מחאת דוד הנחלאווי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף דוד אדמוב)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מחאת דוד הנחלאווי הייתה מחאת רשת, על יחס הצבא, לפי התרשמות המוחים, לחייל שצולם מתעמת עם פלסטיני. המחאה החלה בסוף אפריל 2014 בפייסבוק, ותמה לאחר כחודש. במסגרת המחאה, חיילי צה"ל ואזרחים ישראלים פרסמו ברשתות החברתיות תצלומים שלהם עם חולצות[1] או שלטים שעליהם נכתב: "גם אני עם דוד הנחלאווי", "גם אני עם הנחלאווי"[2], "גם אני עם חייל הנח"ל"[3] וכן "גם אני הייתי דורך"[4].

"מחאת דוד הנחלאווי" עוררה עניין גם בקרב פוליטיקאים, ובהם שרים וחברי הכנסת[3][5][6][7].

התקרית

באפריל 2014 נשלחו חיילים מגדוד 932 של חטיבת הנח"ל למשימות שיטור ואבטחה בחברון. נער פלסטיני התעמת עם אחד מחיילי הגדוד, דוד אדמוב, כאשר הוא מצולם במצלמת וידאו על ידי ארגון פלסטיני בשם "צעירים נגד ההתנחלויות" ובודדים נוספים. הנער, שהשתייך לקבוצה של תושבים שעוכבה במקום, הביע כעס ונצמד לחייל. החייל הורה לנער להתרחק, ומשלא נענה, נראה החייל דוחף אותו, מקלל, דורך לעברו את נשקו ומאיים לירות בו ובנער נוסף שרץ לעברו מאחור ואוחז בידו השמאלית אגרופן מתכת. הסרטון הפלסטיני הועלה לרשת האינטרנט ופורסם בחדשות 10[8].

המחאה

בעקבות פרסום הסרטון פרצה מחאת אינטרנט ישראלית שכונתה "מחאת דוד הנחלאווי", ובה הבעת תמיכה בחייל דוד אדמוב, בסיסמה "גם אני עם דוד הנחלאווי". לאחר פרסום הידיעה בחדשות 0404 החלה המחאה בעמוד הפייסבוק "גם אני עם דוד הנחלאווי", בתוך זמן קצר העלה העמוד תמונות רבות, שהחלו סוחפות את הרשת החברתית.

מעבר לסיסמאות, יש שעסקו בניתוח הסרטון. בסרטון נראה אחד הצעירים, סדאם אבו סנינה, מחזיק חפץ שמארגני המחאה טענו שהיה אגרופן, על סמך סרטון האירוע. אחרים טענו שהחפץ לא היה אגרופן אלא מחרוזת תפילה (מסבחה). סימוכין לדבריהם הם מצאו בסרטון שצולם לאחר האירוע, בו נראה הנער מחזיק מסבחה. הנער עוכב לחקירה כעבור מספר ימים ושוחרר בסיומה[9], הנער לא נעצר במקום על החזקת אגרופן, אף על פי שזו עברה שדינה מעצר[10]. אדמוב עצמו העיד שלא זיהה את החפץ בשעת המעשה כלל, ורק מאוחר יותר, כשראה את הסרטון, שיער שהחפץ הוא אגרופן[11].

בסמוך למועד התרחשות התקרית, אדמוב נשפט ונכלא בעוון תקיפת מפקדו, אך המוחים טעו לחשוב שאדמוב נכלא בגין התקרית שאירעה בחברון[12][13]. בראיון שהעניק לערוץ 10, אמר אדמוב שלא היה משנה את אופן פעולתו[11].

המחאה כללה חיילים מיחידות צה"ל שונות, כמו כן הצטלמו אחרים במערכת הביטחון, כגון שוטרים[14]. מרבית המצטלמים הסתירו את פניהם, כדי למנוע העמדתם לדין על עבירת משמעת. בהמשך התפשטה גם בקרב אזרחים ופוליטיקאים, בהם שר הכלכלה נפתלי בנט שאמר "הייתי פועל כמו דוד הלוחם, הוא פעל נכון", חבר הכנסת והרמטכ"ל לשעבר שאול מופז, שאמר שהוא מגבה אותו[5], חבר הכנסת לשעבר אביגדור קהלני שאמר כי הלוחם צריך היה לפעול בצורה תקיפה יותר[6], שר השיכון אורי אריאל, וחבר הכנסת אלי ישי שאף הצטלם עם שלט תמיכה בחייל והפך אותו לתמונות הפרופיל שלו בפייסבוק[3].

לאתר חדשות 0404 ולדף הפייסבוק שלו הועלו אלפי תמונות של חיילים המצטלמים עם השלטים "גם אני עם דוד הנחלאווי". התמונות כללו ציוד צבאי ופרטי לבוש צבאיים, אך פני החיילים הוסתרו[12]. בהמשך נפתח דף פייסבוק בשם "גם אני עם דוד הנחלאווי" ובתוך שעות מספר הועלו תמונות רבות של חיילים המצטלמים עם שלט "גם אני עם דוד הנחלאווי". בתוך זמן קצר נרשמו בדף זה עשרות אלפי לייקים, (למעלה מ-129,000 נכון ל-5 במאי 2014).

