דוד דרגונסקי
דוד אברמוביץ' דרגונסקי (ברוסית: Дави́д Абра́мович Драгу́нский; 2 בפברואר 1910 – 12 באוקטובר 1992) היה גנרל יהודי בכוחות המזוינים של ברית המועצות, גיבור ברית המועצות (פעמיים) ופעיל אנטי-ציוני, יושב ראש הוועד האנטי-ציוני של הציבור הסובייטי.
ביוגרפיה
השנים הראשונות
דוד דרגונסקי נולד ב-2 בפברואר 1910 בכפר סביאטסק שבמחוז בריאנסק, במערב רוסיה, במשפחה יהודית. לאחר סיום בית ספר תיכון, עבד כפועל באתרי בנייה במחוז מוסקבה ובמחוז טבר. בשנת 1933 התגייס לצבא האדום ונשלח ללימודים בבית הספר לקציני שריון בעיר סרטוב. את הלימודים סיים בהצטיינות בשנת 1936. בתום הלימודים הועלה לדרגת סגן משנה ונשלח לשרת כמפקד מחלקת טנקים T-26 באחת מיחידות השריון של הצבא האדום באזור הגבול עם מנצ'וריה.
קריירה צבאית
בשנת 1938, כמפקד פלוגה השתתף בקרבות עם היפנים באזור אגם חסן. על תפקודו בקרב עוטר בעיטור הכוכב האדום.
בשנת 1939 התקבל ללימודים באקדמיה הצבאית על שם פרונזה במוסקבה. לאחר פלישת גרמניה הנאצית לברית המועצות ביוני 1941 נאלצו כל חניכי האקדמיה (ודרגונסקי ביניהם) לעזוב את הלימודים ולחזור ליחידותיהם. דרגונסקי מונה למפקד גדוד טנקים. הוא השתתף בקרבות הבלימה של קבוצות הארמיות מרכז ליד סמולנסק ובקרב על מוסקבה.
בסתיו של 1943 מונה למפקד חטיבת השריון מס' 55, תפקיד אותו מילא עד לסוף המלחמה. בדצמבר של אותה שנה נפצע קשה בקרב ליד העיר ז'יטומיר, כאשר הוביל אישית את התקפת החטיבה.
לאחר תקופת החלמה קצרה חזר לחזית. ביולי 1944 הייתה חטיבתו של דרגונסקי בחוד החנית של ההתקפה הסובייטית באזור העיר סנדומיר במזרח פולין. היא צלחה את נהר הויסלה ותפסה ראש גשר בגדה המערבית של הנהר. במשך כמה ימים החזיקה החטיבה בראש הגשר עד להגעה של הכוח העיקרי. על תפקידו בקרב זה הוענק לדוד דרגונסקי תואר "גיבור ברית המועצות".
בפעם השנייה הוענק לדוד דרגונסקי תואר גיבור ברית המועצות על מעשי גבורה ואומץ האישי בעת הפיקוד על החטיבה בקרבות לכיבוש ברלין. המבצע האחרון, בו השתתף דרגונסקי היה הקרב על פראג. לאחר מסע של 5 ימים, בהם עברה מאות קילומטרים, נכנסה חטיבתו יחד עם יחידות ממוכנות אחרות של החזית האוקראינית הראשונה אל העיר פראג ושחררה אותה מהגרמנים.
לאחר המלחמה למד דרגונסקי באקדמיה הצבאית של המטה הכללי. בסיום הלימודים הועלה לדרגת גנרל-מיור ומונה למפקד דיוויזיה ממוכנת. בשנת 1960 הועלה לדרגת גנרל-לוייטנט ומונה למפקד ארמייה. בשנים 1965–1969 היה סגן מפקד המחוז הצבאי של עבר-הקווקז. בשנת 1970 הועלה לדרגת גנרל-קולונל ומונה לפקד על קורס להכשרת מפקדים בכירים, תפקיד אותו מילא עד לשנת 1987, אז פרש לגמלאות.
במהלך שירותו הצבאי עוטר ב: 2 מדליות "כוכב הזהב" של גיבור ברית המועצות, 2 עיטורי לנין, 4 עיטורי הדגל האדום, עיטור סובורוב מדרגה שנייה, עיטור המלחמה הפטריוטית הגדולה מדרגה ראשונה, 2 עיטורי הכוכב האדום, עיטור השירות למען המולדת מדרגה שלישית ועיטור ידידות העמים.
