5]


חיבוריו

  • יד דוד, ברכות וסדר מועד, אופנבך תקנ"ט.
  • יד דוד, אחד עשר כרכים על מועד, נשים, נזיקין, קדשים וטהרות, על ידי מכון ירושלים.
  • שלל דוד - על חמשה חומשי תורה ומגילת אסתר, על ידי מכון ירושלים, ירושלים תשס"ד.
  • מנחת עני - עניינים וסוגיות לפי א"ב, ב' חלקים, על ידי מכון ירושלים, ירושלים תשמ"ד.
  • דעת דוד - על שלחן ערוך יורה דעה, נדפס בתוך שלחן ערוך מכון ירושלים.

לקריאה נוספת

  • נתן רפאל אויערבאך, "תולדות הגאון רבי יוסף דוד זינצהיים", בתחילת: שלל דוד, מכון ירושלים תשס"ד.


קישורים חיצוניים

מכתביו

הערות שוליים

  1. ^ יש המקדימים את שנת לידתו ל-1736 או מעט קודם, ראה נתן רפאל אויערבך, תולדות הגאון רבי יוסף דוד זינצהיים, בתחילת: שלל דוד, מכון ירושלים תשס"ד.
  2. ^ תאריך הפטירה המופיע על גבי המצבה שלו.
  3. ^ אנציקלופדיה לבית ישראל
  4. ^ ירמיה מח יא
  5. ^ דרשות חתם סופר דרוש לז' טבת