מאוחר יותר דובר צה"ל מסר שהחייל נכלא עקב "בעיות התנהגות קודמות" וכי אין קשר בין אירוע זה לבין מעצרו, בנוסף הדגיש הדובר "כי מצופה מחיילים שחשים סכנה לחייהם לדרוך את נשקם כאמצעי הרתעה"[12]. אולם הודעה זו לא הועילה לעצירת המחאה.

דוד אדמוב התראיין לראשונה לאדם שפיר מ"צינור לילה" לו סיפר כי הוא שלם עם הדרך שפעל בה ועל שאיפתו לחזור ולהיות לוחם והוסיף: "אמא רוצה שהבן שלה יחזור הביתה בריא ושלם, היא לא רוצה את הבן שלה בארון"[15].

בהמשך אדמוב חזר להיות לוחם ואף יצא לקורס מ"כים, אותו סיים בהצלחה ביולי 2015.

תגובות

הרמטכ"ל בני גנץ הגיב למחאה באומרו: "פייסבוק כאן וזה עובדה, אבל הוא אינו מחליף או מקביל לשיח מפקדים. נפיק הלקחים". כמו כן, הורה על הסברה בכל היחידות[16]. דובר צה"ל, תת-אלוף מוטי אלמוז, הגיב לנושא ואמר כי "צה"ל מפקד על חייליו באמצעות המפקדים. אין דבר כזה מחאה בפייסבוק, ומחאה היא לא מושג צבאי"[17]. הוא דחה כותרות כמו "מרד דיגיטלי"[18][19]. קצין החינוך הראשי, תא"ל אבנר פז צוק, שיגר איגרת למפקדי צה"ל וחייליו, ובה שורת כללים להתנהגות נאותה בפייסבוק[20].

נשיא המדינה שמעון פרס אמר בראיון לדב גיל-הר למהדורת החדשות המרכזית של ערוץ 10: "מי שצריך לשפוט אותו הוא השיפוט הצבאי. הוא נשלח לזה. הוא נקלע לדבר שלא ציפה לו ולא ידע אותו. אתה שלחת את האנשים האלה. הם נוטלים סיכון וממלאים פקודות... צריך להבין איך הם הגיעו למצב הזה, ולפי זה לשפוט"[21].

ארגון "שוברים שתיקה" פרסם בתגובה לאירוע ציטוטים אנונימים שלדברי הארגון נמסרו על ידי חיילים ששירתו בשטחים בשנים האחרונות, על אירועי דריכת נשק לעבר אזרחים, ובהם ילדים ובני-נוער, והם טוענים שזהו לא עניין חריג בשגרת הפעילות הצבאית בשטחים[22].

בשבועון "בשבע" של ערב ראש השנה ה'תשע"ה נבחרו אנשי השנה לשנת ה'תשע"ד. בין השאר נבחר קמפיין הרשת "גם אני עם דוד הנחלאווי".

הרחבת היריעה

חיילים המשרתים באזור סיפרו כי פלסטינים מתגרים בהם במכוון תוך שהם מנציחים את הפרובוקציות במצלמות ומצלמות וידאו וזאת במטרה להציג את חיילי צה"ל באור שלילי[23][24].

חיילים נוספים טענו כי הם מרגישים מתוסכלים ומופקרים בגלל הוראות הפתיחה באש, שלטענתם מונעות מהם להגן על עצמם מפני מתפרעים.

יש הטוענים שמקרה דוד הנחלאווי אינו אלא הגפרור שהצית מחאה נרחבת על מדיניות התגובה המהוססת של צה"ל ועל חוסר הגיבוי שמעניק צה"ל ללוחמיו במצבים מעין אילו. עוד טענו שמדיניות צה"ל שלא לפגוע במתקהלים מפירי סדר בשטחים משפילה את חיילי צה"ל ופוגעת בהרתעה, זאת לאחר שבתקופה הקודמת למקרה, פורסמו מספר סרטונים[25] שבהם נראים חיילי צה"ל נסוגים מול מפירי סדר ומתקהלים שלא חוששים להתקרב אליהם, להתעמת עמם ולעיתים אף ליידות בהם אבנים.