פעילות פוליטית
במהלך מלחמת העולם השנייה היה דרגונסקי חבר בוועד היהודי האנטי-פשיסטי והיה בין הבודדים שלא הוצאו להורג על ידי סטלין אחרי סוף המלחמה. במהלך שנות ה-50 וה-60 ייצג את יהודי ברית המועצות במשלחות סובייטיות רשמיות שביקרו במערב בהם טען שאין בברית המועצות אנטישמיות[1], שהעדר תיאטרון ובתי ספר דוברי יידיש נובע מהעדר ביקוש להם ושיהודי ברית המועצות אינם מעוניינים לעלות לישראל[2].
דרגונסקי היה אחד הפעילים היהודים האנטי-ציוניים המרכזיים של התעמולה הסובייטית. הוא כתב מאמרים בגנות הציונות ובגנות מדינת ישראל בעיתונים סובייטיים[3]. כל ימי חייו התנגד נחרצות להגירה של יהודים מברית המועצות או לביטויים תרבותיים יהודיים כלשהם.
בשנת 1983 היה בין המייסדים של הוועד האנטי ציוני של הציבור הסובייטי[4]. מילא את תפקיד היושב ראש של הוועד מיום היווסדו ועד ליום מותו אפילו אחרי התפרקות ברית המועצות.
דוד דרגונסקי נפטר ב-12 באוקטובר 1992 במוסקבה ונקבר בבית העלמין נובודוויצ'י. בהלווייתו השתתף מרשל יבגני שפושניקוב (שר ההגנה האחרון של ברית המועצות) וקצינים בכירים אחרים בצבא הסובייטי.
הנצחת זכרו ברוסיה
פסל לזכרו הוצב בכפר הולדתו, כנהוג בברית המועצות לאנשים שעוטרו פעמיים בתואר גיבור ברית המועצות. הפסל הוצב עוד בחייו (בשנת 1951). פסל נוסף לזכרו הוצב בשנת 2009 בעיר סולנצ'נוגורסק שבמחוז מוסקבה.
קישורים חיצוניים
- תמונתו של דרגונסקי באתר של יד ושם
- מאמר בעיתון "חרות" משנת 1962 המתאר את ביקורו של דרגונסקי בפריז
- "הגנרל דרגונסקי נאמן להשקפתו", עיתון דבר 5.08.1982
הערות שוליים
- ^ הגנרל היהודי דרגונסקי מכחיש בפאריס קיום אנטישמיות בברה"מ, דבר, 21 בנובמבר 1961
דראגונסקי: "מאז נפילת ברייה אין אנטישמיות ברוסיה", הצופה, 29 בינואר 1962 - ^ גנרל יהודי סוביטי: חלק מיהודי בריה"מ רוצים לעלות לישראל, מעריב, 4 בדצמבר 1959
- ^ אתה מרשה שינצלוך לזרוע פירוד באחדות העם היהודי, מעריב, 15 ביולי 1970
- ^ יוסף פריאל, ארצות הברית תוקפת בחריפות את ברה"מ על ליבוי אנטישמיות, דבר, 8 ביוני 1983
ישעיהו אביעם, האמן יורי שרלינג בא לארץ מן הכפור, מעריב, 8 במאי 1986
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] דוד דרגונסקי25387818
- דפים עם קישורים שבורים לקבצים
- יהודים אנשי הצבא האדום במלחמת העולם השנייה
- גנרלים יהודים סובייטים
- יהודים גיבורי ברית המועצות
- יהודים בכוחות המזוינים של ברית המועצות
- מקבלי עיטור סובורוב
- מקבלי עיטור הדגל האדום
- מקבלי עיטור לנין
- מקבלי עיטור הכוכב האדום
- מקבלי עיטור המלחמה הפטריוטית הגדולה
- התנגדות לציונות
- אישים הקבורים בבית העלמין נובודוויצ'יה
- שריונאים סובייטים
- ילידי 1910
- נפטרים ב-1992
- יהודים הקבורים במוסקבה