טענה נוספת שהועלתה היא שמפקדי הצבא אינם מגבים מספיק את החיילים, ושהיו מקרים שבהם חיילים הודחו בעקבות תגובתם. כדוגמה מוצג המקרה של סגן-אלוף שלום אייזנר שהודח מתפקידו[26] לאחר שצולם מכה בקת הרובה שלו מפגין דני בבקעת הירדן, וכן[27] קצין בדרגת סג"ם שהורד לדרגת סמל ונכלא ל-45 יום אחרי שתועד זורק אבנים על פלסטינים בנבי סלאח שיידו אותן אליו וגם יורה באוויר שלא דרך הכוונות.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ מחאת האלפים: חיילי צה"ל הדפיסו חולצות דוד הנחלאוי, באתר חדשות 0404‏, 1 במאי 2014
  2. ^ חיילים נוספים ורבים מצטרפים למחאה כנגד הדחת לוחם הנח"ל שדרך נשקו על ערבי, באתר חדשות 0404‏, 29 באפריל 2014
  3. ^ 3.0 3.1 3.2 ישי כהן, ‏אלי ישי: "גם אני עם דוד הנחלוואי", באתר כיכר השבת, 1 במאי 2014
  4. ^ איציק וייס ומקסים לנגו, מחאת הלוחמים מתרחבת: מעל 4,000 תמונות "גם אני עם הנחלאי" ו"גם אני הייתי דורך", באתר חדשות 0404‏, 30 באפריל 2014
  5. ^ 5.0 5.1 עוזי ברוך, מופז: מגבה את דוד הנחלאווי, באתר ערוץ 7, 3 במאי 2014
  6. ^ 6.0 6.1 קהלני: "דוד הנחלאווי היה צריך לפעול בצורה תקיפה יותר" באתר גלי צה"ל
  7. ^ גם השר בנט עם "דוד הנחלאווי": "הייתי פועל כמוהו", באתר וואלה!
  8. ^ רועי שרון, חייל דרך נשק לעבר פלסטיני בשטחים - ויודח, באתר של "רשת 13", 28 באפריל 2014 (במקור, מאתר "nana10")
    אתר למנויים בלבד גילי כהן, הנער שהתעמת עם דוד הנח"לאווי: החייל התגרה בי, באתר הארץ, 4 במאי 2014
    סרטון מורחב מזווית אחרת
  9. ^ אליאור לוי, בלעדי: נעצר פלסטיני מתקרית דוד הנחלאווי, באתר ynet, 2 במאי 2014
  10. ^ סעיף 186(א) לחוק העונשין, בנושא "החזקת אגרופן או סכין שלא כדין" מלמד שזו סיבה למעצר
  11. ^ 11.0 11.1 ynet, דוד הנחלאווי מדבר: הייתי פועל אותו דבר, באתר ynet, 6 במאי 2014
  12. ^ 12.0 12.1 12.2 יואב זיתון ומיכל מרגלית, דוד הנחלאווי: תודה, אך הודחתי לפני התקרית, באתר ynet, 30 באפריל 2014
  13. ^ אמיר בוחבוט‏, אלפי לוחמים במפגן תמיכה בלוחם שדרך נשק על נער, באתר וואלה!‏, 30 באפריל2014
  14. ^ יוחאי עופר, מחאת הפייסבוק מתרחבת: למעלה מ-15,000 תומכים בחייל, באתר nrg‏, 30 באפריל 2014
  15. ^ אדם שפיר, צינור לילה, דוד הנחלאווי: "אני נמצא בתקופה קשה, אך לא מתחרט", באתר של "רשת 13", 6 במאי 2014 (במקור, מאתר "nana10")
  16. ^ אמיר בוחבוט‏, הרמטכ"ל על מחאת הענק: "פייסבוק אינו כלי פיקודי", באתר וואלה!‏, 1 במאי 2014
  17. ^ אמיר בוחבוט‏, הלם בצמרת צה"ל ממחאת הלוחמים: "המפקדים מנותקים", באתר וואלה!‏, 30 באפריל 2014
  18. ^ לי-אור אברבך, ‏דובר צה"ל: "אין דבר כזה בצה"ל מחאות בפייסבוק", באתר גלובס, 1 במאי 2014
  19. ^ אתר למנויים בלבד עמוס הראל, גילי כהן, פרשנות || המרד הדיגיטלי הראשון בצה"ל, באתר הארץ, 30 באפריל 2014,
  20. ^ יוחאי עופר, צה"ל לחיילים: אסור להשתתף במחאת פייסבוק, באתר nrg‏, 1 במאי 2014
  21. ^ דב גיל-הר, מחר במהדורה המרכזית: הנשיא שמעון פרס מספר על התכניות לפני סוף הקדנציה, באתר של "רשת 13", 5 במאי 2014 (במקור, מאתר "nana10")
  22. ^ פוסט של שוברים שתיקה בפייסבוק
  23. ^ ביטחוני, ‏הרמטכ"ל על סערת דוד הנחלאווי: "נפיק לקחים", באתר ישראל היום, 5 במאי 2014.
  24. ^ ביטחוני, ‏חברון: הפגנת תמיכה בחייל הנח"ל - "הגנה עצמית אינה פשע", באתר ישראל היום, 30 באפריל 2014.
  25. ^ כתבה של התכנית צינור לילה, וכתבה נוספת של חדשות 10, באתר יוטיוב
  26. ^ עבודות שירות לסא"ל שלום אייזנר
  27. ^ רועי שרון, מחאת הלוחמים בצה"ל: "הפקירו אותנו, עשו לחייל לינץ'", באתר של "רשת 13", 30 באפריל 2014 (במקור, מאתר "nana10")
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
מחאת דוד הנחלאווי25211489